Όχι μόνο δεν μπορέσαμε να σηκώσουμε κεφάλι, αλλά εντάθηκαν οι πιέσεις στη σκιά της εξ ΗΠΑ υφεσιακής πανώλης

Ενδεικτικό της καθολικής επικράτησης των πωλητών ήταν ότι καμία μετοχή της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν γλύτωσε τις εβδομαδιαίες απώλειες.

Με κάποιες εξ αυτών σε διψήφια ποσοστά, όπως CENER, BIO, ΕΛΧΑ, ΜΟΗ και ΠΡΟΦ.

Μετοχές που κατα τ’ άλλα αφορούν σε άριστους επενδυτικούς προορισμούς, με συμπαγή μετοχική βάση.

Η προβληματική εδράζεται επί της πλήρης απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος, τουλάχιστον υποστηρικτικού χαρακτήρα, κάτι που συνοδεύται από μια ευαισθησία στην αρνητική ειδησεογραφία (και αναισθησία στην θετική).

Και η συνολική εικόνα είναι χαλασμένη από πολύ νωρίς, όταν και ο Γενικός Δείκτης έδινε έξοδο από την πολύμηνη ανοδική τάση με την απώλεια των 1220 μονάδων.

Εν πάση περιπτώσει, η συντριπτική πλειοψηφία των δεικτοβαρών ή/και ενδιαφερουσών μετοχών έκλεισε την εβδομάδα στα απόλυτα χαμηλά, μην έχοντας κρατήσει ούτε καν τα προσχήματα.

Σημαντική εξαίρεση ο Τραπεζικός Δείκτης, που κατάφερε να συντηρηθεί πάνω από τις 860, ενώ και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έδειξαν οριακή ανθεκτικότητα.

Κατά τα λοιπά, ακόμα αναζητείται η αιτία μιας τέτοιας απαξίωσης, σε μια παράδοξη συγκυρία όπου ανακτήσαμε μετά από 13 έτη την ευκτάια επενδυτική βαθμίδα.

Κι έτσι, οδηγούμεθα σε δύο συμπληρωματικά συμπεράσματα. Αφενός, ενδέχεται να επήλθαν άμεσα αποεπενδύσεις θεσμικών που τόσον καιρό επένδυαν σε αγορά εκτός επενδυτικής βαθμίδας, πιέζοντας με τον όγκο τους τις τιμές πριν αρχίσουν καν να τοποθετούνται νέα κεφάλαια.

Αφετέρου, ενδέχεται η κόπωση των συνεχόμενων ανοδικών μηνών υπό την προεξόφληση της ανάκτησης να συνδυάστηκε με το βαρύ κλίμα στις διεθνείς αγορές και όλα να πήραν τον δρόμο τους.

Το οποίο βαρύ κλίμα προκύπτει από την έλλειψη συσχέτισης των νομισματικών μέτρων από πλευράς Fed και των μακροοικονομικών μεταβολών, σε μια εξίσωση που ακόμα δεν λύνεται. Έτσι, οι επενδυτές αρχίζουν και επανατιμολογούν την παραμονή των μεγάλων οικονομιών σε καθεστώτα υψηλών (ή/και υψηλότερων) επιτοκίων, εξού και η άρνηση για οποιαδήποτε επανατοποθέτηση σε μετοχικούς τίτλους.

Θεωρητικά, όταν κοπάσει η θύελλα, θα αναδεχθούν ευκαιρίες, καθώς δεν πρέπει να αμελούμε τη γενική εικόνα. Μια εικόνα που αν δεν επέλθει κάποιος νέος παράγοντας ή δνε μεταβληθεί κάποιος υφιστάμενος, σε λίγους μήνες θα βλέπουμε υψηλότερα επίπεδα.

Προς το παρόν, απαιτούνται υπομονή και μετρημένα ρίσκα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία
ο Αντικριστής |

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία

Το θετικό επενδυτικό κλίμα παραμένει ανέπαφο τόσο στην Αθήνα όσο και στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα υψηλά 13 ετών

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing
ο Αντικριστής |

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing

Γκρεμίστηκε από τα ιστορικά της υψηλά η ΜΠΕΛΑ, μετά την είδηση του Bloomberg για πώληση 2 εκατ. μετοχών που κατείχε η Tanocerian Maritime (συμφερόντων Βακάκη) σε τιμή 27,20 ευρώ και κατά 9,3% χαμηλότερη από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η συναλλαγή θα αφορούσε στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.