
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων από δυνητικούς ωφελούμενους (ημερ. δημοσίευσης: 14.02.2023) της Πράξης «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων ανέργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας» με ΚΩΔ. ΟΠΣ 5076636, ανακοινώνει ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων και της ανάρτησης των απαιτούμενων δικαιολογητικών είναι η Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 23.59.
H πρόσκληση η οποία είναι ενεργή από τις 16/02/2023, απευθύνεται σε άνεργους πτυχιούχους τεχνικής-πολυτεχνικής κατεύθυνσης να συμμετάσχουν σε Πρόγραμμα ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων διάρκειας 390 ωρών και με επιδότηση 1.950 €.
Το ΤΕΕ σημειώνει πως παρά το ότι η ονομασία του προγράμματος αναφέρεται σε πτυχιούχους, το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε πτυχιούχους όσο και σε διπλωματούχους, δηλαδή σε όλους τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ Τεχνικής – Πολυτεχνικής Κατεύθυνσης, που είναι άνεργοι.
Ωφελούμενοι της Δράσης είναι 1.950 άνεργοι πτυχιούχοι, εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
– Οι αιτούντες να διαθέτουν κάρτα ανεργία σε ισχύ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
– Να μην έχουν μαθητική, σπουδαστική η φοιτητική ιδιότητα.
– Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και να μην έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος.
– Να είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τεχνικής-πολυτεχνικής κατεύθυνσης από σχολές της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένες από το ΔΟΑΤΑΠ.
– Να μην έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά την τελευταία διετία πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης.
Αντικείμενο της Δράσης
Αντικείμενο της Δράσης είναι η εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση, θεωρητική κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματικών γνώσεων των συμμετεχόντων, ώστε να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές δεξιότητες τους σε θεματικά αντικείμενα σχετικά με τον επιστημονικό και επαγγελματικό τομέα τους, καθώς και να αποκτήσουν επιπρόσθετες νέες γνώσεις (new skills) και οριζόντιες δεξιότητες (softs kills) σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους.
Αναλυτικά στοιχεία για το Πρόγραμμα μπορεί να βρει κανείς στην πλατφόρμα https://apko07.tee.gr, μέσω της οποίας μπορούν οι ενδιαφέρομενοι να συμπληρώσουν και την αίτηση συμμετοχής όπως και να αναρτήσουν ψηφιακά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Για την υποστήριξη των ενδιαφερομένων στην υποβολή της αίτησής τους και καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, το ΤΕΕ παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης στο τηλεφωνικό κέντρο 2103291300 και μέσω Helpdesk (e-mail: apko07@central.tee.gr)
Οι ενέργειες κατάρτισης συνολικής διάρκειας 390 ωρών αφορούν 200 ώρες νέων γνώσεων (new skills) και 190 ώρες οριζοντίων δεξιοτήτων (soft skills) σε εξειδικευμένες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, που θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένους φορείς.
Τα εξατομικευμένα αντικείμενα κατάρτισης ανάμεσα στα μπορούν να επιλέξουν οι ωφελούμενοι είναι τα εξής:
Διοίκηση και Διαχείριση Έργων
Στέλεχος Διαχείρισης και ασφάλειας Ποιότητας Τροφίμων
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων
Διαχείριση Δημοσίων Συμβάσεων-Πράσινες & Κοινωνικές Δημόσιες Συμβάσεις- Κρατικές Ενισχύσεις
Θεσμικό και Νομικό Πλαίσιο στον Τομέα της Ενέργειας, Εξοικονόμηση και Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων
Τεχνικός Προγραμματισμού Smart Buildings (Πρόγραμμα ΒΙΜ)
Ολοκληρωμένα Συστήματα Μελετών και Διαχείρισης Έργων
Ειδικός Συστημάτων GIS
Σχεδιαστικά Προγράμματα 3D
Ειδικός σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
Στέλεχος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
Το ΤΕΕ σημειώνει, για τους μηχανικούς – μέλη του ΤΕΕ (και άλλους εγγεγραμμένους σε επαγγελματικά επιμελητήρια επιστήμονες) ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4144/18.04.2013 (ΦΕΚ 88) άρθρο 30, παρ.1, οι «κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ασκούν ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα, μπορούν να εγγράφονται ως άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ». Κατά συνέπεια, οι κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, όπως π.χ. μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ από τη δημοσίευση της ως άνω διάταξης. Αντίθετα, δεν μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ όσοι εκ των ανωτέρω έχουν προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας επαγγέλματος στις αρμόδιες ΔΟΥ. Για την εγγραφή των παραπάνω προσώπων στο μητρώο ανέργων απαιτείται η διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.


Latest News

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι κερδίζουν κρατικά ταμεία και πολίτες από την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο
Τα έργα πρότυπο από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο – Τα μηνύματα Περιστέρη

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Παπασταύρου: Εγκαινίασε τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Μεσσηνία – Το έργο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 167 εκατ. ευρώ - Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση των αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Στα χέρια Premia, Dimand και AKTOR οι φοιτητικές εστίες του μέλλοντος
Γιατί developers και κατασκευαστικές εταιρείες εστιάζουν στις φοιτητικές εστίες - Κινήσεις ματ από Premia, Dimand και AKTOR

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αμεσα η επέκταση προς την Καλαμαριά, πέντε νέοι σταθμοί
«Άμεση προτεραιότητα η επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης μέχρι την Καλαμαριά» τόνισε ο Χρίστος Δήμας

Ταχιάος: Σύντομα η σύμβαση παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ
«Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την απαιτούμενη έγκριση», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Χανιά: Στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση της αποκατάστασης και ανάδειξης Ενετικών Νεωρίων
Στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» του ΕΣΠΑ, εντάσσεται το έργο που θα πραγματοποιηθεί στην παλιά πόλη στα Χανιά

Δήμας: Η Γέφυρα Χειμωνικού είναι μια καινούργια και πιο ανθεκτική υποδομή στην Κεφαλονιά
Εγκαινιάστηκε η νέα Γέφυρα Χειμωνικού

Dimand: Χτίζει νέο pipeline έργων αξίας άνω του 1 δισ. – Τι συμβαίνει με Μινιόν και Πύργο Πειραιά
Για την πρόοδο των έργων που διαχειρίζεται, την ελληνική αγορά real estate αλλά και τις επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ μίλησε ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος