Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενός έτους υποχωρεί την Τρίτη το δολάριο, με τους επενδυτές να αναμένουν νέους καταλύτες στην αγορά στον απόηχο της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη πτώσης του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων, υποχώρησε 0,15% στις 99,753 στις συναλλαγές στην Ασία, παραμένοντας κοντά στα από τον Απρίλιο του 2022.

Ο δείκτης είχε τη χειρότερη εβδομάδα του 2023 την περασμένη εβδομάδα, μετά τα στοιχεία για την πορεία των τιμών στις ΗΠΑ, τα οποία αμβλύνουν τις πιέσεις προς τη Federal Reserve να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Το δολάριο αποδυναμώνεται – Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές

«Νομίζω ότι το δολάριο μπορεί να παραμείνει υπό πίεση», δήλωσε η Carol Kong, αναλυτής νομισμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. «Οι αγορές επικεντρώνονται στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της FOMC».

Έναντι του δολαρίου, το ευρώ έφτασε σε νέο υψηλό 17 μηνών στα 1,1256 δολάρια, ενώ η στερλίνα κέρδισε 0,16% στα 1,30945 δολάρια, όχι πολύ μακριά από το ανώτατο όριο της περασμένης εβδομάδας στα 1,3144 δολάρια, το υψηλότερο επίσης από τον Απρίλιο του 2022.

Οι κινήσεις της Fed

Οι αγορές χρήματος έχουν τιμολογήσει  σε μεγάλο βαθμό σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (bps) από τη Fed στη συνεδρίαση πολιτικής της αργότερα αυτόν τον μήνα.

Αντίθετα, οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω στον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής τους πολιτικής.

Χάνει έδαφος το δολάριο

Η μεγάλη αυτή πτώση του δολαρίου οδηγεί πλήθος αναλυτών και επενδυτών να αναθεωρήσουν τη στάση τους υποστηρίζοντας ότι ο βασικό αποθεματικό νόμισμα του κόσμου πλησιάζει σε σημείο καμπής. Κι αν αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο, θα υπάρξουν ευρείες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι «αρκούδες» του δολαρίου υποστηρίζουν ότι είναι αναπόφευκτο να έρθουν μειώσεις επιτοκίων, κάτι που η αγορά βλέπει να συμβαίνει κάποια στιγμή το 2024.

«Η πρόβλεψη μας ότι το δολάριο θα εισέλθει σε μια πολυετή πτωτική τάση βασίζεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο κύκλος σύσφιγξης της Fed θα μετατραπεί σε έναν κύκλο χαλάρωσης και αυτό θα  ρίξει το δολάριο, ακόμη και όταν θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια και άλλες κεντρικές τράπεζες» τόνισε ο Στίβεν Μπάροου της Standard Bank.

Οι συνέπειες από μια μακροπρόθεσμη αποδυνάμωση του δολαρίου θα είναι τεράστιες. Πρώτον, θα μείωνε τις τιμές εισαγωγών για τις αναπτυσσόμενες χώρες, συμβάλλοντας στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Η υποχώρηση του δολαρίου θα ενίσχυε επίσης νομίσματα όπως το γιεν, το οποίο υποχωρεί εδώ και μήνες, και θα ανέτρεπε δημοφιλείς επενδυτικές στρατηγικές που συνδέονται με ένα ασθενέστερο ιαπωνικό νόμισμα. Γενικότερα, ένα πιο αδύναμο αμερικανικό νόμισμα θα έτεινε να ενισχύσει τις εξαγωγές των αμερικανικών επιχειρήσεων σε βάρος των ομολόγων τους στην Ευρώπη, την Ασία και αλλού.

Φυσικά, υπάρχει μακρά ιστορία επενδυτών που έχουν πληγεί από τα πρόωρα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων της Fed που θα βύθιζαν το δολάριο. Αυτό συνέβη στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν το νόμισμα φαινόταν να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας παρατεταμένης πτωτικής τάσης αλλά τελικά σταθεροποιήθηκε όταν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η Fed δεν επρόκειτο να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Christian Abuide της Lombard Odier έγραψε πρόσφατα σε σχετική έκθεση: «Είμαστε υπέρ της υψηλής απόδοσης που προσφέρουν οι αναδυόμενες αγορές όπως το ρεάλ Βραζιλίας, το οποίο επωφελείται από ένα περιβάλλον πτώσης του πληθωρισμού και βελτίωσης των δημοσιονομικών και εξωτερικών ισοζυγίων».

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg προβλέπουν ασθενέστερη απόδοση του δολαρίου μέσα στις επόμενες ώρες, με φόντο την προοπτική κορύφωσης των επιτοκίων σύντομα και μιας μαλακής προσγείωσης για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Οι πιο επιφυλακτικοί

Άλλοι εκφράζουν μικρότερη βεβαιότητα ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Ενδεικτικά, ο διαχειριστής κεφαλαίων στην Insight Investment, Brendan Murphy, δήλωσε: «Δεν έχουμε πάρει πολύ ρίσκο» σε συνάλλαγμα. «Εξακολουθούν να υπάρχουν αυτά τα υψηλά και αυξανόμενα πραγματικά επιτόκια και ανησυχίες για την ανάπτυξη παγκοσμίως και οι ΗΠΑ – σε σχετική βάση – τα πάνε πραγματικά καλύτερα από την Ευρώπη ή την Κίνα».

Ωστόσο, γενικά φαίνεται να υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι οι καλύτερες μέρες του δολαρίου έχουν τελειώσει προς το παρόν.

Η κορύφωση των αμερικανικών επιτοκίων «αφαιρεί μια από τις στηρίξεις για το δολάριο», δήλωσε στο Bloomberg ο Rajeev De Mello, διαχειριστής χρημάτων στην GAMA Asset Management, ο οποίος αγοράζει ινδική ρουπία και μεξικάνικο πέσο έναντι του δολαρίου. «Αυτή η πρώτη φάση της αγοράς άλλων νομισμάτων εκτός του δολαρίου βρίσκεται ήδη σε κίνηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες