
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας από τον μεγαλύτερο προμηθευτή της, τη Ρωσία, υποχώρησαν τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2023, καθώς έξι δεξαμενόπλοια που μετέφεραν πετρέλαιο ποιότητας Sokol δεν μπόρεσαν να παραδώσουν λόγω προβλημάτων πληρωμών εν μέσω αυστηρότερων κυρώσεων, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών δεδομένων Kpler.
Πετρέλαιο: 100 δισ. δολ. σε μερίσματα θα μοιράσουν οι Big-5 στους μετόχους
Αφού αυξήθηκαν σε ιστορικό ρεκόρ 2,15 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως τον Μάιο, οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία παρουσίασαν πτωτικές διακυμάνσεις, σημειώνοντας απότομη πτώση μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου σε 1,48 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.
Τα ινδικά διυλιστήρια, τα οποία αγόραζαν κατά μέσο όρο 140.000 βαρέλια ημερησίως Sokol το 2023, δεν μπόρεσαν να παραλάβουν κανένα τέτοιο φορτίο τον περασμένο μήνα. Η Sakhalin-1 LLC, η οποία εξάγει αργό από τη ρωσική Άπω Ανατολή, δεν μπόρεσε να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να μπορέσουν οι αγοραστές να πληρώσουν σε ντιρχάμ όπως είχε συμφωνηθεί, δήλωσε ο Viktor Katona, επικεφαλής αναλυτής αργού της Kpler.

Επαναδρομολόγηση
Από τα έξι δεξαμενόπλοια που παρέμειναν αδρανή γύρω από τις ακτές της Ινδίας, δύο ανακοίνωσαν ότι μπορεί να επαναδρομολογηθούν προς την Κίνα, είπε. Παρά τα εμπόδια, το εμπόριο πετρελαίου ποιότητας Sokol μεταξύ της Ρωσίας και της Ινδίας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, με τρεις πρόσθετες εργασίες μεταφοράς φορτίων Sokol από πλοίο σε πλοίο και τρία νέα φορτηγά – NS Antarctic, Jaguar, Vostochny Prospect – που τώρα υποδεικνύουν την Ινδία ως τελικό προορισμό τους, είπε ο ίδιος.
Για το σύνολο του 2023, οι εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 1,79 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ εκείνες από τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή, το Ιράκ, συρρικνώθηκαν κατά 11% σε 908.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.
Στο μεταξύ, οι πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο αναμένεται να ανταμείψουν τους επενδυτές τους με μερίσματα ρεκόρ άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023 με την οργή της κοινής γνώμης να αυξάνεται για τα κέρδη από ορυκτά καύσιμα.
Οι Big-5, οι πέντε εταιρείες κολοσσοί του πετρελαϊκού κλάδου – BP, Shell, Chevron, ExxonMobil και TotalEnergies – προσέφεραν στους μετόχους πληρωμές μερισμάτων και επαναγορές μετοχών αξίας 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων το ημερολογιακό έτος 2022, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).
Οι πληρωμές μερισμάτων ακολούθησαν ένα έτος κερδών ρεκόρ για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, προκαλώντας αύξηση της διεθνούς τιμής του αργού Brent και τιμές ρεκόρ στο φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη.


Latest News

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

«Εξέγερση» επενδυτών στην BP μετά την στροφή για το κλίμα - «Κόκκινο πανί» ο πρόεδρος
Περισσότερο από το 10% των μετόχων της BP ψήφισαν κατά της επανεκλογής του προέδρου Χελγκ Λουντ

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Μια νέα εποχή πετρελαίου εγκαινιάζει η Ουγγαρία στην Ευρώπη
Η Ουγγαρία επενδύει δυναμικά στην εξόρυξη εγχώριου αργού πετρελαίου.

Γιατί ο ΟΠΕΚ+ αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου με τις τιμές να πέφτουν και τους δασμούς να πλήττουν τις αγορές
Τα προειδοποιητικά μηνύματα σε άλλες χώρες και η «πίεση» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ