Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η συμφωνία Τραμπ-Πούτιν για την εξαγωγή ποσοτήτων ρωσικού ντίζελ.
Σε μια από τις πιο σκληρές κριτικές του μέχρι σήμερα προς τον Λευκό Οίκο, ο Ζελένσκι συνέδεσε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του ρωσικού ντίζελ με τη ρωσική επίθεση του Σαββάτου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 20 άτομα, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά, στην ουκρανική πόλη Ζαπορίζια.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Τραμπ σχετικά με τη συμφωνία για το πετρέλαιο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ενθαρρύνει τη Μόσχα. Αντίθετα, το Κίεβο έχει παροτρύνει την Ουάσινγκτον να ασκήσει πίεση στη Μόσχα για σοβαρές διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί 4,5 χρόνια.
Αντιδράσεις για την απόφαση Τραμπ
Η συμφωνία για το ντίζελ δέχτηκε επίσης κριτική από Αμερικανούς νομοθέτες, μεταξύ των οποίων και ένας συνάδελφος του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο βουλευτής Ντον Μπέικον, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν περισσότερες κυρώσεις που είχε πρόσφατα εγκρίνει το Κογκρέσο, και όχι να αρθεί η ισχύς τους.
Αναλυτές ανέφεραν ότι η συμφωνία δεν αναμένεται να οδηγήσει σε διαρκή μείωση των τιμών των καυσίμων, καθώς οι ποσότητες παραμένουν πολύ χαμηλότερες από αυτές που εξάγει συνήθως η Ρωσία όταν τα διυλιστήριά της δεν δέχονται επιθέσεις.
Οι τελευταίες επιθέσεις ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων με Αμερικανούς διαπραγματευτές στο Μαϊάμι την Παρασκευή, οι οποίες αποσκοπούσαν στην ανάπτυξη μιας κοινής πρότασης για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με πρόσωπο που είναι ενήμερο για τις συζητήσεις.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη συμφωνία για το ντίζελ ενώ οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη, μια κίνηση που, όπως δήλωσε ο Ζελένσκι, αιφνιδίασε το Κίεβο.
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ και η συμφωνία με τον Βλάντιμιρ Πουτιν έρχεται τρεις εβδομάδες μετα την ψήφιση νόμου για τις κυρωσεις εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν.
Πρόκειται για τον νόμο Lindsey O. Graham, ο οποίος δίνει στον Τραμπ τη δυνατότητα να επιβάλλει δασμούς έως και 100% στους αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου ή φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων περιορισμών.
Αντικατάσταση Ζελένσκι
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε σφοδρά τις επιθέσεις της Ουκρανίας εναντίον ρωσικών πετρελαϊκών υποδομών και ζητησε την αντικατάσταση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα η Ουκρανία να αποκτήσει νέο πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι ο Ζελένσκι είχε πλήξει τον παγκόσμιο εφοδιασμό με ντίζελ με τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια.
«Θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας όσον αφορά το πετρέλαιο, επειδή η Ρωσία προμηθεύει ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου σε ολόκληρο τον κόσμο».
Οι εκλογές και οι αυξημένες τιμές του diesel
Η απότομη άνοδος των παγκόσμιων τιμών του ντίζελ, που ακολούθησε το ξέσπασμα του πολέμου στο Ιράν τον Φεβρουάριο, έχει εξελιχθεί σε πολιτικό βάρος για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του επόμενου μήνα, όταν οι Δημοκρατικοί της αντιπολίτευσης ενδέχεται να αποκτήσουν τον έλεγχο της μιας ή και των δύο Βουλών του Κογκρέσου.
Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι είχε άρει εν μέρει την απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ.

































