Είδαμε στο πρώτο μέρος την έννοια των ηλεκτρονικών αποδείξεων (e- αποδείξεις), τα ποσά που πρέπει να συγκεντρώσουμε καθώς και ποια εισοδήματα δεν υπολογίζονται για το 30% ή 20%.

Το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος

Επίσης στο δεύτερο μέρος είδαμε  τις κατηγορίες των δαπανών που συμμετέχουν, το «πέναλτι» που πληρώνουν οι φορολογούμενοι που δεν θα συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά, τις δαπάνες που δεν συμμετέχουν και πως τα απεικονίζουμε στην φορολογική δήλωση.

Στο τρίτο μέρος του αφιερώματος μας στις ηλεκτρονικές αποδείξεις είδαμε ποια εισοδήματα συμμετέχουν στον υπολογισμό του ποσοστού 30%. Δηλαδή ποια ποσά αποτελούν την βάση υπολογισμού.

Στο τέταρτο μέρος του αφιερώματος μας είδαμε τι πρέπει να προσέξουμε, δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που αφορούν την συλλογή των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Τι πρέπει να προσέξετε

Στο σημερινό μας σημείωμα θα δούμε μια ειδική περίπτωση , που αφορά τους Έλληνες ναυτικού. Να θυμίσουμε ότι με τον προηγούμενο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ – ν. 2238/1994), οι ναυτικοί απαλλάσσοντας από την συλλογή αποδείξεων.

Με τον νέο ΚΦΕ ν.4172/2013, και από την 1.1.2014, αυτό το καθεστώς, δηλαδή της απαλλαγής των ναυτικών από την συλλογή αποδείξεων καταργείται ή μάλλον ισχύει μόνο για ειδικές περιπτώσεις.

Αποδείξεις ναυτικών

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το αν οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εισόδημα από την ναυτιλία, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν και αποδείξεις που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικό τρόπο.

Με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, (Ν.4172/2013 – ΚΦΕ), οι ναυτικοί έχουν απαλλαγή από την συλλογή αποδείξεων μόνο εάν αποδεδειγμένα εργάζονται σε πλοίο που εκτελεί πλόες στο εξωτερικό και δεν προσεγγίζει ελληνικό λιμάνι . Είναι δηλαδή το μεγαλύτερο διάστημα εκτός Ελλάδος. Έτσι εμπίπτει στην περίπτωση αυτή της απαλλαγής: «(v) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή». Για να το αποδείξει σε έλεγχο χρειάζεται βεβαίωση από την διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου.

Απόφαση της ΔΕΔ

Η Διεύθυνση Εξέτασης Διαφορών (ΔΕΔ) εξέτασε σχετική προσφυγή για την απαλλαγή από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για Ναυτικό που εργαζόταν στην αλλοδαπή το μεγαλύτερο διάστημα του έτους

Ιστορικό

Φορολογούμενος υπέβαλε δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος από την οποία προέκυψε ποσό πληρωμής 1.375,89€.

Στην συνέχεια υπέβαλε τροποποιητική δήλωση συμπεριλαμβάνοντας τον κωδικό 023 « Εξαιρείσθε από την πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής;» του Εντύπου Ε1.

Από την εκκαθάριση της τροποποιητικής εκδόθηκε νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου χωρίς ωστόσο να ληφθεί υπόψη ο κωδικός 023.

Η προσφυγή

Ο προσφεύγων με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή ζήτησε τη διαγραφή της προσαύξησης φόρου αποδείξεων συνολικού ποσού 1.161,68€, την απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής του ποσού των 1.161,68€ και τον επαναπροσδιορισμό και εκ νέου υπολογισμό του φόρου εισοδήματος για το έτος 2021, προβάλλοντας τους κάτωθι ισχυρισμούς:

  • Είναι ναυτικός, με την ειδικότητα του Β’ Μηχανικού, ναυτολογημένος για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους 2021, ήτοι από 15/04/2021 μέχρι 28/11/2021, στο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο με την ονομασία …………………… της εταιρείας ……….. ως διαχειρίστριας της εταιρείας ………..το οποίο εκτελεί πλόες μόνο στο εξωτερικό, σε θάλασσες και λιμένες του εξωτερικού, άρα εκτός Ελλάδος και εκτός χερσαίων και υδάτινων ορίων της ελληνικής επικράτειας. Από τη σύμβαση εργασίας-ναυτολόγησης με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και από την από ………..έγγραφη βεβαίωση της διαχειρίστριας της πλοιοκτήτριας εταιρίας βεβαιώνεται ότι ναυτολογήθηκε στις 15/04/2021 στον λιμένα………….(Δανία) και απολύθηκε την 28/11/2021 στον λιμένα …………….(Ισπανία), αμφότεροι δηλαδή λιμένες του εξωτερικού.
  • Στο παραπάνω διάστημα δεν προσέγγισε καθ’ οιονδήποτε τρόπο και ουδέποτε, ούτε τον χώρο της μόνιμης κατοικίας του, ούτε άλλο μέρος της ελληνικής επικράτειας.
  • Παρότι είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και κάτοικος………………, εργάστηκε στην αλλοδαπή για περισσότερο από 7 μήνες (διάστημα 15/04/2021-28/11/2021).
  • Λόγω της διαμονής και της παροχής εργασίας στο εξωτερικό, εμπίπτει ως φορολογούμενος σε μία από τις ειδικές εκείνες κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν υποχρέωση συγκέντρωσης και προσκόμισης αποδείξεων, διότι διαβιούσε και εργαζόταν στην αλλοδαπή για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του φορολογικού έτους 2021.

Η ΔΕΔ  δέχθηκε την προσφυγή του φορολογούμενου με τα παρακάτω σκεπτικά:

Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 «Φορολογικός συντελεστής» του ν.4172/2013 ορίζεται ότι: « ……

γ) Η προηγούμενη περίπτωση β’ δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

(i) Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους.

(ii) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

(iii) Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

(iv) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

(v) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

(vi) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

(vii) Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

(viii) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Ως τουριστικοί τόποι ορίζονται όσοι περιλαμβάνονται στο π.δ. 899/1976, όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 664/1977.

(ix) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

(x) Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι (6) μηνών).

(xi) Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

(xii) Οι φυλακισμένοι

…»:

Επειδή, εν προκειμένω, από την υποβληθείσα δήλωση προκύπτει ότι στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής», έχουν δηλωθεί τα εξής ποσά: 343,25€ στον κωδικό 049 και 15.292,27€ στον κωδικό 050.

Επειδή, όπως προκύπτει από την με αριθ. ειδοποίησης………..(αριθ. δήλωσης………..) πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Νάξου, η σύζυγος του προσφεύγοντα δήλωσε φορολογητέο εισόδημα 2.850,00€ και ο προσφεύγων 73.489,46€ και προσδιορίστηκε προσαύξηση φόρου αποδείξεων για τον προσφεύγοντα 1.161,68€.

Επειδή, σύμφωνα με την από ………….. προσκομισθείσα σύμβαση ναυτολόγησης, ο προσφεύγων ναυτολογήθηκε με την ειδικότητα του Β’ Μηχανικού στο πλοίο ………..με αριθμό νηολογίου Πειραιά ………, της πλοιοκτήτριας εταιρείας με την επωνυμία ……………… ως διαχειρίστριας της εταιρείας ………..με διάρκεια σύμβασης έξι μηνών, με ημερομηνία λήξης 13/10/2021 και με δυνατότητα παράτασης αμοιβαία συναινέσει.

Επειδή, σύμφωνα με την ως άνω σύμβαση, σε περίπτωση που αυτή λήξει διαρκούντος του πλου, ο χρόνος λήξης παρατείνεται μέχρι το πλοίο να φτάσει στο πρώτο λιμάνι κατάπλου, ή αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, η απόλυση γίνεται σε εκείνο από τα επόμενα λιμάνια κατάπλου στο οποίο ο επαναπατρισμός του Ναυτικού θα είναι εφικτός.

Επειδή, από την από………..έγγραφη βεβαίωση της διαχειρίστριας της πλοιοκτήτριας εταιρίας βεβαιώνεται ότι ο προσφεύγων ναυτολογήθηκε ως Μηχανικός Β’ στο υπό διαχείρισή της πλοίο ……………, σημαίας Ελληνικής, νηολογίου Πειραιά, στις 15/04/2021 στον λιμένα………….. και απολύθηκε την 28/11/2021 στον λιμένα………………..καθώς και ότι το εν λόγω πλοίο εκτελεί πλόες εξωτερικού και δεν προσεγγίζει ελληνικούς λιμένες.

Επειδή, από τα παραπάνω εκτεθέντα προκύπτει ότι ο προσφεύγων εργαζόταν στην αλλοδαπή από την 15/04/2021 έως την 28/11/2021, ημερομηνία κατά την οποία απολύθηκε.

Επειδή, σύμφωνα με τα ανωτέρω, για το φορολογικό έτος 2021, ο προσφεύγων υπάγεται στις κατηγορίες φορολογουμένων που απαλλάσσονται από την πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής (κωδ. 23 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1) και ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί του γίνονται δεκτοί.

Αποφασίζουμε

Την αποδοχή της με ημερομηνία κατάθεσης

* O Αλωνιάτης Απόστολος είναι οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts