Σημαντικό είναι το όφελος του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, με τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους να δείχνουν πως οι μέχρι στιγμής επιδόσεις είναι πολύ καλές, κάτι το οποίο οφείλεται και στον υψηλό πληθωρισμό. Η τουριστική σεζόν στη χώρα φαίνεται ότι ξεκίνησε με καλό τέμπο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθότι καταγράφεται υπέρβαση εσόδων, τόσο σε επίπεδο εξαμήνου όσο και τον Ιούνιο, έναντι της προηγούμενης χρονιάς αλλά και του 2019, όταν καταγράφηκε ρεκόρ. Κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ιστορικό ρεκόρ εσόδων.

Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 23,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται και ο υψηλός πληθωρισμός και οι συνεπακόλουθες υψηλές τιμές, οι οποίες «ανεβάζουν» τις εισπράξεις.

Πάντως, το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι τουριστικές εισπράξεις ήταν 6,17 δισ. ευρώ. Το μέγεθος συγκρίνεται με τα 4,98 δισ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2022 και τα 5,41 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το 2019. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο, τα έσοδα ήταν 2,93 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και 2,55 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.

Ελεγκτές στην Αθήνα για παροχές και μέτρα στήριξης

Η ενίσχυση του ΑΕΠ και η ΔΕΘ

Κάθε άνοδος είναι σημαντική. Είναι ενδεικτικό ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 2,2 δισ έως 2,65 δισ ευρώ. Το στοιχείο αυτό δείχνει πόσο σημαντική παραμένει η τουριστική βιομηχανία για την ελληνική οικονομία. Ο βασικός στόχος της κυβέρνηση είναι να ξεπεράσει ο τουρισμός τις εισπράξεις ρεκόρ που σημειώθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια και σε κάθε περίπτωση πάνω από τα επίπεδα του 2022 (17, 6 δισ. ευρώ).  Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το επίπεδο των εισπράξεων θα ξεπεράσει τα 18,3 δισ. ευρώ του 2019, κάτι όμως που αναμένει να φανεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Στην κυβέρνηση προσβλέπουν σε συνέχιση της θετικής πορείας, η οποία -με τη σειρά της – ενισχύει και τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού (υπάρχει υπέρβαση πάνω από 2,3 δισ. ευρ΄σ το 7μηνο), προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα μέτρα, τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Δεδομένου ότι η άμεση οικονομική συνεισφορά του τουρισμού το 2022 αντιστοιχεί στο 11,5% του ΑΕΠ, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα στηρίζεται ακόμα τους ξένους επισκέπτες. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του, τότε αντιστοιχεί μεταξύ 25,3% έως 30,5% (Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). Δηλαδή, από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ δείχνει ότι ο εισερχόμενος τουρισμός το 2022 ανέκαμψε σχεδόν πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα. Οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό ήταν κατά μόλις -1,2% λιγότερες σε σχέση με το 2019 (€ 17,5 δισ. το 2022 έναντι € 17,7 δισ. το 2019). Η  συνολική άμεση επίπτωση του τουρισμού στην ελληνική οικονομία (δηλαδή περιλαμβανομένων εσόδων αερομεταφορών, επενδύσεων και εγχώριου τουρισμού) το 2022 κατέγραψε αύξηση κατά +3,5% σε σχέση με το 2019 (€ 23,9 δισ. το 2022 έναντι € 23,1 δισ. το 2019).

Συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα

Για τους παραπάνω λόγους, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κάνουν υπολογισμούς, δεδομένου ότι η κατάσταση με τις τιμές των προϋόντων είναι εκτός ελέγχου και τα νοικοκυριά πιέζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αναθερμαίνεται και ειδικά οι τιμές στα τρόφιμα δεν αναμένεται να υποχωρήσουν, ενώ την ίδια ώρα έρχονται μαύρα μαντάτα για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων. Ενδεικτικό της πίεσης που έχει δεχθεί το μέσο νοικοκυριό είναι ότι τα τρόφιμα είναι πιο ακριβά κατά 30% σε σχέση με το 2021 ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για επιμονή των αυξήσεων σε διψήφια ποσοστά. Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση εξετάζουν τα μέτρα στήριξης που ενδέχεται να λάβουν, δεδομένου και του δημοσιονομικού χώρου που θα υπάρχει στο τέλος Αυγούστου, ο οποίος ενδέχεται να είναι ενισχυμένος, εφόσον ο τουρισμός κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου κινήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία