Με την έλλειψη εργαζομένων να δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι εργοδότες στις ΗΠΑ που προσφέρουν την επιλογή της εξ αποστάσεως εργασίας φαίνεται επί του παρόντος να έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων που εφαρμόζουν το κλασικό μοντέλο απαιτώντας την φυσική παρουσία στον εργασιακό χώρο.

Ποια πολυεθνική «έστειλε» τους υπαλλήλους στο σπίτι και απογείωσε τις πωλήσεις της

Οι εταιρείες που επιτρέπουν τουλάχιστον μία ημέρα εξ αποστάσεως εργασίας κάθε εβδομάδα αύξησαν το προσωπικό τους με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό κατά το έτος που έληξε τον Μάιο σε σχέση με εκείνες που απαιτούν την πλήρη απασχόληση στο γραφείο, σύμφωνα με ανάλυση με περισσότερες από 3.600 εταιρείες από την Scoop Technologies, μια εταιρεία λογισμικού που παρακολουθεί τις πολιτικές στον χώρο εργασίας και την People Data Labs εταιρεία τεχνολογίας δεδομένων.

Η τάση αυτή αναδεικνύει το θετικό μομέντουμ για τους Αμερικανούς, οι οποίοι δύνανται να απαιτούν ευελιξία, μαζί με καλύτερες αμοιβές και παροχές. Υποδεικνύει επίσης την καθιέρωση της εξ αποστάσεως και της υβριδικής εργασίας, αφού η καθημερινή ζωή κατά τα άλλα επανήλθε σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό, μετά την εξασθένιση της πανδημίας.

Πολλοί εργαζόμενοι έχουν το περιθώριο να ζητούν έστω και εν μέρει εργασία από το σπίτι, επειδή η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι υπέρ τους. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,5% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Το ποσοστό αυτό είναι ελάχιστα υψηλότερα από το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν μισού αιώνα, γεγονός που υποδεικνύει ότι η «δεξαμενή» με διαθέσιμους εργαζόμενους στερεύει.

Τον Ιούλιο οι μισθοί επίσης αυξήθηκαν κατά 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, πολύ υψηλότερα από τα προπανδημικά ποσοστά και ένα ακόμη σημάδι της ισχυρής διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Πολλοί ήταν οι εργοδότες που δυσανασχέτησαν πέρυσι με την εξ αποστάσεως εργασία, λέγοντας ότι οι ευέλικτες ρυθμίσεις βλάπτουν την παραγωγικότητα και απαιτούν από τους εργαζόμενους να περνούν όλο ή το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο γραφείο.

Οι ευέλικτες συνθήκες εργασίας θεωρούνται ισοδύναμες με αύξηση μισθού

Η ανάλυση της  Scoop έδειξε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επιτρέπουν τουλάχιστον μία ημέρα εξ αποστάσεως εργασίας αυξήθηκε κατά 5% τον Μάιο του 2023 από τον Ιούνιο του 2022, ενώ εκείνοι στις εταιρείες με εργασία με φυσική παρουσία εξολοκλήρου, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2,6%.

«Μία από τις πιο απλές πιθανές εξηγήσεις είναι ότι οι άνθρωποι δίνουν πολύ μεγάλη αξία στο να εργάζονται από απόσταση και γενικά να έχουν ευελιξία, οπότε η πρόσληψη είναι πιθανότατα αρκετά πιο εύκολη», εξηγεί η Έμα Χάριγκτον, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Ξεχωριστή έρευνα έδειξε επίσης ότι οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι οι υβριδική εργασία ισοδυναμεί με αύξηση μισθού κατά 8%, σύμφωνα με τον Νίκολας Μπλουμ καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Όταν η Κασάνδρα Γουιλάντερ ξεκίνησε πέρυσι να αναζητάει εργασία στο Σικάγο, απέρριψε τις αγγελίες που απαιτούσαν να βρίσκεται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.

«Για μένα αυτό απλά φωνάζει ότι δεν σέβονται την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ότι δεν θα είναι ευέλικτοι με τον χρόνο μου», δήλωσε η 37χρονη. Τελικά δέχτηκε μια υβριδική θέση τον περασμένο Σεπτέμβριο ως υπεύθυνη στρατηγικής επικοινωνίας μάρκετινγκ σε μια εμπορική εταιρεία ακινήτων.

Αφού εργάστηκε εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Γουιλάντερ δεν ήθελε να επιστρέψει στην καθημερινή μετακίνηση στο κέντρο του Σικάγο με το τρένο το οποίο όπως είπε, μπορεί να είναι αναξιόπιστο και κατά καιρούς να αισθάνεται ανασφαλής.

Αντ’ αυτού, ήθελε μια δουλειά που θα της επέτρεπε να εργάζεται από το σπίτι κάποιες φορές για να εστιάζει στις ατομικές εργασίες και να περνάει χρόνο στο γραφείο για να συνεργάζεται και να συνδέεται με τους συναδέλφους της.

«Είναι πιο εύκολο να βρεις ανθρώπους να σε βοηθήσουν, σε σχέση με το να είσαι απλά κάποιος σε μια οθόνη που λέει: έι, χρειάζομαι τις ενημερώσεις του βιογραφικού σου», τονίζει.

Το ποσοστό των αγγελιών για θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ με υβριδικό μοντέλο έχει αυξηθεί, ενώ οι αγγελίες για απασχόληση με πλήρης εξ αποστάσεως εργασία μειώνονται, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία από το LinkedIn.

Η αύξηση των αγγελιών για υβριδική εργασία παρατηρείται στους περισσότερους κλάδους, όπως τονίζει ο Γκάι Μπέργκερ, κύριος οικονομολόγος στο LinkedIn.

«Κάποιες από αυτές αφορούν τη μετάβαση από εξ αποστάσεως θέσεις σε υβριδικές και κάποιες είναι από εταιρείες που ήθελαν παρουσία στον χώρο εργασίας και πλέον προσφέρουν υβριδικές θέσεις, ενδεχομένως για να προσελκύσουν περισσότερα ταλέντα», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι η υποχώρηση των προσλήψεων στον κλάδο της τεχνολογίας επιβαρύνει επίσης την αύξηση των αγγελιών για θέσεις εργασίας με πλήρη εξ αποστάσεως απασχόληση.

Ευέλικτη εργασία στην Gas South

Οι πολιτικές ευέλικτης εργασίας στην Gas South, μια εταιρεία λιανικής και χονδρικής εμπορίας φυσικού αερίου με δραστηριότητες στην Ατλάντα και το Γκέινσβιλ της Φλόριντα, βοήθησαν την εταιρεία να επεκταθεί και να βελτιώσει τις επιδόσεις της, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Κέβιν Γκρέινερ.

Η εταιρεία απασχολεί 425 εργαζομένους, από 400 το α΄ τρίμηνο του 2022 και προσλαμβάνει προσωπικό για πολλές θέσεις εργασίας. Ο Γκρέινερ σημειώνει ότι η μειωμένη εργασίας εντός των χώρων της εταιρείας έχει μειώσει το κόστος κατάρτισης, έχει βελτιώσει την ικανοποίηση των πελατών και έχει αυξήσει την απόδοση των εργαζομένων, ιδίως στο τηλεφωνικό κέντρο.

Η Gas South αποφάσισε να εφαρμόσει την ευέλικτη εργασία σε όλους τους εργαζόμενους μετά την επανεξέταση της παραγωγικότητας και της ανατροφοδότησης από τους εργαζόμενους από όταν τα γραφεία ήταν κλειστά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλοί εργαζόμενοι στην Gas South καθορίζουν το δικό τους πρόγραμμα, με την ισορροπία μεταξύ απομακρυσμένης και εντός του γραφείου εργασίας να εξαρτάται από τους ρόλους που κατέχουν. Τα στελέχη προβλέπεται να βρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον την Τρίτη και την Τετάρτη. Οι εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο πρέπει να έρχονται στο γραφείο μία ημέρα το μήνα για ομαδικές συναντήσεις και εκπαίδευση.

«Η δυνατότητα να μπορείς να διαχειρίζεσαι περισσότερο το πρόγραμμά σου έχει γίνει πρωταρχικής σημασίας για πολλούς ανθρώπους και η ικανότητά μας να ικανοποιούμε αυτές τις επιθυμίες πιο αποτελεσματικά μας βοήθησε σίγουρα να φέρουμε ανθρώπους στον οργανισμό», προσθέτει ο Γκρέινερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive