
Μεγαλώνει η πολυεθνική ΔΕΗ και επεκτείνεται και σε νέες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Εκτός από τη Ρουμανία ο πρόεδρος και CEO του ομίλου κ. Γιώργος Στάσσης ανήγγειλε από το Λονδίνο κι ενώπιον περίπου 200 στελεχών μεγάλων διεθνών επενδυτικών και χρηματοοικονομικών οίκων την επέκταση και σε άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
ΔΕΗ: Ηγετικός παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη η ΔΕΗ με EBITDA 3 δισ. ευρώ
Η Βουλγαρία
Ο κ. Στάσσης, στην παρουσίαση που έκανε στη διάρκεια της Capital Markets Day για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της τριετίας 2024 – 2026 μίλησε ανοιχτά για το άνοιγμα της ΔΕΗ στη Βουλγαρία ή και σε άλλες αγορές της ευρύτερης περιοχής με στόχο να χτίσει ένα επιπλέον χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εγκατεστημένης ισχύος 1,1 GW το 2030.
Η ΔΕΗ, φέρεται να έχει εντοπίσει ευκαιρίες εξαγορών έργων ΑΠΕ ισχύος 500 MW στη Βουλγαρία και σκανάρει κι άλλες χώρες προκειμένου να πετύχει τον στόχο που έθεσε του 1,1 GW εκτός Ελλάδας και Ρουμανίας. Τα πρώτα 500 MW σε ΑΠΕ αποσκοπεί να τα έχει δημιουργήσει μέχρι το 2026.
Ο κ. Στάσσης παρουσιάζοντας τον συγκεκριμένο στόχο εξήγησε γιατί τον επέλεξε επιχειρηματολογώντας με την αύξηση κατά 8% της ζήτησης αλλά και των ορόσημων που έχουν τεθεί για μείωση κατά 35% των μονάδων παραγωγής ρεύματος με άνθρακα ή λιγνίτη καθώς και στην πρόσθετη αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ κατά 5,4 GW.
Ο λιγνίτης
Στα αξιοσημείωτα των ανακοινώσεων της διοίκησης Στάσση στη ΔΕΗ ήταν και ο χρονικός προσδιορισμός του τέλους της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη.
Η περίοδος της ενεργειακής κρίσης βαίνει προς το τέλος της και οι ανάγκες σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τόσο με λιγνίτη όσο και με ντίζελ εξαλείφονται.
Αυτό επιτρέπει στον ελληνικό όμιλο να παύσει τη λειτουργία και του τελευταίου λιγνιτικού σταθμού της στο τέλος του 2026. Και αυτός είναι η «Πτολεμαϊδα 5». Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ απέφυγε να προσδιορίσει το μέλλον του συγκεκριμένου σταθμού, δηλαδή αν θα συνεχίσει να παράγει ρεύμα με άλλο εναλλακτικό καύσιμο, δηλαδή με φυσικό αέριο ή υδρογόνο.
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που είχε τεθεί στο προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο ήταν η τελευταία λιγνιτική μονάδα να κλείσει το 2028.
Η «πράσινη» ΔΕΗ
Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2024-2026 το ταξίδι μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ αναπροσαρμόζεται με βάση όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους.
Την επόμενη τριετία, η εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί από τα 10,7GW στα 13,1GW, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων εγκατεστημένης ισχύος 2,8GW μέσα στην τριετία.
Σύμφωνα με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία θα είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή. Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9GW. Σε τρία χρόνια, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία.
Ως συνέπεια των παραπάνω επενδύσεων σε ΑΠΕ, η παραγωγή ενέργειας το 2026 θα γίνει πιο πράσινη, με το 54% της ενέργειας να έρχεται από ΑΠΕ.
Παράλληλα, ο όμιλος δημιουργεί λύσεις ευέλικτης παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που μπορούν να συμβάλλουν στην κάλυψη της ζήτησης, όταν δεν επαρκεί η παραγωγή από ΑΠΕ.
Οι οικονομικές επιδόσεις
Η υγιής αναπτυξιακή πορεία του ομίλου ΔΕΗ αποτυπώνεται και στις οικονομικές προβλέψεις που αποτυπώνονται στο αναθεωρημένο business plan της εταιρείας για την τριετία 2024-2026.
Ο όμιλος προβλέπει συνολικές επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 46% των επενδύσεων που προγραμματίζει ο Όμιλος για το 2026 θα αφορούν σε ΑΠΕ.
Παρά τις σημαντικές επενδύσεις, ο δείκτης Καθαρού Χρέους/EBITDA αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,3x, δηλαδή σε επίπεδα κάτω από το ανώτατο όριο του 3,5x που έχει θέσει η διοίκηση.
Όσον αφορά στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA, έχοντας φτάσει τον στόχο για ΕΒΙΤDA 1,5 δισ. ευρώ 2 χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο Επιχειρηματικό Σχέδιο, ο όμιλος στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση EBITDA κατά 15% σε ετήσια βάση. Το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026 (μια αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με τα 1,7 δισ. ευρώ που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026). Για το 2030, ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει σε EBITDA 3 δισ. ευρώ περίπου.
Έχοντας επιτύχει την εξυγίανση των οικονομικών της, η ΔΕΗ επαναφέρει από τη χρήση 2023 τη μερισματική της πολιτική, μετά από σχεδόν 10 χρόνια, με διανομή μερίσματος κάθε χρόνο ξεκινώντας από το 35% επί των καθαρών κερδών και αυξάνοντάς το μέχρι το 55%.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία