Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα με την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, έπειτα από τις καταστροφικές μεγαπυρκαγιές που κατέκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους σε αρκετά σημεία της χώρας τις προηγούμενες μέρες.
Μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλωθούν επί τους εδάφους τους πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν οι πληγείσες από τα πύρινα μέτωπα περιοχές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία, Μάνδρα, Λουτράκι και Κορινθία.
Φωτιές: Πρόστιμα μέχρι και 30.000 ευρώ για τους εμπρηστές
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στα «ΝΕΑ», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως ο χρόνος που κυλά είναι πολύτιμος καθώς, αναφορικά με το ζήτημα της πρόληψης και θωράκισης των εν λόγω περιοχών από πλημμυρικό κίνδυνο, ίσως και να είναι ήδη αργά.
Ο ίδιος προτείνει άμεση ενεργοποίηση της επιστημονικής κοινότητας για την επανεκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου και τη διάχυση στοχευμένων και εφαρμοσμένων λύσεων στο πεδίο, τις οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να υλοποιήσουν τάχιστα οι αρμόδιοι κατά τόπους φορείς.
Από τη Ρόδο όπου βρέθηκε χθες για αυτοψία, στα περίπου 135.000 στρέμματα δάσους που έγιναν στάχτη, ο Ευθύμης Λέκκας αναφέρει: «Στη Ρόδο υπάρχει πράγματι κίνδυνος, και για διάβρωση εδάφους και για κατολισθήσεις και για πλημμυρικά φαινόμενα και για επιδράσεις στα υπόγεια και τα επιφανειακά νερά και για ερημοποίηση. Λέγοντας «ερημοποίηση» εννοούμε μια περιοχή η οποία χάνει τη δυνατότητα που έχει να αναγεννηθεί.
Και είναι πολλαπλός ο κίνδυνος στη Ρόδο γιατί είναι τέτοιο το γεωδυναμικό της πλαίσιο.
Μετά, στη Μαγνησία, στις περιοχές που κάηκαν έχουμε κίνδυνο ερημοποίησης, διάβρωσης εδαφών και μικρών πλημμυρικών φαινομένων. Η Κέρκυρα επίσης αντιμετωπίζει κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα. Και σε Μάνδρα, Λουτράκι, Κορινθία, όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές, υπάρχει κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα και διάβρωση εδαφών».
Ο ίδιος, σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, με φόντο τις καμένες εκτάσεις στη Ρόδο τόνιζε: «Η έκθεση της Ρόδου στα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι φοβερή.
Εκείνο που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι η επανεκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου. Στο Μάκαρη ποταμό είχαμε την απώλεια 5 αυστριακών τουριστών το 1993, σε τουριστική περίοδο. Κάνω έκκληση να γίνει αμέσως.
Δυστυχώς, πολλές φορές μπλεκόμαστε στη γραφειοκρατία, η οποία παραπέμπει σε χρονικές περιόδους πάρα πολύ μεγάλες, μέσα στις οποίες μπορούν να εκδηλωθούν ιδιαίτερα φαινόμενα».
«Επικρατεί ένα χάος»
Εχοντας υποδείξει τις περιοχές που αξιολογούνται, έπειτα από τον πύρινο όλεθρο, ως ευάλωτες για καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα, ο καθηγητής απαντά στα «ΝΕΑ» και στο κομβικό ερώτημα ποιους θεωρεί αρμόδιους να δώσουν τη συγκεκριμένη μάχη με τον χρόνο για την επανεκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα προκύψουν από την διαδικασία της επανεκτίμησης.
«Ως προς το ποιοι είναι οι αρμόδιοι, θα έλεγα ότι επικρατεί ένα χάος. Γιατί οι αρμόδιοι είναι παντού και τελικά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Κι όταν την αναλαμβάνει, την αναλαμβάνει μέσα από πλήθος γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Θα μπορούσαν να είναι αρμόδιοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αλλά δεν έχουν αρμοδιότητες, δεν έχουν κονδύλια, δεν έχουν στελεχικό δυναμικό, δεν έχουν τίποτα. Τα Πανεπιστήμια γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει.
Χρειάζεται, θεωρώ, επιστημονική γνώση η οποία όμως να εφαρμόζεται άμεσα στο πεδίο, όχι να μπαίνει σε επίπεδο θεωρίας. Θα πρέπει να είναι πολύ στοχευμένη και, κυρίως, εφαρμοσμένη», σημειώνει ο Ευθύμης Λέκκας και προσθέτει: «Ο χρόνος που κυλά είναι πολύτιμος.
Για τις πλημμύρες ειδικά μπορεί και να είναι πολύ αργά. Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι ένα μοντέλο όπως εκείνο των 20 ημερών που είχαμε τρέξει προ ετών μετά τις πυρκαγιές σε Νεάπολη Βοιών, Μαστιχοχώρια Χίου και το 2017 στα Κύθηρα».
Latest News
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Επιδοτήσεις έως 6.000 για αντλίες θερμότητας και έως 1.020 ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Αναλυτικά ο οδηγός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα για νοικοκυριά»