Τρεις γεωπόνοι μηχανικοί που περιόδευσαν επί 5 μήνες συναντώντας Ισπανούς, Πορτογάλους, Ιταλούς και Έλληνες αμπελουργούς, παρουσίασαν τα ευρήματά τους και τις απαντήσεις τους για την κλιματική αλλαγή σε ένα ντοκιμαντέρ.

«Το κλίμα γύρω από τη Μεσόγειο αλλάζει», επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε σχετική ανάρτησή της. Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, στο Institut Agro του Montpellier, ο φοιτητής Quentin Gerona προσκαλεί τους αμπελουργούς να ξανασκεφτούν «το όραμά τους για το οικοσύστημα και τη θέση που κατέχουν σε αυτό». Ο γεωπόνος προβάλλει το Vignes sur le fil, ένα ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε μαζί με την Emma Crouzet και τον Isaure Sellier, μέλος της ένωσης RaidWine, κατά τη διάρκεια ενός 5μηνου ταξιδιού στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Κίνα: Τι οδήγησε στην πτώση των πωλήσεων κρασιού

«Εκμεταλλευτήκαμε τις διακοπές μας για να συγκεντρώσουμε περίπου εξήντα μαρτυρίες από παραγωγούς, ερευνητές, οργανισμούς προστασίας και διαχείρισης», εξηγεί ο Quentin Gerona στη συνάντηση. «Το ντοκιμαντέρ μας, παρουσιάζει τα ευρήματα και τις απαντήσεις των αμπελουργών για την κλιματική αλλαγή. Ελπίζουμε ότι θα σας εμπνεύσει στην αναζήτηση νέων μεθόδων καλλιέργειας και την διαχείριση πόρων».

Όπως και στη Γαλλία, οι αμπελουργοί που συναντήθηκαν από τους φοιτητές μαρτυρούν επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες, παγετός, χαλάζι, περίοδοι ξηρασίας). «Το καλοκαίρι του 2017 ήταν ένα σημείο καμπής. Κράτησε μέχρι τον Νοέμβριο με αρκετές μέρες στους 45°C», θυμάται ένας Πορτογάλος αμπελουργός. «Στην Ιταλία, είχαμε δύο χειμώνες χωρίς νερό», λέει ένας Ιταλός αμπελουργός.

Νέες ποικιλίες σταφυλιού, νέες μέθοδοι κλαδέματος

Για να συνεχίσουν να παράγουν κρασί, μερικοί υιοθετούν την φυτική κάλυψη και σταματούν το όργωμα για να προωθήσουν την υγρασία και τη ζωή στο έδαφος. Στις περιοχές Alentejo και Calabria, η έρευνα για τοπικές ποικιλίες σταφυλιού προσαρμοσμένες στις αυξανόμενες θερμοκρασίες βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αμπελουργοί παρουσιάζουν επίσης νέες μεθόδους κλαδέματος που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και προστατεύουν τα σταφύλια…

Εσκεμμένα παραμερισμένο στο ντοκιμαντέρ, το ζήτημα της άρδευσης και της κοινής χρήσης των υδάτινων πόρων επανέρχεται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας μετά την προβολή. Αναφέρεται επίσης η γεωργική διαφοροποίηση των καλλιεργειών.

Η Emma Crouzet, ο Isaure Sellier και ο Quentin Gerona είναι στη διάθεση της βιομηχανίας και του ευρύτερου κοινού για τη διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης