Ο πόλεμος που ξεκίνησε τον Οκτώβρη στη Λωρίδα της Γάζας τείνει να εξελιχθεί σε μια διευρυμένη σύγκρουση ανατολικών και δυτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, με τον αραβικό κόσμο να βράζει και το Ισραήλ να ρίχνει λάδι στη νέα αυτή φωτιά που έχει ξεσπάσει στην πολύπαθη περιοχή.

Ερυθρά Θάλασσα: Ψηφίζει για αποστολή πολεμικών πλοίων η ΕΕ – Σε τεντωμένο σκοινί ο πλανήτης

Άλλωστε, ο πιο στενός σύμμαχος του Ισραήλ στον πλανήτη, οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δήλωσαν χωρίς περιστροφές ότι το Ισραήλ σκότωσε στον Λίβανο τα μέλη της Χαμάς. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο υπαρχηγός του εν λόγω κινήματος ισλαμικής αντίστασης.

Συγκεκριμένα, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί και δήλωσε για την επίθεση στον Λίβανο: «Πρόκειται για ισραηλινό πλήγμα». Εκατοντάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία του Σαλέχ αλ-Αρούρι. Όλοι τους, κάλεσαν τη Χαμάς να εκδικηθεί.

Ενορχηστρωμένη η κλιμάκωση;

Στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό της καταγγελίας ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι οι ενορχηστρωτές μιας κλιμακούμενης επίθεσης στον αραβικό κόσμο, κινείται το Ιράν, αν και η σημερινή (4/1) ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους, στην οποίαν η τζιχαντιστική οργάνωση λέει ότι η ίδια προκάλεσε το μακελειό στο μνήμα του Σουλεϊμανί, θα μπορούσε να κατευνάσει για λίγο τα πνεύματα.

Μία από τις εκρήξεις που σκόρπισαν τον θάνατο στο Ιράν

Ωστόσο, με τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας να συνεχίζεται και τον Λίβανο να βράζει λόγω των εκτελέσεων που έλαβαν χώρα μες στο έδαφός του, η αποχή από τ’ αντίποινα γίνεται μια δύσκολη υπόθεση, καθώς, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, σιίτες και σουνίτες τείνουν να συμφωνήσουν ότι το Ισραήλ, αλλά -τουλάχιστον κατά τα φαινόμενα- και οι ΗΠΑ, έχουν εκτροχιάσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Αυξανόμενη αποσταθεροποίηση

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει μιαν αυξανόμενη αποσταθεροποίηση, π’ ουδείς γνωρίζει πού μπορεί να φτάσει. Άλλωστε, πιθανότατα θα πάρει τα όπλα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι, λόγω της σφαγής που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούθι της Υεμένης συνεχίζουν να επιτίθενται σε φορτηγά πλοία χωρών-συμμάχων του Ισραήλ, οι ΗΠΑ τους σκοτώνουν όπου τους βρίσκουν, αλλά φαίνεται ότι η Δύση χρειάζεται κι άλλες δυνάμεις γι’ αυτήν τη δουλειά.

Σειρά έχει η Υεμένη;

Έτσι, εδώ και μέρες συζητιέται κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί πάρα πολύ σύντομα: η αποστολή δυτικού στρατού στη Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων ενόπλων δυνάμεων των κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των συγκεκριμένων πλοίων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και η Υεμένη στις ανατολικές χώρες που αυτόν τον καιρό θα δεχτούν δυτικά πλήγματα μες στο έδαφός τους, αφού η Δύση σκέφτεται να βομβαρδίσει τις θέσεις των Χούθι στην ξηρά, δηλαδή στο έδαφος της Υεμένης.

«Αμερικανικό» πλήγμα με νεκρούς και στο Ιράκ

Σήμερα, αρχηγείο παραστρατιωτικής οργάνωσης υποστηριζόμενης από το Ιράν στην ανατολική Βαγδάτη δέχθηκε επίθεση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις μαχητές της. Το Ιράκ δήλωσε πως ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός φέρει την ευθύνη για την «αδικαιολόγητη» επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ιρακινή δύναμη ασφαλείας, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Η επίθεση είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση και μια παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού. Τουλάχιστον τέσσερις παραστρατιωτικοί μαχητές σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εναντίον του αρχηγείου παραστρατιωτικής οργάνωσης υποστηριζόμενης από το Ιράν στην ανατολική Βαγδάτη, ανέφεραν πηγές στην αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αστυνομικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως τουλάχιστον δύο ρουκέτες έπληξαν ένα κτήριο που χρησιμοποιείτο από την ιρακινή παραστρατιωτική οργάνωση αλ-Νουτζάμπα. Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε πως ο απολογισμός αυξήθηκε στους τέσσερις νεκρούς αφού ένας μαχητής υπέκυψε στα τραύματά του. Υγειονομικές πηγές επιβεβαίωσαν τον απολογισμό.

«Θα ανταποδώσουμε, θα το μετανιώσουν αυτό οι Αμερικανοί»

Τοπικός διοικητής της αλ-Νουτζάμπα και ένας από τους συνεργάτες του σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, δήλωσε η αστυνομία και ο εκπρόσωπος της οργάνωσης. Ο εκπρόσωπος και δύο Ιρακινοί παραστρατιωτικοί διοικητές κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι διενήργησαν την επίθεση και απείλησαν με αντίποινα.

«Θα ανταποδώσουμε και θα κάνουμε τους Αμερικανούς να μετανιώσουν που έκαναν αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Αμπού Αγκίλ αλ-Μουσάουι, τοπικός διοικητής ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Ουάσινγκτον. Η ιρακινή αστυνομία και πηγές ασφαλείας δήλωσαν πως, εν αναμονή κυβερνητικής έρευνας, δεν έχουν άλλες πληροφορίες για το ποιος μπορεί να διενήργησε το πλήγμα.

Αστυνομικές και παραστρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως ρουκέτες στοχοποίησαν ένα όχημα μέσα στο αρχηγείο της αλ-Νουτζάμπα σκοτώνοντας έναν τοπικό διοικητή της οργάνωσης και έναν συνεργάτη του. Άλλα δύο μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

Αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ

Εικόνες βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από προσκείμενους στους παραστρατιωτικούς ισοτόπους δείχνουν ένα κατεστραμμένο όχημα να φλέγεται και φέρεται να στοχοποιήθηκε στη διάρκεια της επίθεσης. Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στην περιοχή και μια ομάδα ασφαλείας έφθασε στο σημείο για τις αρχικές έρευνες, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας.

Τον περασμένο μήνα οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν ανταποδοτικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ έπειτα από επίθεση με drone μαχητών που συνδέονται με το Ιράν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένα μέλος των δυνάμεων των ΗΠΑ και να τραυματιστούν άλλα δύο.

Στρατεύματα των ΗΠΑ έχουν δεχθεί επιθέσεις τουλάχιστον 100 φορές στο Ιράκ και στη Συρία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο, συνήθως με ρουκέτες και drones-καμικάζι.

Ανέλαβαν την ευθύνη των επιθέσεων οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 900 στρατιώτες στη Συρία και 2.500 στο Ιράκ σε μια αποστολή που λένε πως έχει σκοπό να συμβουλεύσει και να βοηθήσει τις τοπικές δυνάμεις που προσπαθούν να αποτρέψουν μια επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους το οποίο το 2014 κατέλαβε μεγάλα τμήματα των δύο χωρών προτού ηττηθεί.

Η αλ-Νουτζάμπα είναι μία από τις παρατάξεις που ανήκουν στη Χασντ αλ-Σάαμπι, έναν συνασπισμό σιιτών πρώην παραστρατιωτικών που πρόσκεινται στο Ιράν, ο οποίος έχει πλέον ενσωματωθεί στις τακτικές ιρακινές δυνάμεις. Οι δυνάμεις αυτές αποτέλεσαν τις τελευταίες εβδομάδες στόχο βομβαρδισμών στο Ιράκ, την ευθύνη πολλών από τους οποίους ανέλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή:in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος