Την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών αναμένεται να έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες έναντι των αμερικανικών, καταγράφοντας καλύτερες επιδόσεις στην χρηματιστηριακή αγορά αλλά και στην κερδοφορία.

O δείκτης KBW Bank Index, που περιλαμβάνει τις 24 κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες, σημείωσε άλμα 30% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, τους καλύτερους δύο τελευταίους μήνες ενός έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg από το 1991.

Τράπεζες: Τα απροσδόκητα κέρδη 100 δισ. ευρώ δεν μείωσαν το χάσμα αποτίμησης

Φέτος ωστόσο ο δείκτης αναμένεται να αποδώσει λιγότερο από 1%, σύμφωνα με τους στόχους τιμών των αναλυτών την 1η Ιανουαρίου που συγκεντρώνει το Bloomberg, ενώ ο Ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 αναμένεται να αποδώσει περισσότερο από 22%, καταγράφοντας την δεύτερη καλύτερη χρονιά από το 2012. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διαφορά στις αναμενόμενες αποδόσεις από το 2005 και καταγράφεται λίγο πριν από την πρεμιέρα της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του τελεταίου τριμήνου του 2023 από τις αμερικανικές τράπεζες.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι υποτιμημένες. Τα τραπεζικά ιδρύματα της Γηραίας Ηπείρου κατέγραψαν καθαρά έσοδα από τόκους (NII)  φέτος που πλησίασαν τα 378 δισ. ευρώ, έναντι 270 δισ. ευρώ το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της UBS, το «δώρο» της επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ωστόσο η λογιστική αποτίμηση τους απέχει από τις επιδόσεις τους στο ταμπλό. Γι΄αυτό και παράγοντες της αγοράς αναμένουν οι μετοχές του τραπεζικού τομέα ότι θα παίξουν φέτος το παιχνίδι του catch-up. Εν προκειμένω ο όρος catch-up σημαίνει ότι οι μετοχές  θα κινηθούν πιο έντονα ανοδικά και τελικά θα «προλάβουν» τις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών που είναι σε υψηλότερα αποτιμήσεις. Επιπλέον η έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο μαζί με τα ισχυρά κέρδη, που προβλέπονται σύμφωνα με μετρήσεις, συμβάλλουν στην πρόβλεψη.

Τα «αγκάθια» για τις αμερικανικές τράπεζες

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αν και μεγάλα ονόματα του τραπεζικού τομέα, όπως η JPMorgan Chase, η Wells Fargo και η Citigroup κατέγραψαν κέρδη ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν μια σειρά από προβλήματα. Ο ρυθμός αύξησης χορήγησης δανείων έχει επιβραδυνθεί, οι εποπτικές αρχές έχουν ενισχύσει το ρυθμιστικό πλαίσιο μετά την κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών, ενώ είναι έκδηλες οι ανησυχίες για αθέτηση πληρωμών που θα οδηγήσουν σε υψηλότερες διαγραφές.  Ως εκ τούτου παρά την πορεία ρεκόρ στο τέλος του έτους, ο δείκτης KBW παραμένει περίπου 34% χαμηλότερα από το υψηλό του Ιανουαρίου 2022.

Από τις 46 τράπεζες του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη Stoxx 600, 32 αναμένεται να σημειώσουν διψήφια απόδοση μετοχών φέτος, ενώ 24 αναμένεται να ξεπεράσουν το 20%. Από τις 24 τράπεζες του δείκτη KBW, μόνο η M&T Bank αναμένεται να αποδώσει τουλάχιστον 10%.

«Το μπαλαντέρ είναι η πίστωση» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Keefe, Bruyette & Woods για την έρευνα των αμερικανικών τραπεζών Christopher McGratty. Αν και η μείωση των επιτοκίων, όπως επισημαίνει, αφαιρεί πραγματικά μέρος από τις ανησυχίες ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι πολλά δάνεια δεν θα αποπληρωθούν.

Οι αναλυτές επίσης μείωσαν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών το 2024 κατά 16% πέρυσι, χωρίς να έχουν προχωρήσει σε κάποια αξιοσημείωτη αναθεώρηση, ακόμη και όταν η Fed σηματοδότησε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι πλεόν στην ατζέντα της. Οι προβλέψεις για τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύθηκαν κατά 37% την ίδια περίοδο.

Ο δείκτης KBW απέδωσε 5,3% ετησίως κατά μέσο όρο κατά την τελευταία δεκαετία, σε σύγκριση με την ετήσια απόδοση του δείκτη Stoxx 600 Bank Index που ανέρχεται σε 0,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή