Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τις αγορές είναι το πότε και πόσο οι Κεντρικές Τράπεζες θα προβούν σε μείωση των επιτοκίων, δεδομένου ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλότερα του στόχου και η οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει αντοχές.

Ιστορικά στοιχεία από τους τελευταίους πέντε (1889, 1995, 2000, 2006, 2018) ανοδικούς κύκλους επιτοκίων της Fed, δεικνύουν ότι κατά μέσο όρο τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για οκτώ μήνες μέχρι να ξεκινήσουν οι μειώσεις. Επίσης, σε διάστημα ενός έτους από την κορύφωσή τους, η μείωση του επιτοκίου αναφοράς είναι περίπου κατά 1%.

Ντάλι – Fed: Πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη στον πληθωρισμό

Σύμφωνα με την προθεσμιακή αγορά, η πιθανότητα ότι ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed διαμορφώνεται στο 85% και για την EKT στο 100%, ενώ θα μειώσουν τα επιτόκιά τους για πρώτη φορά τον Απρίλιο με Ιούνιο του 2024.

Μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ

Για τη ζώνη του ευρώ, οι χρηματαγορές τιμολογούν πλήρως (πιθανότητες 100%) μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά 50 μονάδες βάσης έως τον ερχόμενο Ιούλιο και συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης ως τον Δεκέμβριο του 2024, με την πρώτη μείωση κατά 0,25% να λαμβάνει χώρα με πιθανότητες 80% τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών διεθνών τραπεζών είναι ότι από το β ΄τρίμηνο του 2024, οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν τις μειώσεις επιτοκίων και συνολικά κατά 0,75%-1% ως το τέλος του ερχόμενου έτους.

Σύμφωνα με αναλυτές πάντως, παρότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά, διατηρείται σε μη επιθυμητά υψηλά επίπεδα. Η οικονομία των ΗΠΑ κυρίως έχει επιδείξει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα ωστόσο πρόδρομοι δείκτες συνεχίζουν να καταδεικνύουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα μεταποίησης, ενώ σημειώνεται αποδυνάμωση και στον τομέα υπηρεσιών και στην αγορά εργασίας.

Το ενδεχόμενο συνθηκών ύφεσης σημαντικών οικονομιών κυρίως στην Ευρωζώνη παραμένει πιθανό, καθώς δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως οι επιπτώσεις της αυστηρής νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία και οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις εξαντλούνται. Πιθανότερο σενάριο αποτελεί ότι η ενδεχόμενη οικονομική επιβράδυνση θα είναι ήπια και οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα βιαστούν να μειώσουν τα επιτόκιά τους. Ωστόσο, πρόκληση συνεχίζει να αποτελεί πιθανή ισχυρότερη της εκτιμώμενης οικονομική επιβράδυνση ή εκ νέου άνοδος του πληθωρισμού, απόρροια και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις