Ανησυχίες για νέα κλιμάκωση των τιμών του καφέ, από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις καλλιέργειες του Βιετνάμ. Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο της ποικιλίας robusta που χρησιμοποιείται σε στιγμιαίους καφέδες και εσπρέσο, είναι αντιμέτωπος με μικρότερη καλλιέργεια αλλά και αυξανόμενη τοπική ζήτηση, παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές.

Ο Ντο Χα Ναμ, αντιπρόεδρος της Ένωσης Κακάο και Καφέ του Βιετνάμ, μιλώντας σε συνέδριο στην πόλη Χο Τσι Μινχ, υποστήριξε ότι η χώρα είναι πιθανό να παράγει 1,6 εκατομμύρια έως 1,7 εκατομμύρια τόνους κόκκων από την τρέχουσα συγκομιδή, από 1,78 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα.  Και πρόσθεσε ότι τα αποθέματα από την τελευταία καλλιέργεια είχαν σχεδόν εξαντληθεί.

Πώς ένας νόμος για την αποψίλωση των δασών απειλεί καφέ και κακάο

Προβλήματα

Όπως γράφει το Bloomberg, οι προοπτικές της προσφοράς είναι μια ακόμη ανεπιθύμητη είδηση ​​για τους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές για την καθημερινή τους συνήθεια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Robusta στο Λονδίνο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2008 νωρίτερα φέτος λόγω της έλλειψης εφοδιασμού. Είχαν επίσης το μεγαλύτερο κέρδος τον περασμένο μήνα από τον Ιανουάριο.

Οι γεωργικές εκτάσεις στο Βιετνάμ συρρικνώνονται, ειδικά στις μεγάλες επαρχίες Dak Lak και Dak Nong, ενώ οι αποδόσεις πέφτουν επίσης σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τον Ναμ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του κορυφαίου εξαγωγέα Intimex Group.

Η συνολική έκταση καφέ στη χώρα είναι πιθανώς περίπου 600.000 εκτάρια, είπε ο Ναμ, σε σύγκριση με την τελευταία εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας των 700.000 εκταρίων, καθώς οι αγρότες κόβουν τα δέντρα καφέ για πιο κερδοφόρες καλλιέργειες όπως το ντούριαν και το αβοκάντο.

Οι εξαγωγές του Βιετνάμ ενδέχεται να μειωθούν κατά 15% τη σεζόν 2023-24 από 1,66 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε από την πλευρά του οNguyen Nam Hai, πρόεδρος της ένωσης, στο ίδιο συνέδριο, προσθέτοντας ότι η συγκομιδή είχε ολοκληρωθεί κατά 50% μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Οι τοπικές τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η τοπική κατανάλωση κόκκων μπορεί να αυξηθεί στους 350.000-400.000 τόνους ετησίως από τους σημερινούς 260.000 τόνους όταν οι μονάδες στιγμιαίου καφέ φτάσουν σε πλήρη δυναμικότητα, σύμφωνα με τον Nam, χωρίς να δίνεται χρονικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities