Ήπια πτωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατάφερε να βάλει στοπ στους πωλητές που βγήκαν «μπροστά» με αφορμή και τη διορθωτική πορεία των διεθνών αγορών, διαφυλάττοντας την επαφή με τη ζώνη των 1.300 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 1.298,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.295,41 μονάδων (-0,49%) και 1.302,25 μονάδων (+0,03%). Ο τζίρος ανήλθε στα 57,7 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 16 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 308 χιλ. τεμάχια αξίας 2 εκατ. ευρώ.

Αντίδραση μετά τη βουτιά στη Wall Street

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,50% στις 3.137,34 μονάδες, ενώ στο -0,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.235,99 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,96% στις 1.074,87 μονάδες.

Υπό έλεγχο οι πιέσεις

Η αγορά παρέμεινε εν τέλει στο μοτίβο των «μπρος – πίσω» που ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες, αναιρώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, το χθεσινό κλείσιμο λίγο πάνω από τις 1.300 μονάδες. Άλλωστε, η τύποις διάσπαση δεν έδωσε κανένα μήνυμα ότι οι πωλητές έχουν εξαντλήσει τις εντολές τους σε λίγο υψηλότερα επίπεδα, ειδικά μάλιστα όσο πλησιάζουμε και στο κλείσιμο της χρονιάς.

Παρόλα αυτά, οι πωλητές είδαν πολλές εντολές τους να απορροφώνται σήμερα, διατηρώντας εν τέλει ένα ελαφρύ προβάδισμα καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Άλλωστε, τα χαμηλά επίπεδα τζίρου ευνόησαν κινήσεις που με ελάχιστα τεμάχια μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μια αγορά που ήδη έχει τα σημάδια της εορταστικής ραστώνης.

Είναι αναμενόμενο ότι η εποχικότητα δεν βοηθά την αγορά να δημιουργήσει τη δυναμική που χρειάζεται, αναβάλλοντας προφανώς για το νέο έτος την ουσιαστική δοκιμασία της ζώνης, η οποία και θα δείξει τις πραγματικές προθέσεις των αγοραστών. Μέχρι τότε η αγορά θα αναλώνεται σε μικρο-κινήσεις στο πλαίσιο της σύνθεσης των χαρτοφυλακίων, με στόχο σαφώς τη διατήρηση των κερδών του έτους, αλλά και τη συντήρηση των δυνάμεων ρευστότητας.

Πάντως, παρά το τρέχον κλίμα παραμένει θετικό, με τις προοπτικές επίσης. Αργά ή γρήγορα θα λυθεί η συσσώρευση, με τις πιθανότητες να παραμένουν προς το ανοδικό ξέσπασμα. Εάν βοηθήσει και το διεθνές κλίμα, το οποίο στη μεγάλη εικόνα παραμένει θετικό, τότε το ΧΑ θα έχει ένα λιγότερο εμπόδιο προς το πρώτο στόχο των 1.330 και δεύτερο των 1.350 μονάδων.

Ο μεγάλος καταλύτης είναι φυσικά οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, με τα επιτόκια να κρίνουν τις προοπτικές των περισσότερων κλάδων. Και μπορεί στην Ευρώπη μια πιθανή μείωσή τους να μην είναι ακόμη στο τραπέζι, αλλά ο τόνος δίδεται από τη Federal Reserve, η οποία ήδη, με πρωτοφανή σαφήνεια, έχει προϊδεάσει για αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Και οι αγορές γνωρίζουν πολύ κατά ότι αργά ή γρήγορα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, όπως εκτιμούν πλέον οι περισσότεροι αναλυτές.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η διόρθωση ήρθε από τις τράπεζες, με την Alpha Bank, την Πειραιώς και την Eurobank να πρωτοστατούν, αλλά ισχυρές ήταν και οι πιέσεις σε ΔΕΗ, Aegean και Μυτιληναίο, που όλες τους έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι Jumbo, Motor Oil, Τιτάν, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ. Η Εθνική έκλεισε αμετάβλητη.

Από την άλλη όμως, ο Σαράντης σημείωσε άλμα 3,33%, με την ΕΥΔΑΠ και την Autohellas να κλείνουν στο +2,19% και +2,05% αντίστοιχα. Ο ΟΤΕ έδωσε αντίδραση με το σημερινό +1,66% που σημείωσε, όπως και τα Ελληνικά Πετρέλαια που ενισχύθηκαν κατά 1,12%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy, Λάμδα, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Questκ και ΕΛΧΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών