Ανοικτό αφήνει η Κριστίν Λαγκάρντ, το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επισπεύσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της τερματίζοντας την τελευταία από τις αγορές ομολόγων της νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Τα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, ερμηνεύονται ως ένα σαφές σημάδι ότι η τράπεζα ετοιμάζεται να συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, πλέον των αυξήσεων στα επιτόκια, μειώνοντας το ποσό των ομολόγων που σκοπεύει να αγοράσει το επόμενο έτος.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, αρκετά από τα πιο επιθετικά μέλη της ΕΚΤ έχουν ζητήσει να σταματήσουν αυτές οι επανεπενδύσεις, λέγοντας ότι η πρόσθετη νομισματική τόνωση δεν συνάδει με τις προσπάθειες να τιθασευτεί ο πληθωρισμός μέσω της αύξησης των επιτοκίων. Επισημαίνουν επίσης ότι η πανδημική κρίση που αρχικά δικαιολογούσε τις αγορές έχει ξεκάθαρα λήξει.

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ «επιθεωρεί» τον αντίκτυπο των αυξήσεων στα επιτόκιά της

Η ΕΚΤ διέκοψε μεγάλο μέρος της αγοράς ομολόγων πέρυσι. Ωστόσο, εξακολουθεί να επανεπενδύει τα έσοδα των τίτλων που λήγουν στο χαρτοφυλάκιο των 1,7 τρισ. ​​ευρώ που άρχισε να αγοράζει ως απάντηση στην πανδημία και έχει σχεδιάζει να συνεχίσει να το κάνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

«Αυτό είναι ένα θέμα που πιθανότατα θα έρθει προς συζήτηση και εξέταση στο διοικητικό συμβούλιο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον και θα επανεξετάσουμε πιθανώς αυτή την πρόταση», είπε η Λαγκάρντ στους ευρωβουλευτές .

Τι για τον πληθωρισμό

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι τα υψηλά επιτόκια οδήγησαν σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της ευρωζώνης, η αγορά εργασίας όμως παρέμεινε ισχυρή.

Προέβλεψε ότι ίσως χάσει ένα μέρος της δυναμικής της μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει κηρύξει ακόμα το τέλος ενάντια στον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι οι πιέσεις στον υποκείμενο πληθωρισμό, που δεν περιλαμβάνει τιμές ενέργειας και τροφίμων είναι πιθανών να επιστρέψουν.

Η ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 έχει προχωρήσει σε δέκα διαδοχικές αυξήσεις, εκτοξεύοντας το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

Τον προηγούμενο Οκτώβριο έκανε την πρώτη παύση στην αύξηση επιτοκίων με αναλυτές και επενδυτές να έχουν «κλειδώσει» ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις.

«Ενώ οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν υποτονικές, η οικονομία θα ενισχυθεί και πάλι τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω, τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών θα ανακάμψουν και η ζήτηση για τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί», ανέφερε η Λαγκάρντ.

Επαναπενδύσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, οι επανεπενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο αγορών έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP) είναι χρήσιμες για την ΕΚΤ, επειδή παρέχει ευελιξία ειδικά για τις χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα χρέους

Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν την εγκατάλειψη αυτής της «πρώτης γραμμής άμυνας» έναντι του χρηματοοικονομικού κατακερματισμού σε μια εποχή που οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί για τη στασιμότητα της ανάπτυξης και τα υψηλά επίπεδα χρέους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία .

Τα συνολικά ομόλογα της ΕΚΤ αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του συνόλου των αποδεκτών χρεών στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ έχει ήδη τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων των 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ — μια ξεχωριστή δεξαμενή περιουσιακών στοιχείων που άρχισε να αγοράζει το 2015. Η Λαγκάρντ είπε ότι αυτή η λεγόμενη ποσοτική σύσφιγξη είχε οδηγήσει σε συρρίκνωση του ισολογισμού της κατά 23 δισ. ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο φέτος.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν από την ΕΚΤ να κλιμακώσει τη μείωση των επανεπενδύσεων PEPP αντί να τις σταματήσει απότομα, για να αποφύγει αναταραχές στην αγορά

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία