Μνήμες από την κατάρρευση της Evergrande το 2021 φέρνουν ξανά στην Κίνα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ακινήτων, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Country Garden Holdings κινδυνεύει να γίνει τώρα νέα Evergrande αφού απειλείται με απώλειες πολλών δις λόγω πτώσης πωλήσεων και υψηλού κόστους χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης χρέους.

Επίσης η σκιώδης τράπεζα Zhongrong International Trust έχασε πληρωμές για εξυπηρέτηση χρέους δημιουργώντας επιπλέον ανησυχίες για επέκταση των προβλημάτων σε άλλους κλάδους.

Την όλη κατάσταση δεν βοηθά –τις επιχειρήσεις τουλάχιστον- η πτωτική πορεία των τιμών των ακινήτων. Είναι ενδεικτικό ότι πτώση των τιμών νέων κατοικιών κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο βλέπει για την Κίνα η Goldman Sachs καθώς η αγορά συνεχώς «παγώνει». Πτώση τιμών νέων κατοικιών στη χώρα αυτή κατά 0,2% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο βλέπει σε ανάλυσή του και το Reuters.

Η πτώση των τιμών των κατοικιών έρχεται εν μέσω επιδείνωσης της κρίσης χρέους σε μεγάλες εταιρείες κατασκευής και εκμετάλλευσης ακινήτων. Την ίδια στιγμή καταγράφεται μείωση επενδύσεων στον κλάδο αυτό σε συνδυασμό με την υποχώρηση των πωλήσεων κατοικιών. Ταυτόχρονα, διεθνείς αναλυτές που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο εκτιμούν ότι θα υπάρξει πλέον περαιτέρω πτώση στις τιμές και τις πωλήσεις κατοικιών τους επόμενους μήνες.

Κίνα: Σαρωτικές επιπτώσεις από το νέο τραπεζικό κανόνι

Η Country Garden Holdings

Μια πιθανή χρεοκοπία στον κολοσσό ανάπτυξης ακινήτων Country Garden Holdings που φοβούνται πλέον οι αγορές έχει βρεθεί για τα καλά στο προσκήνιο. Πολλές αντίστοιχες εταιρείες έχουν λάβει βοήθεια με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων αλλά εξακολουθούν να έχουν προβλήματα εξυπηρέτησης χρέους λόγω κάμψης της αγοράς. Πρόκειται για κατάσταση που θυμίζει τη μεγάλη χρεοκοπία της Evergrande για την οποία αναγκάστηκε να παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η Country Garden ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων για τον ιδιωτικό τομέα στην Κίνα με βάση τις πωλήσεις. Η εταιρεία έχει ή είχε περισσότερα από 3.000 έργα που αφορούν στέγαση σε μικρότερες κυρίως πόλεις της Κίνας. Απασχολούσε περίπου 70.000 άτομα στα τέλη του περασμένου έτους και οι μέχρι τώρα πωλήσεις της είχαν επιτρέψει να αντέξει την κρίση του κλάδου η οποία οδήγησε σε χρεοκοπίες ρεκόρ.

Οι χρεοκοπίες αυτές ξεκίνησαν το 2021 όταν η Evergrande έχασε για πρώτη φορά αποπληρωμές ομολόγων. Όμως τώρα οι πτωτικές πωλήσεις κατοικιών και το αυξανόμενο κόστος αναχρηματοδότησης απειλούν την εταιρεία.

Οι κινεζικές αρχές παρουσίασαν πριν από ένα χρόνο σχέδιο στήριξης τέτοιων εταιρειών μέσω ομολόγων με στόχο να τις βοηθήσουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια επειδή το κόστος δανεισμού αυξήθηκε και οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν. Η Country Garden ήταν ένας από τους πρώτους κατασκευαστές που συμμετείχαν. Το ίδιο και η CIFI Holdings Group Co., η οποία χρεοκόπησε στη συνέχεια.

Η κρίση χρέους απειλεί τώρα κι άλλους κλάδους. Η σκιώδης τράπεζα Zhongrong International Trust αθέτησε έχασε αποπληρωμές χρέους και δεν έχει άμεσο σχέδιο για την κάλυψή τους υποδεικνύοντας σοβαρά προβλήματα.

Σε συναγερμό το Πεκίνο

Όλα αυτά δημιουργούν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο στο Πεκίνο, καθώς η κρίση στα ακίνητα γίνεται ντόμινο και επηρεάζει κι άλλους τομείς της οικονομίας. Τα στοιχεία για τα ακίνητα έρχονται να προστεθούν σε αρνητικά στοιχεία και για την κατανάλωση, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και αυξάνουν τις εκκλήσεις προς τις αρχές να εφαρμόσουν πιο τολμηρά μέτρα στήριξης της δραστηριότητας.

Ο κλάδος ακινήτων της Κίνας έχει αποτελέσει βασικό πυλώνα της ανάπτυξης και για το λόγο αυτό πρόσφατα οι ηγέτες της Κίνας σε συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου υποσχέθηκαν χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και ποσοστών προκαταβολής για τους αγοραστές για αγορά πρώτης κατοικίας και χαλάρωση των περιορισμών στα στεγαστικά δάνεια για άτομα που θέλουν να επισκευάσουν ή να ανακαινίσουν τα σπίτια τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή