H Τουρκία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης συμφωνίας της σχετική με παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, αυτή τη φορά σε συνεργασία με την Κίνα. Η γειτονική χώρα ετοιμάζεται από το επόμενο έτος να παράγει ηλεκτρική ενέργεια καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζει η Ρωσία.

Εάν επιτευχθεί η συμφωνία με την Κίνα, θα συμβολίζει την πολύπλευρη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που αν και χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και σε μια περίοδο εντεινόμενης αντιπαλότητας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Άγκυρα επιλέγει μια κομβική συνεργασία με το Πεκίνο.

Μπορεί η Ευρώπη να βασιστεί στη γαλλική πυρηνική ενέργεια για να βγάλει τον χειμώνα;

Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε ότι μια κινεζική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή διευθυντή της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας, επισκέφτηκε πρόσφατα τοποθεσία στη βορειοδυτική πόλη Κιρκλαρελί της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, όπου σχεδιάζεται να φιλοξενήσει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες. Το έργο έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Κίνας εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, επισκέφθηκε επίσης την Τουρκία στα τέλη Ιουλίου για να συζητήσει το σχέδιο με τους Τούρκους ηγέτες.

«Είμαστε σε συζητήσεις με μια κινεζική εταιρεία εδώ και πολύ καιρό. Βρισκόμαστε τώρα σε ένα στάδιο όπου απαιτείται οριστικοποίηση εντός μερικών μηνών. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία γιατί υπάρχουν και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη», είπε ο Μπαϊρακτάρ.

«Είχαμε ήδη αρκετές διαπραγματεύσεις για ορισμένες πτυχές της συμφωνίας. Είμαστε αρκετά κοντά», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.

«Μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές, ωστόσο πιστεύω ότι δεν είναι σημαντικές. Ως εκ τούτου, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα κενά και να οριστικοποιήσουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας», κατέληξε.

Εκτός από το εν εξελίξει έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού με τη Ρωσία στη νότια πόλη Ακαγιού της Τουρκίας στη Μεσόγειο, η γειτονική χώρα βρίσκεται επί του παρόντος σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα για ένα ακόμη σύνολο τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων για παραγωγή ρεύματος στη Σινώπη, μια βόρεια πόλη που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Προηγουμένως, μια ιαπωνική-γαλλική κοινοπραξία είχε εγκαταλείψει τα σχέδια να κατασκευάσει το έργο σε αυτήν την τοποθεσία.

Η Κίνα έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις για την κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με τέσσερις αντιδραστήρες σε μια τρίτη τοποθεσία στα βορειοδυτικά της Τουρκίας για σχεδόν μια δεκαετία. Η κινεζική State Power Investment Corp. εγκαινιάζει τους αντιδραστήρες της CAP 1400.

Σύμφωνα με εταιρική πηγή που γνωρίζει την κινεζική θέση, «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν θετικά» και εντός ενός έτους αναμένεται να επιτευχθεί διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

«Εάν οριστικοποιηθεί μια συμφωνία, θα γίνει η μεγαλύτερη αυτοτελής επένδυση της Κίνας στο εξωτερικό», είπε η πηγή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμφωνίας για την Κίνα.

Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι «σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα σχέδιά μας, χρειαζόμαστε πάνω από 20 γιγαβάτ πυρηνικής ενέργειας» στην Τουρκία, καθώς η χώρα στοχεύει να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2053.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια