H ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων από μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έδειξε ότι το τέταρτο τρίμηνο ήταν δύσκολο, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα κλήθηκαν να πληρώσουν το ειδικό τέλος για το αμερικανικό ταμείο εγγύησης καταθεσεων, ανακοινώθηκαν απολύσεις ενώ υπήρχαν προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με το Reuters.

Παρόλα αυτά, οι JPMorgan, Wells Fargo, Bank of America και Citigroup, οι μεγαλύτεροι τράπεζες των ΗΠΑ έστειλαν αισιόδοξο μήνυμα για την οικονομία και τόνισαν ότι οι καταναλωτές γενικά παραμένουν ανθεκτικοί.

Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Μεγαλύτερα κέρδη στο ταμπλό έναντι των αμερικανικών τραπεζών

Η Fed αύξησε τα επιτόκια πέρυσι σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Όμως, με την αύξηση των τιμών να επιβραδύνεται, ο πιθανός ρυθμός μείωσης των επιτοκίων φέτος και το κατά πόσον η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση είναι το βασικό ερώτημα που πλανάται πάνω από τις αγορές.

Επιφυλακτικός ο Ντίμον

Ο Τζ’έιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, επεσήμανε ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν και ότι οι αγορές αναμένουν μια ήπια προσγείωση, αλλά προειδοποίησε ότι οι κυβερνητικές δαπάνες για την πράσινη ενέργεια, την υγειονομική περίθαλψη και τον στρατό θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ωθούν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, με τους Αμερικανούς να πληρώνουν περισσότερα για στέγη και υγειονομική περίθαλψη.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό να είναι πιο επίμονος και τα επιτόκια να είναι υψηλότερα από ό,τι αναμένουν οι αγορές» είπε ο ισχυρός άντρας της JPMorgan . Προειδοποίησε επίσης ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed θα μπορούσαν να εξαντλήσουν τη ρευστότητα από το σύστημα και ότι οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμιες διαταραχές.

«Αυτές οι σημαντικές και κάπως πρωτοφανείς δυνάμεις μας αναγκάζουν να παραμείνουμε επιφυλακτικοί», πρόσθεσε.

Ο οικονομικός διευθυντής της Wells Fargo, Μάικ Σαντοσίμο , προειδοποίησε επίσης ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δημιουργούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην αγορά από ό,τι συνήθως.

Οι πληρωμές στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων

Οι τράπεζες θα πληρώσουν περισσότερα από 8 δισ. δολάρια για να αναπληρώσουν το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων (DIF) της Federal Deposit Insurance Corporation, το οποίο δέχθηκε πλήγμα 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και δύο άλλων δανειστών πέρυσι.

Η Citi, είχε ένα άσχημο τρίμηνο, καθώς επλήγη από την χρέωση 1,8 δισ. δολαρίων για το FDIC και καθώς αποθήκευσε μετρητά για να καλύψει τους συναλλαγματικούς κινδύνους στην Αργεντινή και τη Ρωσία.

Η Citi θα περικόψει 20.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Μαρκ Μέισον. Η Wells Fargo προχώρησε επίσης σε περικοπές θέσεων εργασίας, αναφέροντας έξοδα αποζημίωσης ύψους 969 εκατ. δολαρίων μαζί με χρέωση 1,9 δισ. δολαρίων για το DIF.

Πέρα από αυτές τις ειδικές επιβαρύνσεις, η εικόνα για τα βασικά έσοδα ήταν μικτή.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους

Τα υψηλά επιτόκια πέρυσι αύξησαν τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών (NII), δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των ποσών που κερδίζουν οι τράπεζες από τα δάνεια και των ποσών που πληρώνουν στους καταθέτες, αλλά  το περιθώριο κέρδους αρχίζει να στενεύει.

Τα κέρδη της Bank of America συρρικνώθηκαν λόγω της χρέωσης DIF, της μείωσης κατά 5% στο NII της, καθώς η τράπεζα ξόδεψε περισσότερα για να διατηρήσει τις καταθέσεις των πελατών της και η ζήτηση για δάνεια παρέμεινε υποτονική εν μέσω υψηλών επιτοκίων.

Από τις τέσσερις τράπεζες, η Wells Fargo ήταν η μόνη που σημείωσε άλμα στα κέρδη, χάρη στις περικοπές κόστους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Αλλά προειδοποίησε ότι το 2024 το NII θα μπορούσε να είναι 7% έως 9% χαμηλότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Η JPMorgan σημείωσε επίσης ισχυρές επιδόσεις. Τα τριμηνιαία κέρδη της μειώθηκαν, αλλά ο γίγαντας της Wall Street σημείωσε ετήσια κέρδη ρεκόρ ύψους 49,6 δισ. δολαρίων και άλμα 19% στα NII.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι (μήπως) το όφελος των επιτοκίων έχει ήδη επέλθει» εξηγεί στο Reuters ο David Wagner, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και αναλυτής μετοχών στην Aptus Capital Advisors.

Τα προβληματικά δάνεια

Όλοι οι τράπεζες όλοι έβαλαν στην άκρη περισσότερα χρήματα για να καλύψουν τα δάνεια που έχουν πρόβλημα και τις διαγραφές, ή τα χρέη που είναι απίθανο να ανακτηθούν.

Οι διαγραφές στην Bank of America -η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη τράπεζα καταναλωτικών δανείων- αυξήθηκαν σε 1,2 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο από 931 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, κυρίως από πιστωτικές κάρτες και δανεια για ακίνητα γραφείων.

Οι καθυστερήσεις και οι διαγραφές καταναλωτικών δανείων είχαν μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς τα κυβερνητικά κίνητρα και τα λουκέτα αύξησαν τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών.

Ο Τζέρεμι Μπάρνουμ, οικονομικός διευθυντής της JPMorgan Chase, τόνισε ότι οι δείκτες καταναλωτικής πίστης της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, έχουν πλέον επανέλθει όλοι στο φυσιολογικό επίπεδο. Η Citi ανακοίνωσε επίσης ότι το πιστωτικό κόστος στο τμήμα προσωπικής τραπεζικής στις ΗΠΑ αυξάνεται λόγω της “συνεχιζόμενης ομαλοποίησης” των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις πιστωτικές κάρτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή