Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν είπε την Πέμπτη ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια «καλή περίπτωση» για την οικονομία να αποφύγει την ύφεση παρά τη σύσφιγξη στην αγορά πιστώσεων. Ο δανεισμός στη ζώνη του ευρώ έχει σταθεροποιηθεί, καθώς η ΕΚΤ ξεκίνησε το μεγαλύτερο και πιο απότομο ποτέ σερί αυξήσεων επιτοκίων σε μια προσπάθεια να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό. Ο Λέιν είπε ότι παραμένει σίγουρος ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να αποφύγει μια πιστωτική κρίση, καθώς οι εταιρείες δεν προετοιμάζονται για ύφεση.

Νάγκελ – ΕΚΤ: Υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια

«Παραμένουμε αρκετά αισιόδοξοι ότι δεν πρόκειται για τέτοιου είδους επεισόδια», είπε σύμφωνα με το Reuters, σε εκδήλωση στην Ιρλανδία. «Και έτσι το σενάριο ομαλής προσγείωσης, πιστεύουμε ότι (παραμένει) ακόμα μια καλή περίπτωση για αυτό». Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώνεται γρήγορα και η οικονομία έχει αρχίσει να συρρικνώνεται, σύμφωνα με στοιχεία αυτής της εβδομάδας.

Σε συνδυασμό με πιθανή κατάρρευση της επέκτασης των πιστώσεων, αυτό σήμαινε ότι η ΕΚΤ θα είχε σχεδόν σίγουρα ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία βρίσκονται στο υψηλό ρεκόρ του 4%. Σχολιάζοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα μειώσει αυτό το επιτόκιο το επόμενο έτος, ο Λέιν είπε ότι το 4% «δεν είναι για πάντα» και «δεν είναι φυσιολογικό».

Μιλώντας νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Κλάας Κνοτ περιέγραψε το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων ως «ένα καλό επίπεδο όπου μπορούν να παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα». Ο Λέιν είπε ότι τα σημάδια ότι η αύξηση των μισθών επιβραδύνεται στις νέες προσλήψεις, όπως φαίνεται από το Indeed Wage Tracker, δένει με το ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% της ΕΚΤ έως το 2025. Αλλά προειδοποίησε για ένα νέο «ενεργειακό σοκ» που μπορεί να επιδεινωθεί από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. «Έχουμε ένα νέο ενεργειακό σοκ, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί αρκετά, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανέβει αρκετά και τώρα αυτό αλληλοεπιδρά με τον πόλεμο».

Η Nomura εκτιμά πως «η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων», ενώ προβλέπει πως θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο του 2024, αν και οι αγορές χρήματος και οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν πως οι μειώσεις επιτοκίων από τις ΕΚΤ και Fed θα αρχίσουν από τα μέσα του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής