Με αρκετή μεταβλητότητα, αλλά και μικρές στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους, έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επιχείρησαν να αφομοιώσουν τα τελευταία τραπεζικά αποτελέσματα, αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία από τη βρετανική και τη γερμανική οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 2,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 7.389 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 14.897 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,63% στις 6.893 μονάδες.

Wall Street: Θετικά πρόσημα

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Barclays υποχώρησε κατά 6,5%, αν και ανακοίνωσε κέρδη 1,27 δισ. στερλίνες για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει κέρδη ύψους 1,18 δισ. στερλινών, από 1,33 δισ. λίρες το δεύτερο τρίμηνο.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 4,2% το τρίμηνο έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), σημειώνοντας πτώση 0,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ποσοστό απασχόλησης υπολογίστηκε στο 75,7%, μειωμένο κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Εν τω μεταξύ, υπήρχαν 988.000 κενές θέσεις εργασίας την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, σημειώνοντας μείωση κατά 43.000 από το τρίμηνο έως τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Γερμανίας αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τον Νοέμβριο και να πέσει στο -28,1 από το αναθεωρημένο -26,7 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας αγοράς GfK και το Ινστιτούτο Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM).

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να αυξηθεί κατά μία μονάδα. «Παρά τη μικρή βελτίωση, ο οικονομικός δείκτης δεν σηματοδοτεί ακόμη μια σταθερή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας», σημειώνεται στην έκθεση. Ο δείκτης προσδοκιών εισοδήματος προβλέπεται να διολισθήσει 4 μονάδες στο -15,3.

Τέλος, τα στοιχεία PMI του Οκτωβρίου έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σημείωσε απροσδόκητη πτώση, ενισχύοντας τους φόβους για ύφεση στην περιοχή. Ο δείκτης Composite Purchasing Managers’ Index (PMI) της ευρωζώνης υποχώρησε στο 46,5 τον Οκτώβριο, από 47,2 τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Πέραν της περιόδου του Covid-19, ο δείκτης έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές