Ανοδικά για τρίτη μέρα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν ενώ μειώθηκαν οι προβλέψεις  για την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 51 σεντς στα 79,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σκαρφάλωσε κατά 57 σεντς στα 73,88 δολάρια.

Wall Street: Βρίσκει εταιρικές στηρίξεις

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού υποχώρησαν σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, όπως έδειξαν τα στοιχεία του American Petroleum Institute. Τα εβδομαδιαία στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα θα ανακοινωθούν αργότερα την Τετάρτη.

Η  Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) των ΗΠΑ μείωσε επίσης την Τρίτη τις προβλέψεις της για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου το 2024, τοποθετώντας την πολύ χαμηλότερα από την περσινή αύξηση . Επιπλέον προέβλεψε ότι δεν θα φθάσει τα επίπεδα ρεκόρ του Δεκεμβρίου 2023 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025.

Όλα αυτά ενισχύουν την υπόθεση ότι η αγορά πετρελαίου θα είναι ισορροπημένη το 2024, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Haitong Futures, προσθέτοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να παραμείνουν σε ένα εύρος 10 δολαρίων γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι διεργασίες στη Μέση Ανατολή

Αμερικανοί, Καταριανοί και Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές  βρίσκονται σε διπλωματικές διεργασίες για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σχετικά με το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αφού η παλαιστινιακή ομάδα απάντησε σε πρόταση για παρατεταμένη παύση των μαχών και απελευθέρωση ομήρων.

Οι έμποροι παρακολουθούν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδίως τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν διαταράξει την κυκλοφορία μέσω της διώρυγας του Σουέζ, της ταχύτερης θαλάσσιας οδού μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, η οποία μεταφέρει σχεδόν το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Μακροπρόθεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ)  εκτιμά ότι η Ινδία αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος μοχλός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου μεταξύ 2023 και 2030, παίρνοντας οριακά το προβάδισμα από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities