Ένα βήμα πίσω κάνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναιρώντας ότι ανέκτησε στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από το άκρως αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών που τροφοδοτείται από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,31% στις 1.175,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.876,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,44% στις 934,92 μονάδες.

Συνεχίζουν οι παλινδρομήσεις

«Ενός κακού μύρια έπονται» για τις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες εκεί που άρχισαν να είναι αισιόδοξες ότι ο τρέχων κύκλος νομισματικής σύσφιγξης λόγω πληθωρισμού και επιτοκίων φθάνει στο τέλος του, και αφού είχαν προηγηθεί η πανδημία και το ουκρανικό ζήτημα, έρχονται τώρα αντιμέτωπες με την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό, παρατηρεί ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ. Σε τέτοιο περιβάλλον, ο ίδιος εκτιμά ότι η αυριανή ανακοίνωση της S&P για την ελληνική οικονομία περνά τρόπον τινά σε «δεύτερο ρόλο», με την λήψη επενδυτικής βαθμίδας να παραμένει, βεβαίως, το ευκταίο σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, η επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας και από έναν δεύτερο οίκο αξιολόγησης μετά από την DBRS θα αναδείξει τη βελτίωση του μακροοικονομικού και φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας, κάτι το οποίο οι ίδιες οι τιμές επιβεβαίωσαν με το πολύμηνο ράλι τους, ούσες πάντα προπομποί και προτού οι πιθανότητες αναβάθμισης μπουν ρεαλιστικά στην επενδυτική ατζέντα.

Έτσι, κατά τον κ. Στεριώτη, οι «διαθέσεις» του Γενικού Δείκτη θα ξεκαθαρίσουν άπαξ και αυτός αποδράσει σε κλείσιμο από το εύρος 1.100-1.200 μονάδων των τελευταίων εβδομάδων. Μάλιστα, επισημαίνει ότι τα εν λόγω ενδεικτικά επίπεδα, πάντοτε με την επισήμανση ότι όταν υπάρχουν αιφνίδιες γεωπολιτικές εξελίξεις και ελλιπείς πληροφορίες, οι επενδυτές καλούνται να προστατεύουν εαυτούς από τη μεταβλητότητα (volatility), καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι «ποσοτικάριες αναλύσεις» και οι χαμηλές διακυμάνσεις «πάνε περίπατο».

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τιτάν, Εθνική, Aegean, Μυτιληναίος, Λάμδα, Cenergy, Eurobank, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank και Coca Cola.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης ενισχύεται κατά 2,13%, με τις Quest και Τέρνα Ενεργειακή να κινούνται με κέρδη 1,51% και 1,33% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών