
Ο φόρος εισοδήματος που καλείται να πληρώσει η Exxon Mobil προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ μειώθηκε στο 3% τα τελευταία πέντε χρόνια -πολλές φορές κάτω από τον μέσο όρο των 20 ετών της εταιρείας- μετά από τις τεράστιες εκπτώσεις που έγιναν επί πρώην προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.
Εμπειρογνώμονες στον εταιρικό φόρο εκτιμούν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Exxon θα μπορούσε να απολαμβάνει χαμηλούς φόρους για αρκετά ακόμη χρόνια, τη στιγμή που η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να χρηματοδοτήσει έναν φιλόδοξο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η Exxon αξιοποιώντας το φορολογικό πλαίσιο της προεδρίας Τραμπ μείωσε τον φορολογικό της συντελεστή στο απόλυτο 2,5% επί των εγχώριων κερδών 28,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
COP28: Η Exxon, η Αramco και οι άλλες πετρελαϊκές στη… μάχη κατά του μεθανίου
«Αν βλέπετε τη χρήση αυτών των φορολογικών ελαφρύνσεων ως πρόβλημα, ο νέος ελάχιστος φόρος του Μπάιντεν είναι απίθανο να το τερματίσει», δήλωσε ο Ματ Γκάρντνερ, ανώτερος συνεργάτης στο ανεξάρτητο Ινστιτούτο Φορολογίας Οικονομικής Πολιτικής (ITEP) στην Ουάσιγκτον.
Αντίθετα, οι πιο πολύτιμες εταιρείες που αντιπροσωπεύουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας των ΗΠΑ πλήρωσαν μέσο φορολογικό συντελεστή στα εγχώρια κέρδη τουλάχιστον επτά φορές υψηλότερο από την Exxon, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters των τελευταίων ετήσιων οικονομικών εκθέσεων των εταιρειών. Η ομάδα περιλαμβάνει τις Apple, Meta Platforms, JPMorgan Chase, Sherwin-Williams και Union Pacific.
Φορολογικό πλεονέκτημα
Το πρόσφατο φορολογικό πλεονέκτημα της Exxon αποκαλύπτει πώς ο φορολογικός κώδικας των ΗΠΑ εμποδίζει την ώθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να είναι παγκόσμιος ηγέτης στον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων. Ο ελάχιστος εταιρικός φόρος είναι η κύρια πηγή εσόδων για την ατζέντα του προέδρου για την πράσινη ενέργεια στον νόμο του 2022 για τη μείωση του πληθωρισμού.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS), ωστόσο, έχει καθυστερήσει την εξαγωγή του φόρου, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί από την πολυπλοκότητα και τη σύγχυση, δήλωσε ο Will McBride, αντιπρόεδρος φορολογικής πολιτικής στο Tax Foundation, μια δεξαμενή σκέψης υπέρ των επιχειρήσεων.
«Δεν υπάρχει τίποτα στον (ελάχιστο εταιρικό φόρο) που να εγγυάται έναν ελάχιστο συντελεστή 15%», είπε ο McBride.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή την ιστορία, αλλά ένας εκπρόσωπος επεσήμανε τη δημόσια δέσμευση του Μπάιντεν να τερματίσει «δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακών φορολογικών επιδοτήσεων για εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Από το 2003, η τρέχουσα ομοσπονδιακή δαπάνη φόρου εισοδήματος της Exxon – ένα πληρεξούσιο που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να προβλέψουν τι πληρώνουν οι εταιρείες στις φορολογικές δηλώσεις των ΗΠΑ – ήταν κατά μέσο όρο 17% για τα 16 χρόνια που η εταιρεία δημιούργησε κέρδη προ φόρων από εγχώριες δραστηριότητες, σύμφωνα με οικονομικές γνωστοποιήσεις της Exxon.
Αλλά από τότε που ο νόμος για τις φορολογικές περικοπές και τις θέσεις εργασίας του Τραμπ έγινε νόμος το 2017, το ποσοστό της Exxon έχει πέσει κατακόρυφα σε λιγότερο από 3% τα τρία χρόνια που οι εγχώριες δραστηριότητες της εταιρείας παρουσίασαν κέρδη, δείχνουν τα στοιχεία.
Πέρυσι, για παράδειγμα, ο φορολογικός συντελεστής της Exxon ήταν 2,5%, ή 696 εκατομμύρια δολάρια, με κέρδη ρεκόρ προ φόρων στις ΗΠΑ 28,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Exxon θα είχε πληρώσει σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια με τον ομοσπονδιακό νόμιμο φορολογικό συντελεστή 21%.
Η φορολογική πολιτική του Τραμπ επέτρεψε στις εταιρείες να αφαιρέσουν αμέσως το 100% των δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξοδεύουν πολλοί κάθε χρόνο σε ακίνητα και εξοπλισμό, από 50% προηγουμένως. Τα κίνητρα, που μειώθηκαν σταδιακά στο 80% φέτος, επεκτείνονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά ενισχύονται στον τομέα των ορυκτών καυσίμων λόγω της έντασης κεφαλαίου της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Exxon κεφαλαιοποίησε τις μειώσεις το 2022, για παράδειγμα, αφού δαπάνησε 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικά και ερευνητικά έργα με έδρα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου του Permian Basin και σε μια επέκταση του διυλιστηρίου στο Beaumont του Τέξας, σύμφωνα με οικονομικές αποκαλύψεις της εταιρείας.
«Σίγουρα, οι λομπίστες της βιομηχανίας επιστρέφουν τώρα προσπαθώντας να πείσουν το Κογκρέσο να παρατείνει τη φορολογική ελάφρυνση», δήλωσε στο Reuters ο αμερικανός γερουσιαστής Sheldon Whitehouse, Δημοκρατικός στο Ρόουντ Άιλαντ.
Ο Russ Hamilton, καθηγητής λογιστικής στο Cox School of Business του Southern Methodist University, είπε ότι υπό κανονικές συνθήκες το σωρευτικό φορολογικό όφελος από την επιταχυνόμενη απόσβεση πρόκειται να μηδενιστεί με την πάροδο του χρόνου καθώς οι ετήσιες επενδύσεις κεφαλαίου επιβραδύνονται.
Αλλά εάν οι εταιρείες συνεχίσουν να δαπανούν χρήματα σε μεγάλα κεφαλαιουχικά έργα – όπως η εύρεση και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου – οι πληρωμές για τους αναβαλλόμενους φόρους εισοδήματος μπορούν να αναβληθούν για χρόνια.
«Αυτές οι αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις μπορούν να συνεχιστούν για πάντα», δήλωσε ο Donald Williamson, καθηγητής λογιστικής στο πανεπιστήμιο του Kogod School of Business.


Latest News

Σχέδιο αναθέρμανσης της ναυπηγικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ
Το 0,2% του συνολικού εμπορικού στόλου παγκοσμίως ναυπηγείται στις ΗΠΑ έναντι του 74% που κατασκευάζεται στην Κίνα

Ένας τυλιγμένος με επιδέσμους αετός στο εξώφυλλο του Economist - «Η νέα τάξη πραγμάτων του Ντον»
Νέο αιχμηρό πρωτοσέλιδο από τον Economist

Μειώθηκαν 1,9% οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στο α΄ τρίμηνο - 1 στα 3 υβριδικό
Το μερίδιο αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία ανήλθε στο 15,2% το πρώτο τρίμηνο του 2025, πολύ μακριά από το αναμενόμενο

ΗΠΑ: Χαμηλό 45 ετών για την καταναλωτική εμπιστοσύνη – Πέφτει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ «βλέπουν» δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία, με τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να είναι σχεδόν 3 φορές πιο απαισιόδοξοι από τους Ρεπουμπλικανούς

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Βλέπει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να κυμαίνεται γύρω στο στόχο του 2%
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πάντως ότι η υψηλή αβεβαιότητα καθιστά αδύνατο να δοθούν σαφή μηνύματα για τα επιτόκια

Οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο, η ΕΕ κάνει συμφωνίες - Ποιες προχωρούν και ποιες «κολλάνε»
Απέναντι στην επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η ΕΕ αντιπαραθέτει τη σύναψη συμμαχιών σχεδόν με όλους όσους ο Τραμπ βρίσκεται σε πόλεμο

Μεγάλο deal ετοιμάζει η Toyota - Πρόταση εξαγοράς της Toyota Industries έναντι 42 δισ.
Η Toyota Industries, η οποία κατασκευάζει ανταλλακτικά για την αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μίλησε με τον Σι αλλά το Πεκίνο διαψεύδει - «Κλείσαμε 200 εμπορικές συμφωνίες»
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν πολλές εμπορικές συμφωνίες

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη