Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία τονίστηκαν ιδιαίτερα οι «στενοί δεσμοί» μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στο Νέο Δελχί την επόμενη εβδομάδα για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20.

Σε δήλωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «αναπτύσσονται προοδευτικά στο πνεύμα μιας ειδικά προνομιακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Τονίζεται επίσης ότι Ρωσία και Ινδία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ενεργειακά έργα μεγάλης κλίμακας και να επεκτείνουν τις υποδομές μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Θα απέχει από τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία ο πρόεδρος Πούτιν

Πιο επιφυλακτική η Ινδία

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε το Νέο Δελχί αναφορικά με τη συζήτηση, αποφεύγει κάθε χαρακτηρισμό για τις διμερείς σχέσεις, αναφέροντας μόνο ότι ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής εκ μέρους της Ρωσίας.

Γράφει επίσης ότι οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ινδία έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα έθνη που πατούν και στα δύο «στρατόπεδα». Διατήρησε στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, αλλά απείχε από τις ψηφοφορίες στα Ηνωμένα Έθνη για την καταδίκη του πολέμου και απέφυγε να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η ρητορική του πολέμου

Ο τόνος και οι λέξεις που θα επιλεγούν αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να αποτελέσει και πάλι ένα καυτό θέμα στη σύνοδο κορυφής των G-20. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Μόντι μπορεί να μεσολαβήσει σε έναν συμβιβασμό παρόμοιο με αυτόν που υιοθέτησε η Ινδονησία τον περασμένο Νοέμβριο, ιδιαίτερα καθώς οι εντάσεις παραμένουν υψηλές μεταξύ Ινδίας και Κίνας – ενός από τους μεγαλύτερους διπλωματικούς μεσολαβητές της Ρωσίας.

Αν και ο Πούτιν δεν παρευρέθηκε αυτοπροσώπως στους BRICS, παρόλα αυτά συμμετείχε στις συναντήσεις μέσω σύνδεσης βίντεο. Η Ρωσία είπε ότι συζήτησε με τον Μόντι τη συμφωνία για επέκταση των μελών πέρα ​​από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, προσθέτοντας ότι η κίνηση θα ενισχύσει την επιρροή του μπλοκ στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η ώθηση για επέκταση προωθείται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, αλλά έχει την υποστήριξη της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής. Η Ινδία εξακολουθεί να ανησυχεί ότι μία μεγαλύτερη BRICS θα μετατρέψει την ομάδα σε φερέφωνο για την Κίνα, ενώ η Βραζιλία ανησυχεί για αποκοπή από τη Δύση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή