Μετά από αρκετές συνεδριάσεις χαμηλών πτήσεων, αλλά και ενός περίπου μήνα κάτω από τις 1.200 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα κατάφερε να κάνει ένα ανοδικό ξέσπασμα, βελτιώνοντας κατά πολύ την τεχνική του εικόνα, αφού έκλεισε πάνω από τη βασική του αντίσταση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,96% στις 1.219,99 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.199,66 μονάδων (+0,27%) και 1.219,99 μονάδων (+1,96%). Ο τζίρος ανήλθε στα 94,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 138 χιλ. τεμάχια αξίας 2,7 εκατ.  ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,85% στις 2.981,76 μονάδες, ενώ στο +1,61% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.000,62 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,62% στις 979,20 μονάδες.

Θα υπάρξει συνέχεια;

Η βελτίωση του διεθνούς κλίματος βοήθησε σήμερα την αγορά να κάνει την υπέρβαση που πολλοί περίμεναν, μετά μάλιστα από ένα μήνα και πλέον κάτω από το επίπεδο των 1.210 μονάδων και όταν 20 μέρες πριν είχε βυθιστεί στις 1.105 μονάδες. Η βελτίωση, μάλιστα, έστω και μικρή, των συναλλαγών άφησε ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την επαναφορά των αγοραστικών δυνάμεων, σε μία ημέρα μάλιστα που ο δεικτοβαρής ΟΠΑΠ λειτούργησε επιβαρυντικά στο εύρος της ανόδου, καθώς δέχτηκε τις πιέσεις της αποκοπής μερίσματος.

Πέραν του γενικού δείκτη, ο οποίος έφερε εν τέλει ένα κλείσιμο πάνω από τις 1.210 μονάδες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να ανοίξει το δρόμο προς τις 1.250 μονάδες, η αγορά έχει περιθώρια βελτίωσης της εικόνας της καθώς και ο FTSE 25 διαπέρασε την αντίστασή του στις 2.966 μονάδες, δίνοντας τάση προς τις 3.060 μονάδες. Ο τραπεζικός έχει επόμενες αντιστάσεις στις 1.009 και 1.028 μονάδες.

Πάντως, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μειώνει την ευαισθησία των ελληνικών assets στα αυξημένα επιτόκια και τη διεθνή αβεβαιότητα, ενώ στην «αίθουσα αναμονής» της Λεωφόρου Αθηνών βρίσκονται ξένοι Διαχειριστές που εκ του καταστατικού τους θα κληθούν -αργά ή γρήγορα- να εντάξουν ελληνικούς τίτλους στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η συνέχεια προϋποθέτει κάποιες βοήθειες από το διεθνές κλίμα, καθώς στο επίκεντρο παραμένουν τα επιτόκια, με την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, τη Fed, να καλείται να λύσει τον «γόρδιο δεσμό», με την αμερικάνικη οικονομία να παραμένει δυνατή, γεγονός που δεν την αναγκάζει να μειώσει το επιτόκιό της. Έτσι, το σενάριο που επικρατεί είναι αυτό της συνέχισης της περιοριστικής πολιτικής για αρκετούς μήνες, με τις αγορές να μην χαίρονται έτσι για την ισχύ της αμερικάνικης αγοράς εργασίας αλλά και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα. Είναι μια κλασική περίπτωση “good news is bad news”, καθώς τα καλά νέα για την οικονομία είναι αρνητικά για τις μετοχές και οι επενδυτές δεν θα πρέπει να συγχέουν τα δύο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean και η Λάμδα ηγήθηκαν της ανόδου, στο πεδίο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς έκλεισαν με κέρδη 5,84% και 5,01% αντίστοιχα, με τις Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Motor Oil να τις ακολουθούν με άλμα άνω του 4%. Τα κέρδη σε ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Jumbo και Εθνική ξεπέρασαν το 3%.

Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Cenergy, Μυτιληναίο και ΔΕΗ, και άνω του 1% σε ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, Quest και Eurobank, με την Coca Cola να κλείνει με απώλειες 0,81%. Ο ΟΠΑΠ σήμερα δεν κατάφερε να ακολουθήσει την άνοδο, αφού δέσμιος της αποκοπής μερίσματος έκλεισε με απώλειες 3,51%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών