Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου ενός έτους προχώρησε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της Κίνας, ωστόσο διατήρησε αμετάβλητο το πενταετές επιτόκιο, σε μια απόφαση η οποία κρίνεται από την αγορά ως κατώτερη των προσδοκιών, με βάση τα νέα δεδομένα που ταλανίζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το αρχικό επιτόκιο του μονοετούς δανεισμού της – με το οποίο συνδέονται τα περισσότερα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Κίνα- κατά 10 μονάδες βάσης από 3,55% σε 3,45%, λίγο λιγότερο από τις 15 μονάδες βάσης που ανέμενε η πλειοψηφία των οικονομολόγων στο δημοσκόπηση του Reuters. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η Κίνα μείωσε αυτό το επιτόκιο μέσα σε τρεις μήνες.

Ωστόσο, άφησε αμετάβλητο το πενταετές επιτόκιο – αυτό με το οποίο συνδέονται  τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια- στο 4,2%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση 15 μονάδων βάσης λόγω των κινδύνων αθέτησης υποχρεώσεων από τα προβλήματα ρευστότητας στον τομέα των ακινήτων της χώρας .

Η ανακοίνωση της απόφασης είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση στα χρηματιστήρια.

Κίνα: Απειλείται με νέα κρίση ακινήτων

Ανησυχίες

Οι ενέργειες της Δευτέρας ακολουθούν τις αιφνιδιαστικές μειώσεις στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού την περασμένη Τρίτη, μετά από μια σειρά οικονομικών στοιχείων που υποδεικνύουν αδύναμη πιστωτική ανάπτυξη και αναδυόμενους κινδύνους αποπληθωρισμού, εντείνοντας τους φόβους για μια ραγδαία επιβράδυνση της οικονομίας. Οι χαμένες πληρωμές σε ορισμένα προϊόντα καταπιστεύματος που συνδέονται με τις σκιώδεις τραπεζικές συναλλαγές τρομάζουν περαιτέρω τους επενδυτές.

Κίνα: Η νέα κρίση αλλάζει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια

Η PBOC δήλωσε την Κυριακή ότι η Κίνα θα συντονίσει τη χρηματοδοτική στήριξη για την επίλυση των κινδύνων χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη μείωση των συστημικών κινδύνων, ενώ επίσης επιδιώκει να «προσαρμόσει και να βελτιστοποιήσει» τις πιστωτικές πολιτικές για τον τομέα των ακινήτων και να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης για την οικονομία.

Την περασμένη εβδομάδα, η PBOC μείωσε το επιτόκιο των μεσοπρόθεσμων δανειακών δανείων αξίας 401 δισεκατομμυρίων γιουάν (55,25 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,50% από 2,65% προηγουμένως. Τα επιτόκια της διευκόλυνσης δανειοδότησης διάρκειας μίας νύχτας, επτά ημερών και ενός μηνός μειώθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης σε 2,65%, 2,8% και 3,15% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή