Ειδικό γραφείο που θα δίνει πληροφορίες, διευκρινίσεις και συμβουλές για φορολογικά ζητήματα σε όσους σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα συστήνει η ΑΑΔΕ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός καθαρού και φιλικού περιβάλλοντος για Έλληνες και ξένους επενδυτές με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της απασχόλησης.

Με απόφαση που υπογράφει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος  Πιτσιλή συστήνεται γραφείο υποστήριξης Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας και δημιουργείται ειδικό τμήμα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ με οδηγίες σε ελληνικά και αγγλικά. Στις αρμοδιότητες του Γραφείου είναι η παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων σε υποψήφιους επενδυτές, καθώς και συμβουλευτικών υπηρεσιών που αφορούν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχετικά με θέματα αρμοδιότητας της ΑΑΔΕ, καθώς και στις αντίστοιχες διαδικασίες. Δηλαδή το γραφείο θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους  για τις μορφές εταιρειών που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε μία, τις φορολογικές υποχρεώσεις, τους φορολογικούς συντελεστές αλλά και για απλά θέματα όπως χορήγηση ΑΦΜ και διαδικασίες για τη σύσταση εταιρείας.

Χρέη στην Εφορία: Λιγοστεύουν οι μικροί, αυξάνονται οι μεσαίοι και οι μεγάλοι

Οι αρμοδιότητες

Σύμφωνα με τη απόφαση Πιτσιλή οι αρμοδιότητες του γραφείου υποστήριξης Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας είναι:

– Η παροχή  πληροφοριών και διευκρινίσεων σε υποψήφιους επενδυτές, καθώς και συμβουλευτικών  υπηρεσιών σε αυτούς, που αφορούν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχετικά με θέματα αρμοδιότητας της ΑΑΔΕ  και στις αντίστοιχες διαδικασίες.

-Η εκπόνηση προτάσεων και η υποβολή εισηγήσεων για τη νομοθετική ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, που επηρεάζουν τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες καθώς και για την προσαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου, από κοινού με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας

-Η ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, πληροφορίες και οδηγίες προς τους υποψήφιους επενδυτές, για την έγκαιρη και έγκυρη διάχυση της πληροφόρησης

– Η διαβούλευση με επιχειρηματικούς φορείς της αγοράς για τον εντοπισμό προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων διόρθωσης των σχετικών αδυναμιών, είτε αυτές άπτονται του θεσμικού πλαισίου, είτε των διαδικασιών.

– Ο συντονισμός των αρμόδιων Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, για την επίλυση θεμάτων, που προκύπτουν σχετικά με τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και για την επίσπευση των διαδικασιών επίλυσής τους.

– Η άντληση σχετικής πληροφόρησης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών ή άλλων Φορέων.

– Η διοργάνωση συναντήσεων με στελέχη συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων για την ανταλλαγή απόψεων, στα πλαίσια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της δημιουργίας φιλικού κλίματος μεταξύ της ΑΑΔΕ και των επιχειρηματιών.

Φορολογικό κενό

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ προχωρά στη σύσταση διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προσδιορισμού Φορολογικού Κενού (Δ.Ο.Μ.Π.Φ.Κ.) που θα εκπονεί μελέτες, αναλύσεις και εκτιμήσεις για τη διευκόλυνση στη λήψη αποφάσεων και τη μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων. Παράλληλα θα χαρτογραφεί και θα αναλύει τις αποκλίσεις στην απόδοση των φόρων (Tax Gap Analysis) και θα υποβάλλει προτάσεις για τον περιορισμό του «φορολογικού κενού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.