Η Τουρκία θα προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του πληθωρισμού, αλλά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να εξαιρεθούν από την πρακτική αυτή, δήλωσε αργά την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.

Οι ισολογισμοί των τουρκικών εταιρειών στο τέλος του 2023 θα είναι προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, με την πρακτική αυτή να αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2026 λόγω των τρεχουσών προβλέψεων για τον πληθωρισμό, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών στο Reuters την περασμένη εβδομάδα. Πρόκεται για μια αλλαγή που οι αναλυτές ανέφεραν ότι θα επηρεάσει περισσότερο τις τράπεζες της χώρας.

“Θα προχωρήσουμε σε υπολογισμούς με βάση τον πληθωρισμό. Ίσως υπάρξει εξαίρεση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δεν θα τα συμπεριλάβουμε στην πρακτική αυτή. Αλλά πέρα από αυτό, θα προχωρήσουμε σε αυτή την πρακτική”, δήλωσε ο Σιμσέκ σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το τμήμα εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών δημοσίευσε αυτό το μήνα σχέδιο κανονιστικών ρυθμίσεων που περιγράφει λεπτομερώς τη μετάβαση στη μέτρηση του πληθωρισμού.

Στα ύψη η ακρίβεια

Ο ετήσιος τουρκικός πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 61,53% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι εταιρείες προσπάθησαν να προστατευτούν από τον υψηλό πληθωρισμό αγοράζοντας πάγια περιουσιακά στοιχεία αντί να αφήνουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Εκείνες που στράφηκαν σε μη νομισματικά πάγια περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να λάβουν υψηλότερα κέρδη και να πληρώσουν αντίστοιχα υψηλότερους φόρους το 2024.

Οι τουρκικές τράπεζες, οι οποίες είδαν τη μέση αύξηση των κερδών τους να επιβραδύνεται στο 50% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μετά από μια αύξηση 366% το 2022, θα είναι μεταξύ εκείνων που επηρεάζονται πιο αρνητικά από τη μετάβαση σε λογιστική προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, ανέφεραν οι αναλυτές.

“Οι τράπεζες θα παρουσιάσουν ίσως το ένα τέταρτο των κερδών που εμφάνιζαν παλαιότερα”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Soner Gokten, επίκουρος καθηγητής λογιστικής και χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Baskent της Τουρκίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή