Ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε αισθητά τον Οκτώβριο, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021, εξέλιξη που υποδηλώνει σημαντική υποχώρηση του συνολικού πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 3,0%.

Τράπεζες: Διά στόματος Λαγκάρντ και επισήμως στην πρώτη ευρωπαϊκή ταχύτητα

Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αυξηθεί κατά 4,3% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, από τον οποίον εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε στο 4,3% τον Οκτώβριο από 4,6% τον προηγούμενο μήνα.

Ενώ ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να υποχωρήσει περαιτέρω τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, ο πυρήνας του πληθωρισμού θα πρέπει να σταθεροποιηθεί γύρω στο 3% το αργότερο μέχρι την άνοιξη, δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank Ραλφ Σόλβεεν.

«Αναμένουμε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός θα παραμείνει σημαντικά υψηλότερος από ό,τι θα ήθελε η ΕΚΤ το επόμενο έτος», δήλωσε ο Σόλβεεν.

Κίνδυνος

Ο υψηλότερος από τις προβλέψεις πληθωρισμός θεωρείται ένας από τους κύριους κινδύνους από τους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς θα μπορούσε να παρατείνει την εκστρατεία σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, διατηρώντας τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,2% τον Οκτώβριο από 4,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα δημοσιευθούν την Τρίτη.

Μείωση του ΑΕΠ

Ξεχωριστά στοιχεία τη Δευτέρα έδειξαν ότι η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε ελαφρώς το τρίτο τρίμηνο, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να επιβαρύνεται από την αδύναμη αγοραστική δύναμη και τα υψηλότερα επιτόκια.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους, ανέφερε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,3%.

Όσον αφορά το μέλλον, η συνεχιζόμενη μετακύλιση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η μη αντιστροφή του κύκλου αποθεμάτων και οι νέες γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τη γερμανική οικονομία, σημειώνουν αναλυτές.

«Η γερμανική οικονομία φαίνεται ότι θα παραμείνει στη ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ μικρής συρρίκνωσης και στασιμότητας όχι μόνο φέτος αλλά και του χρόνου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της ING.

Η συρρίκνωση του τρίτου τριμήνου δεν θεωρείται εξαίρεση, καθώς η Commerzbank αναμένει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί και πάλι το χειμερινό εξάμηνο.

«Η κατανάλωση είναι απίθανο να ανακάμψει όπως ήλπιζαν οι αισιόδοξοι», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Joerg Kraemer.

Στη λάσπη

Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ενώ η κατανάλωση στη Γερμανία επιβάρυνε το ΑΕΠ, οι επενδύσεις κεφαλαίου είχαν θετική συμβολή, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

«Το καθαρό αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι ότι η οικονομία της Γερμανίας είναι πλέον σταθερά κολλημένη στη λάσπη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics για την ευρωζώνη, Claus Vistesen, προσθέτοντας ότι αμφιβάλλει αν η οικονομία θα καταγράψει κάποια πρόοδο το τέταρτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή