Να κρατήσει τη ζώνη των 1.230 μονάδων παλεύει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, αναζητώντας στηρίξεις έναντι της κατοχύρωσης των κερδών που ευλόγως εκδηλώνεται, με στόχο και να διαφυλάξει το θετικό κλίμα που προκάλεσαν οι τραπεζικές εξελίξεις αυτήν την εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,12% στις 1.233,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 40,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.998,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,14% στις 1.002,75 μονάδες.

Goldman Sachs: Βλέπει αποδόσεις πάνω από 7% το 2024 στο Xρηματιστήριο Αθηνών 

Στη σκιά των τραπεζών

Σε ένα ιδιότυπο rotation επιδίδεται σήμερα η αγορά, η οποία παραμένει στη σκιά των τραπεζικών εξελίξεων, ενώ προσπαθεί να ενθυλακώσει και μέρος των χθεσινών κερδών. Μετά το ηχηρό ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών στο book building για το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Εθνικής, η σκυτάλη περνάει στο retail, στο οποίο και θα διατεθεί το 5% της τράπεζας, με τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά.

Παρόλα αυτά, η διαφορά της τιμής της Εθνικής στο ταμπλό (5,70 ευρώ), με την τιμή της προσφοράς του 5% (5,44 ευρώ) καθιστά αυτόματα συμφέρον για αρκετά χαρτοφυλάκια να συμμετέχουν στη διαδικασία. Επομένως η αγορά θα πρέπει να περάσει και από αυτές τις αναταράξεις του rotation των θέσεων (όπως συνέβη και το τελευταίο διάστημα), χωρίς προς στιγμή να έχει χαλάσει τις θετικές προοπτικές που ήδη έχουν διαγραφεί με τη συμμετοχή ισχυρών επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν και οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, σημαίνοντα ρόλο στα παραπάνω έχει η πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (αναμένουμε και την Fitch την 1η Δεκεμβρίου), αλλά και η γενικότερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας που παραμένει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράφει ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από την Ευρωζώνη φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος στην Ελλάδα κατά 2,4%, που θα είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, ενώ υψηλή για τη χρονική συγκυρία θα είναι η ανάπτυξη και το επόμενο έτος με αύξηση του ΑΕΠ 2,3% και 2,2% το 2025.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης ξεχωρίζει σήμερα με το +2,46% που καταγράφει, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και Quest. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.

Από την άλλη η Motor Oil διορθώνει σήμερα κατά 2,18%, με τις Autohellas, Eurobank, ΕΛΧΑ, Εθνική και ΔΕΗ να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, Aegean, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών