Πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία σήμερα Πέμπτη. Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συνεχίζουν να υφίστανται οι πιέσεις στις επιχειρήσεις τόσο από την εξασθενημένη ζήτηση από το εξωτερικό, όσο και από την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών.

Πώς τα «απόνερα» της Κίνας μπορούν να «πνίξουν» την αμερικανική οικονομία [γραφήματα]

Ενώ τα σημερινά στοιχεία ήταν καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών, από την άλλη καταδεικνύουν ότι ο μεταποιητικός κλάδος της Κίνας παραμένει υπό σημαντική πίεση και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης για να στηρίξουν την ανάπτυξη, αφού οι παραγγελίες για τις εξαγωγές και τα εισαγόμενα ανταλλακτικά περιόρισαν τη δραστηριότητα των εργοστασίων τον περασμένο μήνα.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 8,8% τον Αύγουστο, για τέταρτο διαδοχικό μήνα εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων, έναντι πτώσης της τάξεως του 14,5% τον Ιούλιο κι εκτιμήσεων για πτώση 9,2%. Παράλληλα, οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 7,3% τον Αύγουστο, από 12,4% τον Ιούλιο, ποσοστό μικρότερο του 9% των προσδοκιών.

Η οικονομία κινδυνεύει να χάσει τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης του Πεκίνου περί του 5%, καθώς οι κυβερνώντες έχουν να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση στην κρίση των ακινήτων, τις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες και την πτώση της πιστωτικής επέκτασης. Οι προκλήσεις αυτές έχουν κάνει τους αναλυτές να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους το τρέχον έτος.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αντίθετοι άνεμοι παραμένουν, παρά την οριακή βελτίωση», σημειώνει ο Ζου Χάο, επικεφαλής οικονομολόγος της Guotai Junan International. «Κοιτάζοντας το μέλλον, εάν η ανάπτυξη του εμπορίου της Κίνας έχει ήδη φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, ο πιο σημαντικός από τους οποίους είναι προφανώς η εγχώρια ζήτηση».

Από τη μεριά του, το Πεκίνο έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρων τους τελευταίους μήνες για να στηρίξει την ανάπτυξη, όπως η χαλάρωση ορισμένων κανόνων που αφορούν τον δανεισμό την περασμένη εβδομάδα από την κεντρική τράπεζα και την κορυφαία χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή προκειμένου να στηριχθούν οι αγοραστές κατοικιών.

Η αγορά εργασίας

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι κινήσεις αυτές ενδέχεται να έχουν μικρό αντίκτυπο, καθώς η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας επιβραδύνεται και οι προσδοκίες για τα εισοδήματα των νοικοκυριών είναι αβέβαιες.

Οι αποστολές αργού πετρελαίου ήταν κατά 31% υψηλότερες τον Αύγουστο από τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ είχαν αυξηθεί κατά 21% τον Ιούλιο, ενώ οι εισαγωγές σόγιας τον Αύγουστο επίσης αυξήθηκαν κατά 31% σε σχέση με πέρυσι, παίρνοντας ώθηση από τις φθηνές τιμές στη Βραζιλία.

Αναφορικά με το εμπορικό ισοζύγιο τον Αύγουστο, η Κίνα παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 68,36 δισ. δολαρίων, έναντι πρόβλεψης για πλεόνασμα 73,8 δισ. δολαρίων και πλεόνασμα 80,6 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο.

«Λόγω της χαμηλής βάσης στο τέλος του περασμένου έτους, είναι πολύ πιθανό οι εξαγωγές να επιστρέψουν σε ανάπτυξη στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς», σύμφωνα με τον Νι Γεν, οικονομολόγο στη Hwabao Trust.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]