Η απόφαση της Ιαπωνίας να απαγορεύσει τις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη Ρωσία έβαλε φρένο σε ένα εμπόριο που πλησίαζε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και είχε εκτιναχθεί υπό τη σκιά των κυρώσεων για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Reuters.

Στις αρχές Αυγούστου, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απαγόρευσε τις εξαγωγές όλων των αυτοκινήτων πλην των πολύ μικρών οχημάτων στη Ρωσία, καταργώντας μια επικερδή δραστηριότητα για εμπόρους και μικρότερα λιμάνια της χώρας που διακινούσαν μεταχειρισμένα Toyota, Honda και Nissan. Ειδικά το λιμάνι Fushiki είχε εξελιχθεί σε έναν κρίσιμο εξαγωγικό κόμβο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Αυτοκινητοβιομηχανία: Πότε θα πέσουν οι τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Το πρόβλημα για τους εμπόρους μεταχειρισμένων οχημάτων είναι ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν μειώσει τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ιαπωνία και οι μεσίτες προσπαθούν να στείλουν οχήματα σε άλλες περιοχές με δεξιοτίμονα οχήματα, όπως Νέα Ζηλανδία, Νοτιοανατολική Ασία και Αφρική.

Η ζήτηση της Ρωσίας για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από την Ιαπωνία εκτοξεύτηκε απότομα μετά την αποχώρηση παγκόσμιων κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας συμπεριλαμβανομένης της Toyota, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μέχρι πέρυσι, με τις κυρώσεις σε άλλες χώρες να γίνονται αυστηρότερες, η Ρωσία αγόραζε περισσότερο από το ένα τέταρτο των εξαγωγών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της Ιαπωνίας με μια μέση τιμή σχεδόν 8.200 δολαρίων. Πρόκειται για μια τιμή υπερδιπλάσια από αυτή του 2020, όταν η Ρωσία είχε περίπου το 15% των εξαγωγών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της Ιαπωνίας.

Οι πωλήσεις ιαπωνικών μεταχειρισμένων οχημάτων θα πλησίαζε τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια για όλο το 2023, προτού το Τόκιο επιβάλει τις δικές της αυστηρότερες κυρώσεις.

Ιαπωνικής προέλευσης 1 στα 2 εισαγόμενα μεταχειρισμένα

Περισσότερα από τα μισά από τα 303.000 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που εισήγαγε η Ρωσία τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους προέρχονταν από την Ιαπωνία, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού πρακτορείου Autostat.

Αυτό σε σύγκριση με τις πωλήσεις 606.950 νέων αυτοκινήτων κυρίως ρωσικής και κινεζικής προέλευσης την ίδια περίοδο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Autostat.

Η SV Alliance με έδρα την Toyama, μια επιχείρηση εξαγωγών αυτοκινήτων διετίας, συμμετείχε ενεργά στο «πάρτι» πωλήσεων στη Ρωσία αποτέλλοντας κάθε μήνα έως και 6.500 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, έως τον Ιούλιο, με «ορμητήριο» το Fushiki της Ιαπωνίας. Το λιμάνι απέχει περίπου 500 μίλια από το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, ένα ταξίδι διάρκειας περίπου δύο ημερών με φορτηγό πλοίο.

«Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 70% και έπρεπε να προβούμε και σε κάποιες απολύσεις επειδή δεν υπάρχει αρκετή δουλειά», δήλωσε η Olesya Alekseeva, συντονιστής logistics στην SV Alliance.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή