Στα φαρμακεία να δεις!

Ευλόγως οι καταναλωτές έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στα ράφια και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Κι εννοώ στα «καρτελάκια» με τις τιμές! Ομως δεν γίνεται μόνο εκεί το «πάρτι» με τις ανατιμήσεις. Στα φαρμακεία να δείτε τι γίνεται! Πριν προλάβει να μπει ο καινούργιος χρόνος οι εταιρείες που παράγουν ή εισάγουν τα λεγόμενα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ( Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) «χτυπήσαν στο δόξα πατρί»!

Πάνω από 38%

Σε 67 ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. οι ανατιμήσεις ξεπερνούν το 38%!!! Την υψηλότερη ανατίμηση παρουσιάζει το παυσίπονο mesulid gel – κατά 38,11%! Κι αν νομίζετε πως το γνωστό depon πηγαίνει πίσω αυταπατάστε. Ολη η «οικογένεια» των depon – πρόκειται για 11 φαρμακευτικά σκευάσματα – έχει ανατιμηθεί από 4,46% μέχρι 29,21%! Ζωή νάχουν….

Και για το κάπνισμα!

Ολη η σειρά της Nicorette – περί τα 13 σκευάσματα που χρησιμοποιούνται από αυτούς που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα – ανατιμήθηκε από 2,99% μέχρι 6,74%!

Ασυδοσία…

Οπως μου λένε άνθρωποι της φαρμακευτικής αγοράς είναι εδώ και καιρό που στην κατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. γίνεται πάρτι με τις ανατιμήσεις που αγγίζει τα όρια της ασυδοσίας! Να σας θυμίσω ότι η ασυδοσία στην συγκεκριμένη κατηγορία των φαρμακευτικών σκευασμάτων άρχισε, όταν στην εποχή της τρόικας – την θυμάστε; Προσφάτως μας «αποχαιρέτησε» ο Βόλφανγκ Σόιμπλε – απελευθερώθηκαν οι τιμές τους και η κάθε εταιρεία τις καθορίζει κατά το δοκούν. Δεν θυμάμαι ποιος ήταν υπουργός Υγείας εκείνη την εποχή. Σπάω το κεφάλι μου, αλλά η ηλικία βλέπετε….

Το κόλπο!

Μια και μου ήρθε ο συνειρμός με τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. τι θυμήθηκα! Πως γινόταν το παιχνίδι τότε. Μία πολυεθνική ή εγχώρια βιομηχανία ή εμπορική εταιρεία – στον οποιοδήποτε κλάδο – έστελνε το «μπιλιέτο» της σε ένα από τα τρία μέρη της τρόικας με το αίτημα της. Εν κρυπτώ και παραβύστω φυσικά. Το έπαιρνε η τρόικα και το ενσωμάτωνε στα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» για την έγκριση της επόμενης δόσης του δανείου.

Οι κόκκινες γραμμές που γίνονταν… λευκές!

Αρχιζαν οι διαπραγματεύσεις, η τρόικα ανένδοτη. Να περάσει όλο το «πακέτο» των θεμάτων! Πολλά εκ των οποίων είχαν να κάνουν με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οπως η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.. Στο τέλος οι κυβερνητικοί διαπραγματευτές έφταναν στο «αμήν» και έκαναν πίσω. Κόσμος και κοσμάκης έστειλε τότε «μπιλιέτα» που έγιναν προαπαιτούμενα. Σαν τους κουκουλοφόρους….

Οκτώ φορές!

Θυμάμαι ωστόσο ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στο παρασκήνιο – αλλά και στο προσκήνιο – έπαιξε τότε γερμανικός πολυεθνικός όμιλος που παράγει για δεκαετίες ένα από τα πιο γνωστά αναλγητικά φάρμακα και θεωρούσε ότι η τιμή του – τότε – ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Σήμερα η τιμή του συγκεκριμένου φάρμακα έχει αυξηθεί πάνω από 8 φορές!

‘Ασχημα μηνύματα

Σας έλεγα χθες για τα απρόοπτα που μπορούν να συμβούν. Φαίνεται πως η κατάσταση στη Διώρυγα του Σουέζ επιδεινώνεται ραγδαία. Οι τιμές των ναύλων έχουν ήδη αυξηθεί και κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στο επόμενο διάστημα. Ως τώρα το μεταφορικό κόστος από την Ασία στην Βόρεια Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 173%! Και μάλλον δεν θα μείνει εκεί. Παράλληλα οι διελεύσεις από τη Διώρυγα του Σουέζ έχουν μειωθεί κατά 28%.

Οσονούπω…

Η ένταση στην περιοχή συνεχίζεται με τις επιθέσεις των Χούθι κατά των εμπορικών πλοίων ανεξαρτήτου εθνικότητας. Κι αυτό που φοβάμαι είναι πως δεν θα αργήσει η επίπτωση του μεταφορικού κόστους να φανεί στις τιμές των προϊόντων!

Νέα άνοδος;

Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται ένας νέος γύρος ανόδου του πληθωρισμού, σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει να σκέφτεται σοβαρά την άνοδο των επιτοκίων. Δηλαδή οι επιθέσεις των Χούθι θα είναι πολλαπλές στην ευρωπαϊκή οικονομία. Και στην Ελλάδα φυσικά! Βέβαια στα καθ΄ ημάς αγρυπνά ο «σούπερμαν της αγορανομίας«, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας….

Οικογένεια!

Η αντίληψη της οικογένειας στην Ελλάδα είναι αποτυπωμένη και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας! Ακόμη και σήμερα, μετά από αλλεπάλληλα κύματα παγκοσμιοποίησης!

Αντίφαση

Με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) – με την υποστήριξη της Υδρογείου Ασφαλιστικής – για την οικογένεια στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, διαπιστώθηκε ότι σε ποσοστό 77%, οι ερωτώμενοι αναγνωρίζουν τη συμβολή των οικογενειακών επιχειρήσεων στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά το 64% θεωρεί ότι η ύπαρξη και η διατήρηση οικογενειακής επιχείρησης μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά σε εναλλακτικά επαγγελματικά σχέδια των παιδιών της οικογένειας! Σωστό εύρημα και επιβεβαιωμένο πολλάκις! Κι αυτές που την «πληρώνουν» συνήθως είναι οι γυναίκες….

Ανθεκτικές

Ωστόσο το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις υπήρξαν ανθεκτικές στις πρόσφατες κρίσεις. Και φυσικά το 77% συμφωνεί πως αυτές οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν, σε συνθήκες μεγάλου ανταγωνισμού. Εύρημα το οποίο διαπιστώθηκε πολλαπλώς στη διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης της ελληνικής οικονομίας!

Μόνες…

Βέβαια, σύμφωνα με την ίδια έρευνα παρά την αξία που δημιουργούν για την ελληνική οικονομία, οι οικογενειακές επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν καμία ειδική στήριξη όπως π.χ. σε προγράμματα επιχειρηματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης, κυρίως προς τις νέες γενιές που καλούνται να αναλάβουν τις επιχειρήσεις αυτές στη φάση της διαδοχής…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories