Οι ένορκοι στη δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον συνιδρυτή της FTX, Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ, άκουσαν την πρώην φίλη του, Καρολάιν Ελισον, να εξηγεί πώς δισεκατομμύρια δολάρια κεφάλαια πελατών στήριξαν ριψοκίνδυνες επενδύσεις και τελικά οδήγησαν στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης.

Η Ελισον, μια μαθηματική διάνοια, προσελήφθη από τον Μπάνκμαν – Φριντ και στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Alameda, της επενδυτικής εταιρείας στην οποία, όπως αποκαλύφθηκε, μεταφέρθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά από πελάτες της FTX εν αγνοία τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδυτικά στοιχήματα. Η ίδια ομολόγησε την ενοχή της και συνεργάζεται με τους εισαγγελείς, ενώ κατά την κατάθεσή της κατηγόρησε τον πρώην CEO της FTX για την ενορχήστρωση της απάτης και είπε ότι τον προειδοποιούσε συνεχώς ότι οι κινήσεις του θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν τις FTX και Alameda.

«Νόμιζα ότι η οικονομική θέση της Alameda ήταν σε κίνδυνο και αν η αγορά έπεφτε θα χάναμε πολλά χρήματα», κατέθεσε η Ελισο , σύμφωνα με αναφορές από την αίθουσα. «Η Alameda πήρε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από πελάτες της FTX και τα χρησιμοποίησε για επενδύσεις, Έστειλα ισολογισμούς που έκαναν την Alameda να φαίνεται λιγότερο επικίνδυνη από ό,τι ήταν» πρόσθεσε.

Αυτοί είναι οι 12 ένορκοι στη δίκη του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

«Μαχαίρι» οι επαφές μετά την κατάρρευση

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ελισον γνώρισε τον Μπάνκμαν-Φριντ μέσα από τη συνεργασία τους στην Jane Street Capital, με τον κατηγορούμενο να την πείθει να εγκαταλείψει την επενδυτική εταιρεία και να συμμετάσχει στις προσπάθειές του που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα. Οι δυο τους φαίνεται πως έχουν πάψει σε μεγάλο βαθμό να έχουν επαφές μετά την κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο του 2022.

Η σχέση της Ελισον με τον Μπάνκμαν – Φριντ είναι ένα από τα βασικά ζητήματα για τους ισχυρισμούς που αντιμετωπίζει η πρώην Διευθύνουσα Σύμβουλος, καθώς ήταν υπεύθυνη για την ανταλλαγή crypto ενώ εκείνη ηγείτο της ομάδας στην Alameda. Οι κατηγορίες απάτης του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ βασίζονται στην εντολή της Alameda να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια χρηστών FTX χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών, τα οποία χρησιμοποίησε για αγορές, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων και δωρεών σε πολιτικές εκστρατείες.

Ο συνιδρυτής του FTX και πρώην επικεφαλής τεχνολογίας, Γκάρι Γουάνγκ, έλαβε θέση από τις 5 Οκτωβρίου ως ένας από τους πρώτους μάρτυρες των εισαγγελέων, ισχυριζόμενος ότι διέπραξε εγκλήματα με την Ελισον και τον πρώην διευθυντή μηχανικής Νισάντ Σινγκ. Κατά την αντεξέταση του Γουάνγκ, οι δικηγόροι του Μπάνκμαν – Φριντ φαινόταν ότι προσπαθούσαν να μεταθέσουν μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου στην Ελισον.

Η υπεράσπιση του πρώην επικεφαλής της FTX ισχυρίστηκε ότι η Ελισον αγνόησε το αίτημα του Μπάνκμαν – Φριντ να θέσει αντιστάθμιση στις επενδύσεις της Alameda.

Η κατάθεση της πρώην CEO της Alameda Research σηματοδότησε την πέμπτη ημέρα της ποινικής δίκης του Μπάνκμαν – Φριντ, ο οποίος αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες που σχετίζονται με απάτη. Ο ίδιος δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες και αναμένεται να παρουσιαστεί σε μια δεύτερη ποινική δίκη που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto