Αυξημένα έσοδα αλλά και περισσότερες ζημίες κατέγραψε ο Όμιλος Sani/Ikos το 2022 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ESG που δημοσιοποίησε πρόσφατα και η οποία προβλέπει ότι ο Όμιλος θα είναι ανθρακικά ουδέτερος μέχρι το 2030.

Τα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν το 2022 στα 316 εκατ. ευρώ έναντι 212,7 εκατ. ευρώ το 2021 και οι ζημίες έφτασαν τα 41,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 17,1 εκατ ευρώ ένα χρόνο πριν. Πάντως τα EBITDA αυξήθηκαν στα 86,7εκατ. ευρώ το 2022 από 64,7 εκατ. ευρώ το 2021.

ΙΝΣΕΤΕ: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα ερευνών ικανοποίησης επισκεπτών σε ελληνικά ξενοδοχεία

Επέκταση

Ο όμιλος Sani/Ikos με 12 τουριστικά θέρετρα εκ των οποίων επτά Ikos και πέντε Sani, σχεδιάζει την επέκταση του με δυο νέα Ikos ένα στην Κρήτη (Κίσσαμος) το  2025 και ένα στην Πορτογαλία (Algarve) το 2027. Αυτή θα είναι η Τρίτη μονάδα στο εξωτερικό καθώς ο όμιλος διαθέτει ήδη άλλες δυο στην Ισπανία την το Ikos Andalusia στη Μάλαγα, και το  Ikos Porto Petro στη Μαγιόρκα.

Ο όμιλος εκτός από την ανάπτυξη του εστιάζει και στα θέματα ESG. Έτσι σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση ESG (Environmental, Social, Governance) του ξενοδοχειακού Ομίλου Sani/Ikos για το 2022, όλα τα θέρετρα Sani και Ikos σε Ελλάδα και Ισπανία είναι ανθρακικά ουδέτερα και ηλεκτροδοτούνται με ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές εγγυημένης προέλευσης, έχοντας λάβει τις σχετικές πιστοποιήσεις (ISO 14064-1:2018, ISO 50001:2018). Η ανθρακική στρατηγική του Ομίλου περιλαμβάνει σειρά δράσεων με ορίζοντα το 2030, όπως σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, εξηλεκτρισμό των εγκαταστάσεων και του στόλου οχημάτων. Ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο δημιουργήθηκε φέτος στην Κω, για την παροχή «πράσινης» ενέργειας στο Ikos Aria, ενώ σε συνεργασία με το ελληνικό Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών έχει ξεκινήσει ο υπολογισμός των απορροφήσεων άνθρακα στο δάσος της Σάνης στην Χαλκιδική, με στόχο την αύξησή τους.

Αλλά και στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ο Όμιλος κατέγραψε σημαντικές επιδόσεις. Τα πλαστικά μίας χρήσης μειώθηκαν κατά 70% σε όλα τα ξενοδοχεία, σε σύγκριση με το 2018, ενώ οι επιδόσεις του Ομίλου στην ανακύκλωση υλικών (ανακυκλώνονται πάνω από 20 είδη υλικών, με διαλογή στην πηγή) βελτιώθηκαν πάνω από 20% σε ετήσια βάση, φτάνοντας το 70% στο γυαλί, το 80% στο χαρτί και το 100% στα λεγόμενα επικίνδυνα υλικά. Το σύνολο του νερού που καταναλώθηκε στα ξενοδοχεία επαναχρησιμοποιήθηκε -μέσω ειδικής επεξεργασίας- για την άρδευση των κήπων, ενώ εφαρμόστηκαν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των διαρροών σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, ξεκίνησε η χρήση της τεχνολογίας Artificial Intelligence στις κουζίνες με σκοπό την εξάλειψη της σπατάλης τροφίμων.

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία των οικοσυστημάτων

Η προστασία των ευάλωτων μεσογειακών οικοσυστημάτων και η προώθηση του οικολογικού τουρισμού στους επισκέπτες, αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής βιωσιμότητας του Ομίλου Sani/Ikos. Ο Όμιλος συνεργάζεται συστηματικά με επιστημονικά ινστιτούτα και ΜΚΟ για την προστασία της φύσης και των πληθυσμών ζώων που ζουν γύρω από τα ξενοδοχεία του.

Στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας – στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι

Ο Όμιλος Sani/Ikos διαχρονικά στηρίζει και επενδύει ενεργά στις τοπικές κοινότητες, ενώ ανταποκρίνεται άμεσα στις αναδυόμενες ή έκτακτες κοινωνικές ανάγκες.

Το 2022, ο Όμιλος, διπλασιάζοντας τη δαπάνη για την κοινωνική του δράση, ενίσχυσε το έργο περισσότερων από 40 οργανώσεων και σωματείων που φροντίζουν για  ευάλωτα παιδιά και οικογένειες. Μεταξύ άλλων, προσέφερε εργασία και δωρεάν στέγαση σε 300 Ουκρανούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, ενώ συνεργάστηκε με το δίκτυο για τα δικαιώματα των παιδιών, φέρνοντας το πρόγραμμα «κινητής βιβλιοθήκης» σε πάνω από σαράντα αίθουσες διδασκαλίας και 800 μαθητές σε δημοτικά σχολεία κοντά στα ξενοδοχεία του. Επίσης, με το μήνυμα ‘Share More, Waste Less’ από το Sani Resort και με το αντίστοιχο ‘Less to Pack, More to Give’ από τα Ikos Resorts, ο Όμιλος προσκαλεί τους επισκέπτες του από όλον τον κόσμο να συνδράμουν στην πρωτοβουλία των «καλαθιών δωρεάς», προσφέροντας είδη που δεν χρειάζονται όπως ρουχισμό, παιχνίδια κ.λπ, για οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Σταθερά αρωγός της τοπικής οικονομίας, συνέχισε να δίνει προτεραιότητα στην τοπική αγορά εργασίας και παραγωγή. Από τους 7.200 εργαζομένους του σε Ελλάδα και Ισπανία, πάνω από το 60% προέρχεται από την εκάστοτε τοπική αγορά εργασίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών του προέρχεται από εγχώριους και τοπικούς παραγωγούς, με κριτήρια  βιωσιμότητας.

Οι αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας χαρακτηρίζουν την εργασιακή κουλτούρα του Ομίλου. Το 2022, το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις αυξήθηκε πάνω από 30%, ενώ η επένδυση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των ανθρώπων του ενισχύθηκε κατά σχεδόν 50%.

Δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης

Στον φετινό απολογισμό του Ομίλου παρουσιάζονται, μέσα από χρηματοοικονομικά και άλλα στοιχεία, τα αναλυτικά αποτελέσματα όλων των δράσεων και πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζει στο πλαίσιο των προγραμμάτων αειφορίας, Sani Green και Ikos Green, εστιάζοντας σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: τη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχείων του, Sani Resort και Ikos Resorts, μέσα από τις αρχές της κλιματικής ουδετερότητας, της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του οικοσυστήματος, τη θετική επίδραση στην κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες στην εργασία και έμπρακτη υποστήριξη στις τοπικές κοινότητες, την ενίσχυση της οικονομίας, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στήριξη της τοπικής παραγωγής.

«Η αειφορία είναι πυξίδα για την ανάπτυξη του τουρισμού και των τουριστικών επιχειρήσεων. Αποτελεί προτεραιότητα και καθολικό αίτημα όλων των εταίρων μας: επενδυτών, ρυθμιστικών φορέων, εργαζομένων, επισκεπτών, που ζητούν πρόοδο και αποδείξεις για τις περιβαλλοντικές μας επιδόσεις, τις δράσεις μας για τη συμπερίληψη, την κοινωνική ευημερία, τη διαφάνεια. Στον Όμιλο Sani/Ikos, η αειφορία αποτελεί μέρος της στρατηγικής και της καθημερινότητάς μας εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Με οδηγό μας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030, όραμά μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για τον αειφόρο τουρισμό στην Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη φιλοξενία»,  ανέφερε η Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Sani/Ikos.

Ο Όμιλος Sani/Ikos είναι μέλος του  Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις (UN Global Compact), έχοντας λάβει πληθώρα σημαντικών διεθνών διακρίσεων και πιστοποιήσεων στον τομέα της αειφορίας (πχ. ISO 14001:2015, ISO 22000:2018, ISO 50001:2018, Travelife, Green Key International, 10 Γαλάζιες Σημαίες).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός