Συνεχίστηκε και σήμερα η αναδίπλωση του χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον περιορισμένο, σχετικά, τζίρο όμως να αφήνει ένα ερωτηματικό για την ισχύ της διόρθωσης, αλλά και την απώλεια του επιπέδου των 1.400 μονάδων, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων έκλεισε σε αρνητικά εδάφη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,49% στις 1.394,08 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.390,45 μονάδων (-0,75%) και 1.407,25 μονάδων (+0,45%). Ο τζίρος ανήλθε στα 86,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 5,9 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Νευρικότητα στα ιστορικά υψηλά

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 3.395,27 μονάδες, ενώ στο -0,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.394,26 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 1.217,91 μονάδες.

Διόρθωση μετά το ράλι

Μια ήπια διορθωτική πορεία έχει αρχίσει από την περασμένη Παρασκευή η αγορά, με τις σημερινές συναλλαγές μάλιστα να είναι πολύ χαμηλές, ίδιον της επιφυλακτικότητας και της επιλεκτικότητας που υπάρχει πέριξ των 1.400 μονάδων. Αλλά όχι μόνο, καθώς η εβδομάδα που άνοιξε σήμερα αναμένεται να δώσει σημαντικά στοιχεία σε κρίσιμους καταλύτες που θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα.

Ουσιαστικά, αυτή η εβδομάδα θα είναι ένα πρώτο σοβαρό τεστ επαφής με την πραγματικότητα, καθώς την Τετάρτη η Coca Cola HBC πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και η Τράπεζα Πειραιώς το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023. Οι εν λόγω ανακοινώσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα διαμορφώσουν το κλίμα και τις διαθέσεις στην εγχώρια αγορά ανάλογα με τις υπερβάσεις ή τις αστοχίες που θα σημειωθούν δεδομένης και της εντυπωσιακής πορείας προεξόφλησης που έχει καταγραφεί ως τώρα στο ταμπλό.

Πάντως, αν και πωλητές έδειξαν να έχουν τον έλεγχο στο ταμπλό, οι αγοραστές επιλεκτικά απορρόφησαν την προσφορά, αφήνοντας όμως τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις ανέπαφες και τις εναλλαγές ενδιαφέροντος στους τίτλους συνεχείς. Όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, μπροστά μας πλέον έχουμε το placement της Πειραιώς σαν πιο σημαντικό χρηματιστηριακό γεγονός. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και η υπερκάλυψη δεδομένη τονίζοντας ότι οι ξένοι συνεχίζουν να απορροφούν πακέτα σε συγκεκριμένα επίπεδα τιμών μιας και δεν βρίσκουν εύκολα μεγάλη προσφορά στην αγορά.

Ο κ. Ζαχαράκης υπενθύμισε μάλιστα ότι το προηγούμενο διάστημα είδαμε και στα επίσημα στατιστικά να αυξάνονται οι τοποθετήσεις από τους ξένους, αλλά παράλληλα να αυξάνονται και οι νέοι κωδικοί που ενεργοποιούνται και πάλι στην αγορά. Η επιτυχία του Ελ. Βενιζέλου βοήθησε σημαντική στην προσέλκυση νέων επενδυτών ενώ μέρος των κεφαλαίων που δεν μπόρεσαν να αγοράσουν στο IPO τοποθετούνται στην αγορά. Είναι δεδομένο ότι στα επίπεδα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα δούμε διακυμάνσεις μιας και τα επίπεδα έχουν μνήμη τόσο από το 2009 όσο και από το 2003, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Aegean, Quest και ΕΛΧΑ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και Alpha bank.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, Motor Oil, ΔΕΗ, Λάμδα, Autohellas, Eurobank, Εθνική, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Coca Cola και ΟΠΑΠ. Τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με κέρδη 1,18%, ενώ η Jumbo έκλεισε αμετάβλητη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών