
Πυρ ομαδόν δέχτηκαν τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης από τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Δευτέρα ενώ επόμενο βήμα θα είναι η μεγάλη απεργία και συγκέντρωση των μικρομεσαίων την Τετάρτη.
Στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, έκανε λόγο για άδικη, οριζόντια και αναχρονιστική φορολογική πολιτική ενώ επιχείρηση να απαντήσει στους «μύθους» της κυβέρνησης γύρω από την φορολογική πολιτική.
Μεταξύ άλλων ο κ. Βερβεσός τόνισε πως η πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί να εξομοιώσει ελεύθερους επαγγελματίες με τους μισθωτούς καθώς στο τεκμαρτό εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών προσμετρώνται και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Δημήτρης Βερβεσός
Οι μισθωτοί έχουν αφορολόγητο ποσό ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Στο τεκμαρτό εισόδημα έχουν προστεθεί τα δώρα και τα επιδόματα αδείας για τους μισθωτούς ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πληρώνονται 14 μισθούς δεν έχουν νυχτερινά, Σάββατο, αργίες, υπερωρίες κ.α.
Στους μισθωτούς αναγνωρίζεται η δυνατότητα μερικής απασχόλησης που μειώνει το φορολογητέο εισόδημά τους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες όταν υποαπασχολούνται υπόκειται στο τεκμήριο του εισοδήματος πλήρους απασχόλησης.
Όπως επισήμανε ο κ. Βερβεσός υπάρχει δυσμενής μεταχείριση των αυτοαπασχολούμενων έναντι των εταιρειών. Παρότι η μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών στην Ελλάδα είναι ζημιογόνος και με πιο ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές έναντι των ελευθέρων επαγγελματιών, κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν προβληματίστηκε για το πώς επιβιώνουν. Μόνο οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να εμφανίσουν κερδοφορία και δη σε ετήσια βάση.
Πρόσθεσε επίσης ότι η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά είναι φενάκη διότι η προβολή τους δικαστικά έχει αποδειχθεί αλυσιτελής και αφορούν πολύ περιορισμένες περιπτώσεις φορολογούμενων.
Επίσης αναφέρθηκε στον ρόλο της myData, των POS, τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το ΥΠΟΙΚ και άλλων σύγχρονων άμεσων και έμμεσων τεχνικών ελέγχου που θα έπρεπε να αποδίδουν καρπούς στον έλεγχο των φοροδιαφυγής όπου και αν υπάρχει.
Καταλήγοντας τόνισε ότι «η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο και τον μεγάλο πλούτο μειώνοντας τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, μη ακουμπώντας το λαθρεμπόριο καυσίμων και κοιτάζει να εισπράξει 600 εκατ. από τους μικρομεσαίους».
Γ. Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Φοροεισπρακτικά τα μέτρα
Από τη μεριά του ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος τους Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κάλεσε την κυβέρνηση να κάτσει μαζί τους φορείς των μικρομεσαίων να σχεδιάσουν από κοινού έναν νόμο κατά της φοροδιαφυγής. Όπως είπε, η φοροδιαφυγή και το παραεμπόριο είναι από τις πιο σκληρές μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού και επιθυμούν και οι ίδιοι να παταχθούν.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Ο συγκεκριμένος νόμος είναι φοροεισπρακτικός και δε χτυπά τη φοροδιαφυγή. Ενώ αποσκοπεί στην υλοποίηση του σχεδίου Πισσαρίδη με τη μείωση κατά 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κανένα οριζόντιο μέτρο δεν είναι σωστό, πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις θα κλείσουν, μαζί με ξερά καίγονται και τα χλωρά. Θα μπορούσαν να τεθούν κίνητρα φοροαπαλλαγών στη συλλογή αποδείξεων από κάποια επαγγέλματα ώστε ο καταναλωτής να έχει κίνητρο να ζητά αποδείξεις.
Επισήμανε πως στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή η χρέωση του pos από τις τράπεζες, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στο μέτρο της κατάδοσης που θεσπίζει η κυβέρνηση.
Κάλεσε δε σε τήρηση του μέτρου της ισονομίας και οικονομικής δημοκρατίας. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης επισήμανε ότι 500 επιχειρήσεις θα πάρουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης αποκλείοντας όλους τους άλλους, ενώ και το ΕΣΠΑ απευθύνεται μόνο στο 6,5 % των επιχειρήσεων και επομένως το 50% των ΜμΕ οδηγούνται σε κλείσιμο με αυτή την πολιτική.
Γ. Καρανίκας (ΕΣΕΕ): Συγκέντρωση στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων
Ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κατηγόρησε την πολιτεία ότι είναι φοροκλέφτης και ότι επιδιώκει να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Γιώργος Καρανίκας
Διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν με τέτοια τεχνολογία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης να τίθενται τεκμήρια και να μην μπορούν να ελέγξουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Εκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να οδηγήσει στην υπερσυγκέντρωση των κλάδων, όπως π.χ. στα σούπερ μάρκετ, και ότι μια τέτοια κατάσταση οδηγεί σε πρόβλημα ελέγχου των τιμών όπως αυτό που βλέπουμε σήμερα. Τόνισε πως ζητούμενο των φορολογικών μέτρων είναι να εξαφανίσει μεγάλο τμήμα των μικρομεσαίων και να οδηγήσει σε συγκέντρωση των μεγάλων επιχειρήσεων.
Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου


Latest News

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Τι έδειξε το «πασχαλινό» ταμείο των σούπερ μάρκετ – Από ποιο προϊόν έχασαν 4-5 εκατ. ευρώ
Πηγές της αγοράς των σούπερ μάρκετ μιλώντας προς τον ΟΤ, αναφέρουν ότι η πασχαλινή αγορά κινήθηκε μέτρια φέτος

Πώς οι τράπεζες θωρακίζουν την κερδοφορίας τους - Στη μάχη οι ομολογιακές εκδόσεις
Οι πιέσεις που ασκούν στις τράπεζες οι μειώσεις των επιτοκίων - Η εκδοτική δραστηριότητα θα συνεχισθεί και φέτος με αμείωτη ένταση