Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της εάν δήλωνε πρόωρα τη νίκη της στη μάχη κατά του πληθωρισμού και στη συνέχεια έπρεπε να αυξήσει ξανά τα επιτόκια, προειδοποίησε την Τετάρτη στους Financial Times, η Μέρι Ντάλι, πρόεδρος της Federal Reserve Bank του San Francisco. Η κ. Ντάλι υποστήριξε ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι «πολύ, πολύ ενθαρρυντικά», υπογραμμίζοντας ότι καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που ακολούθησε η Fed.

Ωστόσο, απέφυγε να αποκλείσει μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων, δεδομένης της αβεβαιότητας για το εάν η κεντρική τράπεζα έχει κάνει αρκετά για να περιορίσει την αύξηση των τιμών καταναλωτή πίσω στον στόχο του 2%.

Η Fed θα πρέπει να είναι «σκεπτόμενη, να πάρουμε το χρόνο μας, να μην βιαζόμαστε να κρίνουμε και να μην κάνουμε δηλώσεις», τόνισε η Ντάλι. «Πρέπει να είμαστε αρκετά τολμηροί για να πούμε «δεν ξέρουμε» και αρκετά τολμηροί για να πούμε «πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να το κάνουμε σωστά».

Σε δίλημμα η Fed αν έχουν αυξηθεί αρκετά τα επιτόκια

«Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι ότι δεν έχουμε επαρκή ποσότητα πληροφοριών σχετικά με το εάν βρισκόμαστε πραγματικά σε αυτήν την αποπληθωριστική διαδικασία που μας φέρνει πίσω στο 2 [τοις εκατό]», υπογράμμισε.

Η Fed έχει διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σταθερό σε υψηλό 22 ετών 5,25-5,5% από τον Ιούλιο και φαίνεται έτοιμη να διατηρήσει το επίπεδο σταθερό στην τελευταία της συνεδρίαση για το 2023 τον επόμενο μήνα.

Οι κίνδυνοι

Η κ. Ντάλι υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι της υπερβολικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής —προκαλώντας περιττό οικονομικό πόνο και απώλειες θέσεων εργασίας— έναντι του να κάνουμε πολύ λίγα και να αφήσουμε τον πληθωρισμό να παγιωθεί σε υψηλότερο επίπεδο ήταν σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι.

Ανέφερε ελάχιστη ανησυχία για την απότομη πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, η οποία έχει χαλαρώσει τις οικονομικές συνθήκες. Πριν από το ράλι των ομολόγων, στελέχη της Fed είχαν υποστηρίξει ότι οι υψηλότερες αποδόσεις, εάν διατηρηθούν, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Η αμερικανίδα τραπεζίτης πρόσθεσε ότι αναμένει περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού που σχετίζεται με τη στέγαση και τις υπηρεσίες.

Οι επόμενες κινήσεις

Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα περιοριστεί, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος σημαντικής επιβράδυνσης ή απότομης αύξησης της ανεργίας έχει μειωθεί.

«Καμία από τις ανησυχίες που ακούω δεν αφορά πραγματικά μια τρομερή οικονομία», είπε η Ντάλι στη συνέντευξή της στους FT.

Ερωτηθείσα σχετικά με την προσέγγισή της στις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, η Ντάλι, -η οποία θα έχει δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς- είπε ότι η συζήτηση θα αφορούσε λιγότερο την πολιτική χαλάρωσης και περισσότερο την «ομαλοποίηση» των επιτοκίων μετά από μια παρατεταμένη περίοδο «πολύ περιοριστικών» ρυθμίσεων.

«Κάποια στιγμή, δεν θα θέλουμε να είμαστε επαρκώς ή πολύ περιοριστικοί, θα θέλουμε να φέρουμε την πολιτική σε μια πιο φυσιολογική πορεία, επειδή πιστεύουμε ότι η οικονομία βρίσκεται στο στάδιο της ομαλοποίησής της», διευκρίνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση