Ήπια ανοδικά, αλλά με σαφείς διαθέσεις να εδραιωθεί πάνω από τις 1.350 μονάδες, κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εμφάνισε όμως και πάλι κάποια επιφυλακτικότητα να κάνει το αποφασιστικό άλμα και να αφήσει πίσω του τα επίπεδα που οριοθετούν το μεγάλο εύρος της τελευταίας δεκαετίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,12% στις 1.354,14 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.349,36 μονάδων (-0,15%) και 1.359,36 μονάδων (+0,58%). Ο τζίρος ανήλθε στα 109,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,1 εκατ. τεμάχια αξίας 12,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,09% στις 3.300,88 μονάδες, ενώ στο +0,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.294,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 1.142,77 μονάδες.

Crypto: Πού στοιχηματίζει τώρα η αγορά

Συντήρηση δυνάμεων

Για ακόμη μία φορά ο γενικός δείκτης έφτασε μία ανάσα από τις 1.360 μονάδες αλλά αναδιπλώθηκε στα όρια της διακύμανσης της τελευταίας δεκαετίας (1.353 μον. – 1/4/2014), αφήνοντας για ακόμη μία φορά αρκετές εκκρεμότητες για την επόμενη ημέρα. Παρόλα αυτά, οι 1.355 μονάδες (επιτευχθέντα το 2014, δοκιμασμένα τον Ιούλιο του 2023 και προ λίγων ημερών), αποτελούν περισσότερο ψυχολογικό επίπεδο, καθώς τα δεδομένα υπάρχουν και πολλοί τίτλοι, ειδικά οι δεικτοβαρείς, επιδίδονται σε ένα υποδειγματικό rotation προκειμένου να συντηρήσουν τον γενικό δείκτη πέριξ αυτού.

Πάντως, αυτό που εκφράζουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές είναι η συμπεριφορά της αγοράς, η οποία χωρίς εξάρσεις ακολουθεί ένα ήπιο ανοδικό μοτίβο, με διάχυση του ενδιαφέροντος. Μια εικόνα που αν και «ξένη» προς τα ελληνικά «ήθη», παραπέμπει σε μια υγιή ανοδική αγορά, η οποία προσφέρει σημαντικές αποδόσεις σε τίτλους που και καλά θεμελιώδη διαθέτουν και αναπτυξιακή δυναμική.

Το παραπάνω επιβεβαιώνουν και οι επιδόσεις αρκετών επιμέρους τίτλους, οι οποίες αφήνουν ένα παράθυρο προσδοκίας ότι αργά ή γρήγορα η αγορά θα δοκιμάσει να βρεθεί στο “ξέφωτο” των υψηλότερων επιπέδων, με πρώτο στόχο τις 1.370 μονάδες και δεύτερο τις 1.390 μονάδες, όπου εκεί θα έχει επιβεβαιώσει ότι αφήνει τα υψηλά δεκαετίας πίσω της. Το κλίμα διεθνώς βοηθά σε μια δοκιμασία υψηλότερων επιπέδων, αν και δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που τηρούν αρκετά μεγάλο ποσοστό ρευστότητας, ώστε να διαχειριστούν και τις επερχόμενες εξελίξεις, όπως η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑ και το placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ έκλεισε με κέρδη 1,96%, στο περιθώριο της παρουσίασης στο Λονδίνο, με την άνοδο των Cenergy, Alpha Bank, Titan, Jumbo, Quest και Aegean να ξεπερνά το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Autohellas και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, με τη Eurobank να χάνει 1,48%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Coca Cola, Εθνική, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών