Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες απολύουν αθόρυβα εργαζομένους όλον το χρόνο – και μερικές από τις βαθύτερες περικοπές δεν έχουν ακόμη έρθει.

Παρόλο που η οικονομία έχει εκπλήξει τους αναλυτές με την ανθεκτικότητά της, οι δανειστές έχουν μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων ή ανακοίνωσαν σχέδια για να το κάνουν, με βασική εξαίρεση την JPMorgan Chase, τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα τράπεζα των ΗΠΑ.

Πιεσμένες από τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στις δραστηριότητες των στεγαστικών δανείων, στις συναλλαγές στη Wall Street και στο κόστος χρηματοδότησης, οι επόμενες πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν περικόψει συνολικά 20.000 θέσεις μέχρι στιγμής φέτος.

Όπως γράφει το CNBC, οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά από μια διετή έκρηξη προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας  Covid, που τροφοδοτήθηκε από την αύξηση της δραστηριότητας στη Wall Street. Αυτό υποχώρησε όταν η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πέρυσι για να χαλιναγωγίσει τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να βρεθούν ξαφνικά με επιπλέον εργαζόμενους, σε ένα περιβάλλον στο οποίο λιγότεροι καταναλωτές αναζητούν στεγαστικά δάνεια και λιγότερες εταιρείες εκδίδουν χρέη ή αγοράζουν ανταγωνιστές.

Το φάντασμα της Silicon Valley στοιχειώνει τις αμερικάνικες τράπεζες

«Οι τράπεζες μειώνουν το κόστος όπου μπορούν, επειδή τα πράγματα είναι πραγματικά αβέβαια τον επόμενο χρόνο», υποστήριξε στο CNBC, ο Chris Marinac , διευθυντής ερευνών στην Janney Montgomery Scott.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα μπορούσαν να πιέσουν την ευρύτερη αγορά εργασίας των ΗΠΑ το 2024. Αντιμέτωποι με τις αυξανόμενες αθετήσεις δανείων σε εταιρικά και καταναλωτικά δάνεια, οι δανειστές είναι έτοιμοι να προβούν σε μεγαλύτερες περικοπές το επόμενο έτος, δήλωσε ο Marinac.

«Πρέπει να βρουν μοχλούς για να αποτρέψουν περαιτέρω πτώση των κερδών και να ελευθερώσουν χρήματα για προβλέψεις καθώς περισσότερα δάνεια πάνε άσχημα», είπε. «Μέχρι να μπούμε στον Ιανουάριο, θα ακούσετε πολλές εταιρείες να μιλούν για αυτό».

Οι πιο βαθιές τομές

Οι τράπεζες αποκαλύπτουν τους συνολικούς αριθμούς προσωπικού κάθε τρίμηνο. Ενώ τα συγκεντρωτικά στοιχεία συγκαλύπτουν τις προσλήψεις και τις απολύσεις που συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια, είναι ενημερωτικά.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στο Wells Fargo και Goldman Sachs, ιδρύματα που παλεύουν με μειώσεις εσόδων σε βασικές επιχειρήσεις. Η κάθε μία έχει περικόψει περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού του μέχρι στιγμής φέτος.

Στη Wells Fargo, οι περικοπές θέσεων εργασίας ήρθαν αφού η τράπεζα ανακοίνωσε μια στρατηγική μετατόπιση από τον κλάδο των στεγαστικών δανείων τον Ιανουάριο. Και παρόλο που η τράπεζα απέκοψε 50.000 υπαλλήλους τα τελευταία τρία χρόνια ως μέρος του σχεδίου μείωσης του κόστους του CEO Charlie Scharf , η εταιρεία δεν ολοκλήρωσε τη συρρίκνωση του προσωπικού, δήλωσαν στελέχη της.

Υπάρχουν «πολύ λίγα τμήματα της εταιρείας» που θα γλιτώσουν από περικοπές, τόνισε ο CFO Mike Santomassimo.

«Έχουμε ακόμη πρόσθετες ευκαιρίες για μείωση του αριθμού των εργαζομένων», είπε στους αναλυτές. «Η φθορά παρέμεινε χαμηλή, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε πρόσθετες δαπάνες απόλυσης για ενέργειες το 2024».

Απολύσεις Goldman

Εν τω μεταξύ, μετά από αρκετούς γύρους περικοπών το περασμένο έτος, τα στελέχη της Goldman δήλωσαν ότι έχουν πλέον το «σωστό μέγεθος» και δεν αναμένουν άλλες μαζικές απολύσεις όποως αυτές του περασμένου Ιανουαρίου.

Αλλά ο αριθμός των εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται. Πέρυσι, η Goldman επανάφερε την ετήσια αξιολόγηση, σύμφωνα με την οποία κόβονται οι άνθρωποι που θεωρούνται χαμηλές επιδόσεις. Σμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το CNBC, τις επόμενες εβδομάδες, η τράπεζα θα απολύσει περίπου το 1% ή το 2% των εργαζομένων της.

Ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί τις περικοπές είναι ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας στα χρηματοοικονομικά επιβραδύνθηκε δραστικά από τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας τις τράπεζες με περισσότερους ανθρώπους από ό,τι περίμεναν.

Οι περικοπές της Citigroup

Ενώ ο αριθμός εργαζομένων στη Citigroup παρέμεινε σταθερός στις 240.000 φέτος, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε εξέλιξη, είπε ο CFO Mark Mason σε αναλυτές την περασμένη εβδομάδα. Η τράπεζα έχει ήδη εντοπίσει 7.000 περικοπές θέσεων εργασίας που συνδέονται με 600 εκατομμύρια δολάρια σε «χρήσεις επανατοποθέτησης» που αποκαλύφθηκαν μέχρι στιγμής φέτος.

Το τελευταίο σχέδιο της CEO Jane Fraser για αναθεώρηση της εταιρικής δομής της τράπεζας, καθώς και οι πωλήσεις λιανικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, θα μειώσουν περαιτέρω τον αριθμό των εργαζομένων τα επόμενα τρίμηνα, ανέφεραν στελέχη.

Εν τω μεταξύ, η JPMorgan είναι η ακραία περίπτωση του κλάδου. Η τράπεζα αύξησε το προσωπικό της κατά 5,1% φέτος καθώς επέκτεινε το δίκτυο καταστημάτων της, επένδυσε επιθετικά στην τεχνολογία και εξαγόρασε τον αποτυχημένο περιφερειακό δανειστή First Republic , ο οποίος πρόσθεσε περίπου 5.000 θέσεις.

Ακόμη και μετά το ξεφάντωμα προσλήψεών της, η JPMorgan έχει περισσότερες από 10.000 ανοιχτές θέσεις, ανέφερε η εταιρεία.

Αλλά η τράπεζα φαίνεται να είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Jamie Dimon από το 2006, η JPMorgan κατάφερε να περιηγηθεί καλύτερα στο περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων του περασμένου έτους, καταφέρνοντας να προσελκύσει καταθέσεις και να αυξήσει τα έσοδα ενώ οι μικρότεροι ανταγωνιστές δυσκολεύονταν. Είναι ο μόνος από τους Big Six δανειστές του οποίου οι μετοχές έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή