Αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα χαλαρώσει τον έλεγχό της στην αγορά ομολόγων αυτή την εβδομάδα, καθώς το γεν δοκιμάζει χαμηλό 33 ετών και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ωστόσο οι επενδυτές εστιάζουν στα σχόλια του διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), Καζούο Ουέντα για τις πληθωριστικές τάσεις που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για να τερματίσει η Ιαπωνία τα τελευταία αρνητικά επιτόκια στον κόσμο.

Ουέντα- BoJ: Μεγάλη αβεβαιότητα για την αύξηση των τιμών και των μισθών

Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου αναφοράς ανήλθε στο 0,89% την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013. Ως αποτέλεσμα, η BoJ αναμένεται ευρέως να αναθεωρήσει -για τρίτη φορά μέσα σε 12 μήνες- την αντισυμβατική πολιτική της «ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων», με την οποία αγοράζει κρατικά ομόλογα για να συγκρατήσει τις αποδόσεις κάτω από ένα σταθερό επίπεδο.

«Φαίνεται ότι η αγορά αναμένει μια τροποποίηση του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων και έχει ήδη αρχίσει να το τιμολογεί», εξηγεί στους Financial Times ο επικεφαλής επενδύσεων του τμήματος δημόσιου χρέους στην M&G, Τζίμι Λεάβις.

Η BoJ αναθεώρησε για τελευταία φορά τη ζώνη εντός της οποίας επιτρέπεται να διαπραγματεύονται οι αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών ομολόγων τον Ιούλιο. Η UBS αναμένει τώρα ότι η τράπεζα θα διευρύνει περαιτέρω το εύρος της ζώνης την Τρίτη, στο 1,5% από 1%, και αναμένει ότι η απόδοση-στόχος των 10ετών JGB από μηδέν θα αυξηθεί σε περίπου 0,5%.

Υποχωρεί το γεν

Το γεν κατρακύλησε με την ισοτιμία του να ξεπερνά τα 150 έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό καθώς αυξάνεται το κόστος των εισαγόμενων αγαθών. Το επίπεδο των 150 γεν έχει προκαλέσει στο παρελθόν νομισματική παρέμβαση από τις ιαπωνικές αρχές.

Παρόλο που έχει σταθεροποιηθεί η αγορα εκτιμά ότι είναι προσωρινη κατάσταση και προβλέπει σοβαρότερες δοκιμασίες εάν η BoJ δεν κάνει τίποτα μετά τη διήμερη συνεδρίασή της τη Δευτέρα και την Τρίτη, ή κάνει μόνο μια αισθητική αλλαγή στον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων.

Σύμφωνα με αναλυτές Forex η ιαπωνική κυβέρνηση μπορεί να έχει παραιτηθεί από την ιδέα ότι τα ¥152-¥153 είναι ένα δίκαιο επίπεδο έναντι του δολαρίου. Η διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των ιαπωνικών και των αμερικανικών επιτοκίων σημαίνει ότι η παρέμβαση είναι πιθανό να είναι λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι το 2022.

Το ΔΝΤ στα μέσα Οκτωβρίου είπε ότι δεν βλέπει παράγοντες που να δικαιολογούν παρέμβαση, ενισχύωντας την πεποίθηση των αγορών ότι το επίπεδο των 150 γιεν δεν αποτελεί πλέον «γραμμή στην άμμο» για την Ιαπωνία, ακόμη και όταν το ασθενέστερο γιεν διατηρεί τον πληθωρισμό πάνω από το ποσοστό-στόχο της BoJ του 2%.

Η κεντρική τράπεζα έχει υποστηρίξει ότι ο κύριος παράγοντας που ωθεί τις τιμές στην Ιαπωνία είναι η αύξηση του εισαγόμενου κόστους και ότι πρέπει να περιμένει πιο βιώσιμα σημάδια αύξησης των μισθών, για να διασφαλίσει ότι η οικονομία δεν θα επιστρέψει σε δεκαετίες αποπληθωρισμού.

Στην ομιλία του τον Σεπτέμβριο, ο Ουέντα σημείωσε ότι η αύξηση των μισθών άρχισε να έχει αντίκτυπο στις τιμές. Οι οικονομολόγοι δίνουν προσοχή στο κατά πόσον οθα αναγνωρίσει μια ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ μισθών και τιμών.

«Ακόμα και αν η BoJ δεν έκανε καμία κίνηση αυτή τη φορά, δεν θα ήταν έκπληξη αν άρχιζε να μεταδίδει γερακίστικα μηνύματα για να προετοιμάσει το κοινό για μια μελλοντική αύξηση των επιτοκίων», σημειώνει  ο οικονομολόγος της UBS, Μασαμίσι Αντάχι.

Ο δομικός της Ιαπωνίας τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κάτω από το 3% για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο, λόγω της μείωσης των τιμών των εισαγόμενων καυσίμων.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας πάνω από τον στόχο θα μπορούσε να είναι πιο επίμονος από ό,τι προβλέπει η BoJ. Τον Οκτώβριο, η Ιαπωνική Συνομοσπονδία Συνδικάτων δήλωσε ότι επιδιώκει μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του επόμενου έτους. Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida έχει επίσης δεσμευτεί να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς από 1.000 γιεν την ώρα σε 1.500 γιεν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά τις αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων, επειδή τα ιαπωνικά ιδρύματα είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους αμερικανικού και ευρωπαϊκού χρέους. Πιο ελκυστικές αποδόσεις στην πατρίδα τους θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα κύμα πωλήσεων σε άλλες αγορές ομολόγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής