Δεκατρία χρόνια περιμέναμε να «ψηλώσουμε» ξανά και αρκούσε ένα τριήμερο για να πνιγεί η επιτυχία μας στη λάσπη. Ποιος να το έλεγε ότι ένα φυσικό φαινόμενο θα γκρέμιζε τη θετική επίπτωση που ανέμενε η οικονομία από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μη γελιόμαστε, προσπαθούμε – και στην κυβέρνηση προσπαθούν ακόμα περισσότερο – να δούμε την κατάσταση ψύχραιμα. Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Προφανώς καλά έκανε και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος επί των Οικονομικών Αλέξης Πατέλης που έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού θα τηρηθούν.

Αυτό έπρεπε να ακούσουν οι αγορές ενόψει του ανοίγματος της Δευτέρας. Παρ’ όλες τις ψύχραιμες δηλώσεις, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο τράβηξε ολοταχώς ανοδικά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα προς το 4%. Το χρηματιστήριο, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση από την DBRS, αντί να ανέβει, έκλεισε πτωτικά, σε χαμηλό τριμήνου. Συνέχισε επί της ουσίας το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων εβδομάδων, λόγω των φυσικών καταστροφών, εικόνα που είχε αντίκτυπο σ’ όλα τα χαρτιά συστημικών εταιρειών, όπως αυτές των τραπεζών ή της ενέργειας.

Η αγορά, μέσα στις υπερβολές της και την ενδεχόμενη κερδοσκοπία, δείχνει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Αν προσθέσουμε και τους πολιτικούς τριγμούς, για τους χειρισμούς που ακολούθησαν των φαινομένων, τότε προφανές και έρχεται σε δεύτερη μοίρα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία και έρχεται σε πρώτο πλάνο η «τιμολόγηση» της ζημιάς από τις φυσικές καταστροφές.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει κυριολεκτικά να ανέβει ένα βουνό. Μπορεί τα φώτα να βρίσκονται σήμερα στο Στρασβούργο, όπου ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει σε μάλλον φιλικότατο κλίμα την πρόεδρο της Κομισιόν. Η δουλειά ωστόσο η δύσκολη ξεκινάει την Παρασκευή από τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup που είναι προγραμματισμένο να γίνει στην ισπανική πόλη Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα. Εκεί ο Κωστής Χατζηδάκης θα έχει απέναντί του όχι τη «χαλαρή» Ούρσουλα, αλλά τους σκληρούς υπουργούς Οικονομικών.

Η υπερδεκαετής εμπειρία σε διαπραγματεύσεις έχει δείξει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σ’ αυτά τα συμβούλια. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι. Και το κλίμα δεν είναι καλό. Ο υπουργός Οικονομικών, θα μεταβεί στην ισπα-νική πόλη, διεκδικώντας πολλά λεφτά και δη-μοσιονομική «ανοχή». Αλλωστε με το καλημέρα θα πρέπει να εκταμιευθεί μη προϋπολογισμένο, πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο για να το βρει θα πρέπει «να ξύσει τον πάτο του βαρελιού».

Θα δώσει απ’ αυτά που δεν μας περισσεύουν και για του χρόνου θα χρειαστεί πολλαπλάσια. Θα προσπαθήσει να πετύχει την εμπροσθοβαρή εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Αλληλεγγύης, τη στιγμή που ήδη ο επί-τροπος Τζεντιλόνι δήλωσε ήδη ότι τα όποια κοινοτικά λεφτά δοθούν θα εκταμιευθούν κάποια στιγμή το 2024. Σπεύδουν δηλαδή ξανά βραδέως όπως έγινε και στο παρελθόν σε παρόμοιες εθνικές ζημιές, με την εξαίρεση της πανδημίας, η οποία ωστόσο αφορούσε το σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή τη φορά αν υποχωρήσουν θα ζητήσουν αντάλλαγμα.

Μ’ αυτές τις συνθήκες, το ελληνικό αίτημα των αποζημιώσεων για να ικανοποιηθεί, είναι πολύ πιθανό να θυσιάσει κάποιες από τις σίγουρες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion