Τις τελευταίες ημέρες ένα από τα κορυφαία θέματα που απασχολούν τη βρετανική επικαιρότητα είναι το «HS2». Πρόκειται για το high – speed τραίνο, το οποίο είχε ανακοινωθεί πριν 14 χρόνια από την κυβέρνηση των Εργατικών και θα ένωνε το Λονδίνο με τα Midlands και τη βόρεια Αγγλία με ταχύτητες και τεχνολογία μπροστά από την εποχή του. Σε όλο αυτό το διάστημα, το κόστος του πρότζεκτ ανέβαινε διαρκώς, ξεπερνώντας πια τα 100 δισεκατομμύρια λίρες.
Κάποια από τα έργα έχουν ξεκινήσει και άλλα έχουν μείνει στη μέση. Σήμερα όμως, στην κεντρική ομιλία του ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε ότι το πρότζεκτ «HS2» θα αναβληθεί επ’ αόριστον. Το ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών γίνεται μάλιστα στο Μάντσεστερ, η πόλη η οποία θα επηρεαστεί έντονα από την νέα ανακοίνωση καθώς το «πόδι» που μπαίνει σε παύση είναι η γραμμή που θα σύνδεε το Μπέρμιγχαμ με το Μάντσεστερ με ενδιάμεσες στάσεις. Χαρακτηριστικό, ότι οι δύο πόλεις με το νέο τραίνο θα είχαν απόσταση μόλις 41 λεπτά ενώ η διάρκεια σήμερα είναι 1 ώρα και 37 λεπτά.
Ομόλογα: Το ανελέητο sell off στην αγορά – «Βλέπει» το 4,5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς
Η ανακοίνωση αναβολής του πρότζεκτ δεν θεωρείται ξαφνική. Η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει καν στον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ να μειώσει τους φόρους, δηλώνοντας ο ίδιος ότι ένα τέτοιο μέτρο «θα δημιουργούσε πληθωριστικές πιέσεις». Πόσο μάλλον ένα τέτοιο κοστοβόρο έργο.
Σε υψηλό 20ετίας το κόστος δανεισμού
Η δυσμενής κατάσταση αποτυπώνεται στην ομολογιακή αγορά με το επιτόκιο του 30ετούς ομολόγου να φτάνει το 5,05%. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται πια σε υψηλό 20ετίας.
Τα νέα οικονομικά δεδομένα δεν είναι ιδιαιτέρως θετικά για τη χώρα. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρεί περισσότερα λεφτά στο χαρτοφυλάκιό της ώστε να αποπληρώνει τους τόκους προς τους δανειστές. Τα λεφτά αυτά θα βρεθούν μειώνοντας κυρίως τη χρηματοδότηση προς το δημόσιο τομέα, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.
Υπενθυμίζεται, ότι η κατάσταση σε αυτούς τους τομείς δεν είναι καλύτερη καθώς οι απεργίες του τελευταίου χρόνου, με βασικό αίτημα την επιπλέον χρηματοδότηση και την αύξηση των μισθών των εργαζομένων, έχουν πιέσει ακόμα περισσότερο τη Συντηρητική κυβέρνηση αλλά και τον βρετανικό λαό.
Περισσότερα στην αναχρηματοδότηση του χρέους από ότι στην παιδεία
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους ξόδεψε ήδη 111 δισεκατομμύρια λίρες για την εξυπηρέτηση του χρέους, περισσότερα από όσα έδωσε για την εκπαίδευση, δηλαδή 105,5 δισεκατομμύρια λίρες. Μάλιστα σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, υπολογίζεται ότι το κράτος θα χρειαστεί επιπλέον 23 δισεκατομμύρια λίρες για να καλύψει τους τόκους.
Το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται ήδη περίπου στις 2,59 τρισεκατομμύρια λίρες ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού έχει προειδοποιήσει ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύεται καθώς ο πληθυσμός γερνά και πιέζονται προς τα κάτω τα φορολογικά έσοδα.
Οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η κυβέρνηση δανείζεται υπερβολικά και με μεγάλο κόστος ενώ από την άλλη, κάποιοι υποστηρίζουν, ότι ο επιπλέον δανεισμός βοηθά την οικονομία να αναπτυχθεί γρηγορότερα καθώς μακροπρόθεσμα θα φέρει περισσότερα φορολογικά έσοδα.
Όπως και να έχει, τα πράγματα δυσκολεύουν για τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ο οποίος θα κάνει κατάθεση του Φθινοπωρινού Προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.
Deutsche Welle
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο
Latest News
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα