Η Τουρκία έχει βάλει εμπρός στρατηγικό σχέδιο για να αυξήσει την εσωτερική και τη διεθνή ζήτηση για το εθνικό της νόμισμα, του οποίου η ισοτιμία βρίσκεται στο 27,4 έναντι του δολαρίου, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Η νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν δηλώνει αποφασισμένη να πετύχει το στόχο αυτό και αναφέρει ότι οι πρώτες δείκτες προς την κατεύθυνση αυτή είναι θετικοί.

Η «κανονικότητα» στην Τουρκία λειτουργεί – Σε χαμηλό δύο ετών τα στοιχήματα κατά της λίρας

Ο ίδιος ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο τσάρος της οικονομίας που έχει αναλάβει υπουργός Οικονομικών μετά τη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαίου, ζητά από τις αγορές και τον κόσμο στην Τουρκία υπομονή, καθώς το νέο του επιτελείο από τεχνοκράτες, μεταξύ των οποίων και η Γκαγιέ Ερκάν, προσπαθεί να αντιστρέψει οικονομική κακοδιαχείριση ετών. Μετά από χρόνια αντισυμβατικών πολιτικών, όπως μείωση των επιτοκίων σε περιβάλλον πολύ υψηλού πληθωρισμού, απαιτείται τώρα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ταλαιπωρημένη οικονομία των 800 δις δολαρίων.

Στην πρώτη του συνέντευξη σε διεθνή μέσα μετά τον διορισμό του τον Ιούνιο, ο Σιμσέκ ανέφερε ότι επιδιώκει «να εξισορροπήσει την οικονομία και να αμβλύνει την εγχώρια ζήτηση». Επίσης ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν στηρίξει την αναστροφή της νομισματικής πολιτικής που πλέον αφορά μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. «Είμαστε στο σωστό δρόμο. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει. Αλλά πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, (η κατάσταση) εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση», είπε ο Σίμσεκ στους Financial Times.

Ο Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια είχε πιέσει διαδοχικά υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών να στηρίξουν τη λίρα με συναλλαγματικά αποθέματα, ζητώντας μειώσεις επιτοκίων για πολιτικούς λόγους την ώρα που έφευγαν ξένα κεφάλαια και φούντωνε ο πληθωρισμός.

Τα πρώτα θετικά σημάδια έχουν αρχίσει να φαίνονται πλέον για τη λίρα Τουρκίας, όπως τουλάχιστον αναφέρει η Goldman Sachs. Οι αγορές σε λίρες αρχίζουν να αυξάνονται καθώς η Τουρκία εντείνει την εκστρατεία της για να μειώσει τον πληθωρισμό, αναφέρει η επενδυτική τράπεζα.

Πρόκειται για τα επονομαζόμενα carry trades, τη στρατηγική επενδύσεων σε συνάλλαγμα η οποία αφορά δανεισμό σε νόμισμα με χαμηλό επιτόκιο για την αγορά νομίσματος με μεγαλύτερο επιτόκιο. Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές στρατηγικές διαπραγμάτευσης συναλλάγματος. Τώρα φαίνεται ότι επενδυτές αγοράζουν τουρκικές λίρες επειδή τα επιτόκια είναι υψηλά -και φοβούνται λιγότερο για πιθανή νέα υποτίμηση του νομίσματος λόγω αλλαγής της νομισματικής πολιτικής από τη χώρα.

Οι αναλυτές στρατηγικής στην τράπεζα της Wall Street αναμένουν ότι τα επιτόκια της λίρας Τουρκίας, όταν προσαρμοστούν για τις μελλοντικές πληθωριστικές προοπτικές, θα γίνουν θετικά τους επόμενους μήνες. Τα πραγματικά επιτόκια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία στο μείον 29%, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στον κόσμο εάν υπολογιστεί και ο πληθωρισμός. Το πραγματικό επιτόκιο είναι το ονομαστικό επιτόκιο (30%) μείον το ποσοστό του πληθωρισμού.

Εάν η κεντρική τράπεζα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της στο 40% μέχρι το τέλος του έτους από 30% σήμερα, αυτό θα ευνοούσε το carry trades σε λίρες Τουρκίας. Μια τέτοια τάση θα έκανε περισσότερους να δανειστούν χρήματα σε χωρών με χαμηλά επιτόκια για να κερδίσουν υψηλότερες αποδόσεις αγοράζοντας λίρες στην Τουρκία αναφέρει η Goldman Sachs. Πριν από λίγες μόνο ημέρες τα τουρκικά επιτόκια αυξήθηκαν στο 30% από 25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή