Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν στις 2 Οκτωβρίου από τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από εκτελεστές που σχετίζονταν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ωστόσο η Βρετανία στρώνει το κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί στο Λονδίνο τον πρωθυπουργό και διάδοχο του θρόνου στη χώρα του Κόλπου.
Αυτή η επιλογή έχει προκαλέσει σκληρή κριτική για τη στάση της Βρετανίας. Για παράδειγμα, το Middle East Eye φιλοξενεί άρθρο της Σάρα Λία Γουίτσον, διευθύντριας του ερευνητικού οργανισμού DAWN που εδρεύει στις ΗΠΑ και είχε ιδρυθεί από τον δολοφονημένο δημοσιογράφο.
Γαλλία: Μήνυση για συνέργεια σε «βασανιστήρια και καταναγκαστική εξαφάνιση» κατά του μπιν Σαλμάν
Η ίδια επισημαίνει ότι η Βρετανία έχει αποκαταστήσει πλήρως τους δεσμούς της με τη Σαουδική Αραβία, της πουλάει ακόμη και όπλα, ενώ την κατηγορεί ότι «εγκαταλείπει την υποτιθέμενη στήριξή της στις δημοκρατικές αξίες για τα πετροδόλαρα».
Η Γουίτσον θυμίζει ότι η αρχική αντίδραση της Βρετανίας στη δολοφονία Κασόγκι ήταν παρόμοια με αυτή άλλων κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο: σοκ, τρόμος και αηδία.
Μάλιστα, η ίδια θυμίζει ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ είχε απαιτήσει απαντήσεις για τη δολοφονία από τη Σαουδική Αραβία, ενώ είχε σημειώσει ότι οι «φιλίες εξαρτώνται από τις κοινές αξίες».
Επίσης, είχε υπογραμμίσει την απειλή που συνιστά η βία κατά δημοσιογράφων και είχε υποσχεθεί «να αντιμετωπίσει το περιστατικό με σοβαρότητα».
Ωστόσο, δύο μόλις χρόνια μετά τη δολοφονία, η βρετανική κυβέρνηση άρχισε και πάλι να έχει στενούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία.
Προσοδοφόρες συμφωνίες
Η Γουίτσον στο άρθρο της θυμίζει ότι αν και ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο πρώτος που είχε υποδεχθεί τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν το 2022 σε επίσημο δείπνο στο έδαφος μιας ευρωπαϊκής χώρας, η Βρετανία ήταν εκείνη που κινήθηκε πιο αθόρυβα, ξεκινώντας ξανά τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία.
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι όταν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι θα σταματήσει την πώληση «επιθετικών» όπλων στη Σαουδική Αραβία, η Βρετανία όχι μόνο δεν την ακολούθησε, αλλά αναπλήρωσε το κενό που δημιουργήθηκε.
Πρόσφατα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στη Γερμανία εάν δεν εγκρίνει την πώληση 48 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon κοινής παραγωγής.
Το πραγματικό κόστος
Κάποιοι θα υποστηρίξουν, γράφει η Γουίτσον, ότι στον κόσμο της realpolitik, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμβαδίζει με την καταπιεστική κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, όπως ακριβώς κάνει και με τα καθεστώτα του Μπαχρέιν, των Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, παρά τα φρικτά πεπραγμένα τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτό που δεν συνυπολογίζουν ποτέ αυτοί που χρησιμοποιούν αυτά τα επιχειρήματα είναι το εξίσου πραγματικό κόστος για την αξιοπιστία της Βρετανίας και την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της, τονίζει η Γουίτσον.
Η ίδια κλείνει το κείμενό της κριτικάροντας πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι περί υποστήριξης των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας με αφορμή τη βοήθεια στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.
«Αν η σκληρή ουδετερότητα ή η απόλυτη άρνηση των χωρών εκτός της Δυτικής Ευρώπης να υποστηρίξουν την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας αποτελεί ένδειξη, λίγοι στον κόσμο πιστεύουν στη ρητορική του Κλέβερλι περί δημοκρατίας ή ελευθερίας. Βλέπουν πολύ καθαρά τι συμβαίνει στην υποτιθέμενη υποστήριξη των δημοκρατικών αξιών όταν τα πετροδόλαρα κουνιούνται στο πρόσωπο της Βρετανίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πηγή in.gr
Latest News
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ