H Morgan Stanley είναι σε θέση να αντιμετωπίσει «οποιαδήποτε μορφή» που θα πάρουν τελικά οι νέοι τραπεζικοί κανονισμοί, υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζaς, Τζέιμς Γκόρμαν.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ υπερασπίστηκαν την Τρίτη τα σχέδιά τους για μια σειρά σαρωτικών προτεινόμενων αλλαγών στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών , μιλώντας ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ. Αποσκοπούν στην αυστηρότερη ρύθμιση του κλάδου μετά από δύο από τις μεγαλύτερες κρίσεις του στην πρόσφατη ιστορία, την οικονομική κρίση του 2008 και την αναταραχή του Μαρτίου στους περιφερειακούς δανειστές.

Αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές στις ΗΠΑ επιδιώκουν να ενσωματώσουν μέρη των διεθνών τραπεζικών κανονισμών γνωστών ως Βασιλεία ΙΙΙ, που συμφωνήθηκε μετά την κρίση του 2008 και χρειάστηκαν χρόνια για να αναπτυχθούν.

Λευκός καπνός για τη «Βασιλεία ΙΙΙ» – Πιο αυστηροί οι κανόνες για τα τραπεζικά κεφάλαια

Οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι οι αλλαγές στις προτάσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε συνολική αύξηση 16% στις κεφαλαιακές απαιτήσεις κοινών μετοχών tier 1 — το οποίο είναι ένα μέτρο της υποτιθέμενης οικονομικής ισχύος ενός ιδρύματος και θεωρείται ως αποθεματικό έναντι υφέσεων ή εκρήξεων συναλλαγών.

Αλλαγές

«Νομίζω ότι θα βγει διαφορετικά από τον τρόπο που έχει προταθεί», είπε ο Γκόρμαν στο CNBC, στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης της Morgan Stanley για την Ασία-Ειρηνικό στη Σιγκαπούρη.

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι είναι μια πρόταση. Δεν είναι κανόνας». «Νομίζω ότι [οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών των ΗΠΑ] ακούνε», πρόσθεσε ο Γκόρμαν. «Έχω περάσει πολλά χρόνια με την Federal Reserve. Ήμουν στο διοικητικό συμβούλιο της Fed στη Νέα Υόρκη για έξι χρόνια και απλώς πιστεύω ότι προσπαθούν να βρουν τη σωστή απάντηση».

Αναφερόμενος στη Βασιλεία ΙΙΙ ο απερχόμενος CEO της Morgan Stanley, υποστήριξε ότι δεν είναι βέβαιος ότι «οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια»: «Στην πραγματικότητα, το stress test της Fed λέει ότι δεν το κάνουν. Υπάρχει λοιπόν αυτό το είδος της καθαρότητας του σκοπού και η επιδίωξη της τελειότητας που μπορεί να είναι ο εχθρός του καλού».

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα όμως, ο Γκόρμαν είπε ότι η τράπεζά του με έδρα τη Νέα Υόρκη θα είναι σε θέση να το διαχειριστεί.

«Ήμασταν συντηρητικοί με το κεφάλαιό μας. Τρέχουμε μια αναλογία CET1, η οποία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, που υπερβαίνει σημαντικά τις απαιτήσεις μας, επομένως είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο τρομερό όσο πιστεύει η πλειοψηφία της επενδυτικής επιτροπής», είπε ο Γκόρμαν.

Η τράπεζα ανέφερε στην τελευταία της έκθεση κερδών ότι ο τυποποιημένος δείκτης CET1 ήταν 15,5%, περίπου 260 μονάδες βάσης πάνω από την απαίτηση.

Διαχείριση πλούτου και πληθωρισμός

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου, η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι ο Τεντ Πικ θα διαδεχθεί τον Τζέιμς Γκόρμαν ως διευθύνων σύμβουλος στις αρχές του 2024 , αν και ο Γκόρμαν θα παραμείνει ως εκτελεστικός πρόεδρος για μια άγνωστη περίοδο.

Με επικεφαλής τον Γκόρμαν από το 2010, η Morgan Stanley κατάφερε να αποφύγει τις αναταράξεις που πλήττουν ορισμένους από τους ανταγωνιστές της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας που στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί ως ο αληθινός «λύκος» της Wall Street, εξαιτίας της αμοιβής και του κύρους του, έχει χαράξει την πορεία της εταιρείας, μακριά από τις ρίζες της, όπως η επενδυτική τραπεζική και οι συναλλαγές, μετατρέποντάς τη σε κολοσσό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Με περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσφατες εξαγορές, η εταιρεία φαίνεται πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει άλλη μια περίοδο τραπεζικού στρες.

Η ιστορία αρέσει στους επενδυτές: η μετοχή της Morgan Stanley είναι σταθερή, κερδίζοντας ανταγωνιστές όπως η Goldman Sachs, η Bank of America και η JPMorgan Chase. Οι μετοχές της απέδωσαν σωρευτικά 170%, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, τα τελευταία τρία χρόνια, υπερδιπλάσια των κερδών του δείκτη S&P 500 και αφήνοντας πίσω τους ανταγωνιστές. Με κεφαλαιοποίηση στα 141 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι τώρα μεγαλύτερη από την Goldman, τη Citigroup και τη Charles Schwab.

Για το θέμα του πληθωρισμού, ο Γκόρμαν είπε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έθεσαν υπό έλεγχο τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

«Δώστε πίστωση στις κεντρικές τράπεζες. Κινήθηκαν επιθετικά με τα επιτόκια», υπογράμμισε. «Νομίζω ότι άργησαν —αυτή είναι η προσωπική μου άποψη— αλλά δεν πειράζει […] Η Fed σημείωσε πέντε, πέντε και μισό τοις εκατό σε χρόνο σχεδόν ρεκόρ, την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων των τελευταίων 40 ετών. Και είχε τον αντίκτυπο».

Ειδικότερα για τον πληθωρισμό ο Γκόρμαν είπε χαρακτηριστικά: «Τελειώσαμε; Δεν τελειώσαμε!». «Είναι απολύτως απαραίτητο το 2%; Η προσωπική μου άποψη είναι όχι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή