Στη κρατική χρηματοδότηση αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων εξακολουθούν να βασίζονται οι αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες στηριχθήκαν από την αμερικανική κυβέρνηση και την Fed  μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Τέσσερις μήνες αργότερα οι περιφερειακές τράπεζες συνεχίζουν να αξιοποιούν την κρατική στήριξη παρά την πρόσφατη ανάκαμψη των μετοχών τους αλλά και τη θετική εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων που παορυσίασαν το δεύτερο τρίμηνο.

Μια βασική πηγή χρηματοδότησης προέρχεται  από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία στα τέλη Μαρτίου δημιούργησε εσπευσμένα ένα δανειακό πρόγραμμα που επέτρεπε στις τράπεζες να ανταλλάσσουν μακροπρόθεσμους τίτλους υψηλής διαβάθμισης με αντάλλαγμα ένα 12μηνο δάνειο σε μετρητά ισάξιο με την ονομαστική αξία των τίτλων.

Η χρήση του εν λόγω δανειακού προγράμματος συνεχίζει να αυξάνεται, με τις τράπεζες να δανείζονται 105 δισ. δολάρια στις 26 Ιουλίου, ποσό αυξημένο κατά 2 δισ. δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ αποτελεί νέο ρεκόρ.

«Είμαι λίγο έκπληκτος που τα υπόλοιπα του ειδικού προγράμματος βοήθειας της Fed δεν έχουν μειωθεί» τονίζει στους Financial Times ο τραπεζικός αναλυτής της CFRA Research Alexander Yokum.«Θα περίμενε κανείς η εικόνα να είναι διαφορετική, καθώς ο τομέας έχει σταθεροποιηθεί όσον αφορά τον φόβο».

Οι τράπεζες που δανείζουν τις τράπεζες

Μια άλλη πηγή χρηματοδότησης προέρχεται από τα  11 κυβερνητικά χρηματοδοτούμενα περιφερειακά τραπεζικά ιδρύματα που ειδικεύονται στην χορήγηση δανείων σε τράπεζες. Η ονομασία τους είναι Federal Home Loan Banks (FHLB) και σε περίπτωση αποτυχίας τους το πιθανότερο είναι να διασωθούν από την αμερικανική κυβέρνηση.

«Ναι, υπάρχει μια σιωπηρή κυβερνητική εγγύηση, αλλά η πιθανότητα να αξιοποιηθεί είναι εξαιρετικά μικρή»  εξηγεί στους Financial Times η Teresa Bazemore, επικεφαλής της FHLB του Σαν Φρανσίσκοη και πρόσθεσε ότι οι FHLB έχουν ιστορικό χαμηλών ζημιών από δάνεια και είναι καλά κεφαλαιοποιημένες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το Γραφείο Οικονομικών των FHLB  το ύψος των ανεξόφλητων δανείων των αμερικανικών τραπεζών στο τέλος Ιουνίου είχε διαμορφωθεί στα 880 δισ. δολαρία. Το ποσό υπολείπεται κατά 1 δισ. δολάρια από τα επίπεδα που είχε ανέλθει στο τέλος του πρώτου τριμήνου, όταν ο δανεισμός από τις FHLB έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι αυξημένο κατά περισσότερο από 150% σε σύγκριση με το τέλος του 2021.

«Υπηρετήσαμε τη σταθεροποίηση του συστήματος και όσο τα επιτόκια παραμένουν εκεί που είναι, θα βλέπετε αυξημένες χορηγήσεις των FHLB προς τις τράπεζες» τονίζει η Bazemore.

Ωστόσο, οι FHLB βρίσκονται στο στόχαστρο της κριτικής όλων όσοι υποστηρίζουν η κρατική χρηματοδότηση ενθαρρύνει την υπερβολική ανάληψη κινδύνων. Οι τράπεζες SVB και Signature Bank δανείστηκαν και οι δύο από το δίκτυο πριν καταρρεύσουν.

Οι καλοπληρωτές και οι κακοπληρωτές

Οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να ενημερώνουν τους επενδυτές εάν ή πόσο έχουν δανειστεί από τις FHLB. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των εταιρικών ανακοινώσεων ορισμένες τράπεζες πρόβαλαν την ικανότητά τους να αποπληρώνουν τα δάνεια των FHLB ως ένδειξη οικονομικής ισχύος.

Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Western Alliance, Kenneth Vecchione, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η τράπεζα, με έδρα το Φοίνιξ, κατάφερε να «μειώσει γρήγορα την εξάρτηση από τα δάνεια της FHLB υψηλότερου κόστους», τα οποία συρρικνώθηκαν σε 5 δισ. δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου από 11 δισ. δολάρια τρεις μήνες νωρίτερα.

«Ακόμη και αν μια τράπεζα πληρώνει σχετικά υψηλά επιτόκια για τις έντοκες καταθέσεις, είναι χαμηλότερα από αυτά που θα τις κόστιζαν οι χορηγήσεις της FHLB», δήλωσε στους FT τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Citizens Financial, Bruce van Saun. Διευκρινίζεται ότι η κατάθεση λειτουργεί ως δάνειο προς την τράπεζα και ο καταθέτης αποζημιώνεται με το επιτόκιο που του προσφέρει η τράπεζα.

Η Citizens, με έδρα το Rhode Island, μείωσε το δανεισμό της από τις FHLB κατά σχεδόν 60% το δεύτερο τρίμηνο. «Αν μπορείτε να μειώσετε αυτόν τον όγκο δανεισμού και να τον αντικαταστήσετε με καταθέσεις, είναι ένα καλό αποτέλεσμα υποκατάστασης» εξηγεί  ο van Saun.

Πολλές άλλες τράπεζες, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που είδαν την τιμή της μετοχής τους να πέφτει στις αρχές του έτους, έχουν μειώσει ελάχιστα την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση.

Ο εμπορική τράπεζα Comerica είχε 13,5 δισ. δολάρια σε χορηγήσεις από την FHLB στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, λίγο πάνω από τα 15 δισ. δολάρια που είχε στο τέλος Μαρτίου.

Η χρηματοδότηση από την FHLB αντιπροσωπεύει  το 15% του συνολικού ενεργητικού της Comerica, ποσοστό τριπλάσιο αντίστοιχες τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της BankRegData.Τέλος, είναι υψηλότερη σε αξία  από τα 10 δισ. δολάρια που ήταν τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας στο τέλος του τριμήνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή