Στο Βερολίνο εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ελλάδα θα εμβάσει τις επόμενες εβδομάδες 2,6 δισ. ευρώ προς χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Είναι ακόμα πιο ωραίο ότι, όπως έγραφε η «Handelsblatt», τα χρήματα αυτά θεωρούν ότι προέρχονται από αυξημένα φορολογικά έσοδα που μπήκαν στα ελληνικά δημόσια ταμεία. Τη μεγάλη τους «αγάπη», τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη βρίσκουν ακόμα στην περίπτωση της χώρας μας. Αλλωστε, όπως λέει ο λαός, «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι».
Τα νέα έφτασαν λοιπόν στη γερμανική πρωτεύουσα ότι τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 ήταν αυξημένα κατά 3,2 δισ. ευρώ, πάνω από τα αναμενόμενα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι μετρούν ευρώ ευρώ το ταμειακό μας απόθεμα και το βρίσκουν «περήφανα» να στέκεται στα 35 δισ. ευρώ.
Γενικώς βλέπουν στην Ελλάδα το καλό παράδειγμα πως μια χώρα εφάρμοσε για χρόνια τη συνταγή της γερμανικής σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και πετυχαίνει. Ενθουσιάζονται με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας, όταν οι ίδιοι έχουν εισέλθει σε ύφεση. Ο τελικός τους στόχος είναι το 2026, όταν η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα έχει μειωθεί στην Ελλάδα στο 135,2%. Τότε η Ελλάδα θα παραδώσει τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας χώρας ως προς το πανευρωπαϊκά υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ιταλία, η οποία βάσει του δικού της προγράμματος σταθερότητας θα έχει χρέος το 2026 που θα φτάνει το 140,4%. Φαντάζομαι ότι η απονομή θα γίνει κάπου με εμβληματικό περιεχόμενο από τους ίδιους τους Γερμανούς.
Από τα συμφραζόμενα γίνεται αντιληπτό ότι η περίπτωση της Ελλάδας συνεχίζει να λειτουργεί ως το καλό γερμανικό παράδειγμα, η πετυχημένη επιστροφή χώρας από την άβυσσο στην επιτυχία.
Το πρόβλημα ωστόσο της Γερμανίας δεν είναι το μάθημα που θα ήθελε να δώσει στην υπόλοιπη ευρωζώνη, κάτι σαν το παράδειγμα της Ελλάδας στο παρελθόν. Αυτό απλά γίνεται για εσωτερική κατανάλωση και ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ θα το πάει για όσο αντέχει. Το προβλημά του είναι άλλο και υπαγορεύεται από τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,5% το τρέχον έτος και την αβεβαιότητα που υπάρχει για το 2024. Το ΔΝΤ σε πρόσφατή του ανάλυση απέδωσε το γερμανικό πρόβλημα στη χαμηλότερη ζήτηση από τους εμπορικούς εταίρους της χώρας, η οποία οδηγεί σε αδύναμη βιομηχανική παραγωγή. Την προηγούμενη εβδομάδα, μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς υπέστησαν καθαρή ήττα στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Εσση και Βαυαρία, όπου σημειώθηκε άνοδος της Ακροδεξιάς. Η Εσση φιλοξενεί το οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης και η Βαυαρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, μεγάλες βιομηχανίες όπως η Siemens και η BMW, που όλες οι πλήττονται από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Με την πρωτόγνωρη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι Γερμανοί στο εσωτερικό, έχουν φτάσει στο σημείο να βρίσκουν στην Ελλάδα κάποιες στιγμές υπερηφάνειας…
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.